markkanen.jpg
Kuvassa olen ystäväni Sallamaarit Markkasen kanssa Kuntaliiton valtuuston päättäjäisiltajuhlan jälkeen.

Viime viikolla pidettiin Kuntaliiton valtuuston viimeinen kokous tällä kokoonpanolla. Toimin käytännössä koko kauden 2013-17 Kuntaliiton valtuustossa, vaikka olinkin vain varajäsen, sillä varsinainen jäsen oli pysyvästi estynyt eikä sääntöjen mukaan uutta voinut valita kesken kauden. Niinpä varajäsenenä kävin säännöllisesti kokouksissa. Kuntaliitto on Suomen kuntien edunvalvontaa harjoittava järjestö. Oli tietysti hieno kokemus saada olla tässä työssä mukana.

Nyt toimintansa päättänyt valtuusto valittiin vielä puolueiden esityksestä keskitetysti puoluetoimistoilta. Jatkossa valinnat tehdään siten, että kussakin vaalipiirissä kunnanvaltuustot äänestävät puolueiden listoista. En tiedä, onko uusi tapa liian raskas prosessi, mutta toki se on hieman demokraattisempi. Itse en voinut olla enää ehdokkaana, koska sääntöjen mukaan ehdokkaana voi olla ainoastaan kunnanvaltuustossa toimiva henkilö, ja minä jättäydyin pois viime vaaleista. Lapista Keskustan ryhmässä Kuntaliiton valtuustoon kuului myös kolarilainen Mikko Rundgren.
 
Todettakoon, että Keskustan ryhmän ansiosta uuteen järjestelmään otettiin mukaan tasauspaikat, joilla vaalipiireissä ilman paikkoja jääneet, mutta riittävän valtakunnallisen kokonaiskannatuksen saaneet puolueet saavat edustuksensa. Ilman niitä eivät pienimmät puolueet olisi saaneet ollenkaan edustusta. Ainakin KD olisi vuorenvarmasti jäänyt ilman. Todettakoon, ettei mikään muu ryhmä kuin meidän ryhmämme ollut KD:n kanssa tässä samalla linjalla. Saimme estettyä epädemokraattisen sääntöuudistukset, jota mm. Vihreät ja Perussuomalaisetkin kannattivat. Kyllä meitä kovasti painostettiin, että sääntömuutokset pitää hyväksyä, mutta olen tyytyväinen, että pidimme linjamme. Moni taipuu politiikassa ollakseen "mukava" ja että ei ärsyttäisi ketään. Olen iloinen, että omassa ryhmässämme oli ryhtiä. Erityisesti ryhmämme puheenjohtaja Seija Kuikka oli tässä jämeränä.
 
Muita puoluepoliittisia luottamustoimia minulla ei enää paikallistason ollutkaan kuin tämä Kuntaliiton valtuusto ja sekin nyt sitten päättyy. Keskustan Levärannan paikallisosaston sihteeri toki olen. Rovaniemen kirkkovaltuustossa ja kirkkoneuvostossa kauttani on vielä reilu vuosi jäljellä ja sen tietysti hoidan loppuun. Seuraavissa seurakuntavaaleissa en ole enää mukana. En ollut myöskään kuntavaaleissa ehdokkaana. Olen tullut kahdesti valituksi kuntavaaleissa ja kolmesti seurakuntavaaleissa; se riittää osaltani.
 
Tähän oli hyvä päättää yksi aikakausi, sillä tämä oli ainakin toistaiseksi viimeinen puoluepoliittinen luottamustoimeni 15 vuoden rupeaman jälkeen (kaupunginvaltuusto, kunnallisjärjestön johtokunta, nuorten piirin pj., Lapin piirin vpj., Keskustan puoluevaltuusto jne.) oman kotikylän ulkopuolella.
 
Maakuntavaaleja olen pitänyt kohdaltani mahdollisena, mutta en ihmettelisi (enkä itkisi), jos käy niin, että maakuntavaalit jäävätkin tulematta. Eduskuntavaaleissa 2019 en ole käytettävissä. Keskustan jäsenenä kuitenkin sinnittelen, itse olen taisteluni valinnut. Muilta osin tulevaisuus on vielä auki. Katsellaan tässä, onko edustamilleni asioille tässä ajassa tilausta ja onko itsellä motivaatiota riittävästi tähän, vai pitäisikö keskittyä jo omaan elämään ja vaikka lakimiesuraan? Kaikki palaute ja ennen kaikkea esirukoukset ovat tarpeen.