paavo%20ja%20min%C3%A4-normal.jpg
Kuvassa minä olen Keskustan Peräpohjolan piirin syyskokouksessa viime syksynä. Siellä Paavo Väyrynen asetettiin Peräpohjolan piirin ehdokkaaksi yksimielisesti.

---

Euroopan parlamentin vaalit ovat parhaillaan käynnissä. Kannustan kaikkia käyttämään äänioikeutensa. Ei ole mikään ylpeys, vaan häpeä jättää äänioikeus käyttämättä. Niin minut on kasvatettu ja uskon, että se on vastuuntuntoista kansalaisuutta.

Ymmärrän, että moni kokee EU-vaalit itselleen vieraaksi. Varsinkin sellaiset henkilöt, jotka ovat vastustaneet Suomen jäsenyyttä Euroopan Unionissa, voivat ajatella, että äänestämättä jättäminen on jonkinlainen mielenilmaus koko järjestelmää vastaan.

Mutta juuri meidän kriittisten äänten tulee nyt kuulua. Jos emme äänestä selkeästi EU:n liittovaltiokehitystä vastustavia ehdokkaita, niin annamme tuenilmaisun sille linjalle. Parempi olisi ollut, että Suomi ei olisi liittynyt EU:hun. Vielä parempi olisi ollut, ettemme olisi liittyneet euroalueeseen. Mutta näin se on mennyt ja sen kanssa on elettävä. Vaikka tärkeimmät EU:ta koskevat päätökset eivät tapahdukaan yksinomaan Euroopan parlamentissa, on sillä hyvin tärkeä rooli päätöksenteossa.

Valtiotieteen tohtori Paavo Väyrysen linja on itsenäisen Suomen linja. Keskusta ei olisi hävinnyt viime eduskuntavaaleja, jos Paavoa olisi kuunneltu riittävästi. Hänen kokemuksensa on ylivertainen, poliittinen linja oikea ja kestävä.

Monia Paavon persoona ärsyttää. Hänet on koettu liian itsevarmaksi ja ylimieliseksi tms. - Media on parhaansa mukaan menneinä vuosina luonut kielteistä mielikuvaa Väyrysestä. Viime vuosina Paavon persoonasta on kuitenkin suurelle yleisölle välittynyt aiempaa leppoisampi ja humoristisempi olomuoto. Suuren luokan valtiomies, jolla on varaa nauraa myös itselleen.

Paavon vaaliesitteessä häntä on kuvailtu mm. seuraavin sanoin:

Paavo Väyrysen poliittista uraa ohjaa tahto vaikuttaa Suomen, Euroopan ja koko ihmiskunnan asioihin.

Paavo valittiin 23-vuotiaana kansanedustajaksi ja hän tuli nuorena Urho Kekkosen lähipiiriin. Hänen ainutlaatuinen uransa käsittää mm. ministerinä toimimisen viidellä eri vuosikymmenellä. Paavo on istunut samoissa neuvottelupöydissä niin Ronald Reaganin ja Indira Gandhin kuin Vladimir Putininkin kanssa. Vuosien myötä Paavosta on tullut poliittinen legenda jo eläessään.

Paavon omaksuma alkiolais-kekkoslainen ideologia perustuu hajautetun yhteiskunnan malliin ja ihmisen kokoisiin yhteisöihin. Ihmisen ja luonnon tuhoavaa liiallista materialismia ja kulutuksen ihannointia hän vastustaa. Suomen itsenäisyyden puolustaminen on Paavon yhteis-kunnallisen toiminnan kulmakiviä. Tämä näkyy erityisesti hänen toiminnassaan EU:n liittovaltiokehitystä vastaan.

Kansainvälisten kysymysten parissa Paavo on työskennellyt aktiivisesti. Esimerkiksi viimeisimmällä ministerikaudellaan hän teki ansiokasta työtä lähialueyhteistyön sekä vienninedistämisen parissa. Paavon aloitteesta syntyi myös esitys EU:n ja Yhdysvaltainen välisen kehityspoliittisen kumppanuuden aikaansaamiseksi. Esitys tuli hyväksytyksi. Tavoitteena on tehokas toiminta köyhyyden poistamiseksi ja kestävän kehityksen hyväksi.

Paavo ei ole vain poliitikko, vaan myös yksityisyrittäjä, joka tuntee yrittäjän arjen omasta kokemuksestaan. Paavon ja hänen vaimonsa monipuolinen yritystoiminta on työllistänyt kymmeniä ihmisiä. Pohjanrannan tilalla toimii mm. nuoriso- ja kuntoutuskoti, Pohjantähti-opisto, tanssikeskus, hotelli ja leirintäalue sekä paanukirkko. Viime kesänä Paavo nähtiin myös näyttömällä, Pohjanrannan kesäteatterin näyttelijänä.

Keskustalla on toki muitakin hyviä ehdokkaita kuin Paavo Väyrynen. Olen joidenkin tilaisuuksiin ehtinyt osallistumaan ja minua on ilahduttanut.

Mainittakoon tässä yhteydessä kaksi ehdokasta. Savolainen Hanna Kosonen kävi Lapissa kiertueella, jonka tapahtumista osassa olin mukana. Kosonen, entinen hiihtosuunnistuksen maailmanmestari, on politiikassa noviisi, mutta uskon hänestä kuultavan vielä. Kymenlaaksolaisen Antti Pakkasen kampanjatyössä on puolestaan myyty kirjoittamaani runokirjaa. Hän on luotettu ystäväni ja olen ensi viikonloppuna hänen mukanaan Lapin-kiertueella.

Jäljessä seuraavat vielä kolmen nuoren keskustalaisen naisen ja luotetun yhteistyötoverini kannanotot Paavon puolesta.

Maria%20nettiin-normal.jpgSusanna%20nettiin-normal.jpgLaura-normal.jpg