Tulin iltapäivällä Rovaniemeltä Kemijärvelle ja melkein heti oli kirkkovaltuuston kokous edessä. Hetken jo poistuneelta vaikuttanut räkätauti on iskenyt uudestaan, mutta kun nyt kuitenkin tolpillani pysyn, niin menin tietenkin kokoukseen. Käsiteltävänä asiana oli mm. viime vuoden toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen hyväksyntä.

Saimme myös aikaiseksi äänestyksen, ensimmäistä kertaa tällä valtuustokaudella. Joskus on sanottu, että seurakunnan hallinnon sopuisuudesta kertoo se, että koskaan ei äänestetä. Mutta en tiedä, onko sekään aina hyvä asia. Tietysti suurin osa asioista hyväksytään sellaisenaan, mutta on myös asioista, joista joskus tulee näkemyseroja. Silloin on parasta äänestää. Demokratia on demokratia seurakunnassakin. Eikä äänestys sitä välttämättä tarkoita, että kokouksesta silti vihassa lähdettäisiin ja vastapuoleen suuttuneina, vaikka olisikin äänestetty eri tavalla. Minulle ainakin jäi sellainen kuva, että oikein hyvillä mielin tuostakin kokouksesta itse kukin kotiinsa lähti.

Esitin, että kirkkovaltuusto ottaisi kiireellisenä asiana päätettäväksi sellaisen esityksen, että Kemijärven seurakunta järjestäisi kesällä hengellisen hartaus- ja keskustelutilaisuuden, johon kutsuttaisiin ainakin Pelkosenniemen, Sallan, Posion ja Sodankylän kirkkoherrat. Tilaisuuden tarkoituksena olisi ollut keskustella yhtäältä niistä haasteista, joita seurakunnat kohtaavat nykyisissä pohjoisissa oloissamme muuttotappion vallitessa ja toisaalta naapuriseurakuntiemme verrattain vähän aikaa virassaan toimineet kirkkoherrat tutustuisivat entistä paremmin seurakuntaamme ja sen toimintaan. Esitin myös, että tilaisuus olisi yleisölle avoin. Mielestäni olisi hyvä, että seurakunta järjestäisi myös totutuista kaavoista poikkeavia tilaisuuksia ja seurakuntien välisen yhteistyön korostaminen tällä ei olisi mielestäni ainakaan pahitteeksi.

Valtuutetut Irma Kortelainen (kok.) ja Eila Hyvönen (sd.) kannattivat esitystäni. Kirkkoherra Lasse Marjokorpi puolestaan sanoi, että ei vastusta sinällään itse asiaa, mutta pitää kirkkovaltuustoa vääränä foorumina ja että kesällä ei ole tarpeeksi työntekijöitä valmistelemaan ja toteuttamaan tilaisuutta. Eräät kirkkovaltuutetut ihmettelivät, miksen tehnyt asiasta aloitetta neuvostolle, vaan pyrin tuomaan sen suoraan kirkkovaltuustoon. No, syyhän on se, että tein esim. seurakunnan Internet-sivuja koskevan aloitteen puolitoista vuotta sitten ja sitä ei ole vieläkään mikään toimielin käsitellyt. Samoin on unohtunut jonnekin Eila Hyvösen seurakunnan tiedotuslehteä koskeva aloite.

Käydyssä keskustelussa tuli esille mm. että syksyllä järjestetään kirkkovaltuutetuille koulutustilaisuus, jonne kutsutaan myös muiden seurakuntien kirkkovaltuutettuja. Tämä tuntui kovasti ilahduttavan valtuutettujamme ja hyvä niin. Mutta en oikein ymmärtänyt näiden kahden tapahtuman rinnastamista. Enhän minä esittänyt mitään pienen piirin koulutusta, vaan avointa yleisötilaisuutta, jossa saataisiin näinä vaikeina aikoina tavata eri seurakuntien sielunpaimenia ja keskustella seutukuntaamme koskevista yhteisistä asioista. Muutaman tunnin tilaisuus kahvin ja pullan kera ei olisi monta työtuntia keneltäkään vienyt, niin ylityöllistetty ei seurakunnan henkilökunta voi olla.

No, äänestyksessä tietysti esitykseni hävisi äänin 16-5. (Samalta porukalta sain muuten viisi ääntä myös kirkolliskokouksen edustajien vaalissa. Ehkä viitonen on onnenlukuni; se oli myös ehdokasnumeroni ensimmäisissä koskaan käymissäni vaaleissa, nimittäin lukion oppilaskunnan hallituksen vaaleissa vuonna 2001.) Asian ottamista käsittelyyn ja siten ollen siis kesätapahtuman järjestämistä kannattivat itseni lisäksi Eila Hyvönen, Raimo Kerkelä, Irma Kortelainen ja Timo Kyyhkynen. Kesätapahtuman järjestämistä vastustivat Hilma Alanne, Timo Alaräisänen, Helena Jounila, Leena Juujärvi, Tuulikki Juujärvi, Aila Kaisanlahti, Esa Kangas, Riitta Latvakoski, Kristiina Lautamo, Eino Majava, Maire Markkanen, Liisa Pauna, Kaisa Perttunen, Silja-Kaisa Pöyliö, Aune Severinkangas ja Unto Vihriälä.

Näki selvästi, että ehdotukseeni suhtauduttiin vähän kuin kiusaantuneesti, että eikö tuo nyt voisi vetää sitä pois, jottei tarvitsisi äänestää. Eräs kirkkovaltuutettu mm. sanoi, että kyllä viranhaltijat päättävät tilaisuuksista eikä valtuusto. Näinhän se pääsääntöisesti onkin. Mutta minusta on myös oikein hyvä, että nykyisessä kirkkovaltuustossa on valtuutettuja, jotka haluavat olla kantamassa vastuuta seurakunnan toiminnasta ja tuomassa esille ideoita muullakin tavalla kuin istumassa kokouksissa hiljaa ja juomalla ilmaista kahvia.

Minulta on jo ehditty kysyä, että hävisikö ehdotukseni sen takia, että se olisi merkinnyt naispapin kutsumista Kemijärvelle. Sitä on kysyttävä esitystä vastaan äänestäneiltä. Voin sanoa, että olen kyllä pystynyt hyvään yhteistyöhön Kemijärven seurakunnassa myös niiden tahojen kanssa, jotka ovat vastustavalla kannalla naispappeuteen nähden.