Suuri puu on kaatunut. Japanin vanha pääministeri ja Liberaalidemokraattisen puolueen henkinen isä Shinzo Abe kuoli murhaajan luodista pitäessään puhetta omassa vaalitilaisuudessaan. Politiikka oli konkreettisesti mukana hänen elämässään kehdosta viimeiseen hengenvetoon saakka.

Shinzo Abe syntyi keskelle sodanjälkeisen nousevan ja tuhkan keskeltä rakentavan Japanin poliittista maailmaa. Äidinisä oli maan valtapuolueen, Liberaalidemokraattien, perustaja ja Japanin pääministeri. Isänisä ja isä toimivat myös kansanedustajina, isä palveli myös ulkoministerinä. Nuoruudessaan hän oli mukana erilaissa poliittissa avustajantehtävissä ja opiskeli myös Yhdysvalloissa, kunnes 40-vuotiaana tuli itse kansanedustajaksi. Parlamenttiin hänet valittiin kaikkiaan kymmenessä vaalissa.

Japanin usein hyvin hektisen poliittisen elämän keskellä hän kohosi muiden yläpuolelle. Paitsi että hän oli maan pitkäaikaisin pääministeri, niin hän nousi maansa henkiseksi johtajaksi myös niinä aikoina, jolloin hän ei pitänyt ykköspaikkaa. Hänen talousuudistuksensa Japanin talouselämässä olivat uraauurtavia. Hänen mielipiteitään kyseltiin ja kuunneltiin. Poliittisesti hän kuului puoleensa oikeistolaiseen siipeen ja häntä pidettiin isänmaallisena konservatiivina. Patrioottina hänellä oli joskus vaikeuksia hyväksyä ja tunnustaa Japanin historian synkempiä lukuja.

Pääministerin yksityiselämä ei ollut helppoa. Hän kärsi vuosikymmenten ajan vaikeasta suolistosairaudesta. Hänen vaimoaan kutsuttiin maan "koti-oppositioksi", sillä rouva Abe esitti julkisuudessa usein poliittisia mielipiteitä, jotka erosivat usein jyrkästi aviomiehen linjasta. Pariskunta jäi lapsettomaksi monista hedelmöityshoidoista huolimatta, mikä oli varmasti kipeä asia.

Suuret poliitikot ovat harvoin kaikkien rakastamia. Monia Shinzo Aben poliittisia toimia on arvosteltu ja tullaan arvostelemaan. Hänen merkitystään saarivaltion suurimpana nykyajan johtajana tuskin kukaan kuitenkaan voi kiistää. Lisäksi hänen jälkimainettaan tulee aina kirkastamaan demokratian marttyyrin viitta, kun hän kaatui kesken vaalitaistelun, perustyössä äänestyslipun voimaan perustuvan kansanvaltaisen järjestelmän puolesta. Historian lahjomaton vaaka tulee asettamaan hänet Japanin suurimpien hallitsijoiden rinnalle.