Kansalaisaloite kansanäänestyksestä Suomen euroalueeseen kuulumisesta on alkanut vähitellen herättää myös julkista keskustelua. Aloitteella on nyt noin 45.000 allekirjoittajaa ja vaadittu 50.000:en raja mennee rikki piakkoin. Itsekin olen yksi allekirjoittajista.

Aloitetta on kutsuttu usein ”Väyrysen aloitteeksi”. Paavo Väyrynen on toki aloitteen laatija ja ollut koko ajan oikeassa Suomen EU-jäsenyyden vaikutuksista. Aloitteessa on kyse kuitenkin aivan muusta kuin Väyrysestä tai hänen poliittisesta urastaan. Tästä on osoituksena mm. se, että aloitetta tukevat esim. niin Perussuomalaisten nuorisojärjestö kuin Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi. Kun suomalaisessa poliittisessa kulttuurissa asiat usein henkilöitetään, eikä hyvääkään asiaa haluta tukea jos esittäjä ei ole sopiva, niin hatunnoston paikka jokaiselle rohkealle tuenilmaisulle yli puoluerajojen.

EU ei ole enää se sama yhteisö, johon Suomi liittyi kansanäänestyksen jälkeen. Euroalueen myötä Suomi etenee kohti yhä syvenevää talousunionia ja liittovaltiota. Emme eristäytyisi Euroopasta, vaikka siirtyisimme Ruotsin, Tanskan ja Britannian kanssa samaan leiriin. Olemmehan nyt ainoa Pohjoismaa, joka edes kuuluu euroon – ja on kantanut tolkuttomia vastuita toisten tekemistä veloista.

Ei ole niin, etteikö vaihtoehtoa nykymenolle olisi. Aina on olemassa vaihtoehto ja oikeudenmukaisuus on tahdon asia.

 

* * *

Aloitteen voi käydä allekirjoittamassa: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1372