Toimin Rovaniemen evankelis-luterilaisen seurakunnan kirkkovaltuuston puheenjohtajana 8.6.2016-11.1.2017.

Kauteni päättyessä kiittelen kaikkia yhteistyötä kanssani tehneitä ja minua rukouksin siunanneita. Tehtävä tuli minulle - kuten sanonta kuuluu - "pyytämättä ja yllätyksenä". Olenhan kotoisin toiselta paikkakunnalta ja ensimmäisen kauden valtuutettu.

Oli sovittu, että alkavalla kirkkovaltuustokaudella 2015-18 valtuuston puheenjohtajuus on kaksi vuotta Keskustan ryhmällä ja kaksi vuotta Kokoomuksen ryhmällä. Kirkkovaltuustokauden alussa kannatin kirkkovaltuuston puheenjohtajaksi laajan kokemuksen omaavaa kotiseutuneuvos Leena Aspegrénia. Tehtävään kuitenkin valittiin ensimmäisen kauden valtuutettu, toimittaja Anni Tolppi. Kun Anni Tolppi yllättäen erosi tehtävästään viime kesänä, olin edelleen Leena Aspegrénin kannalla. Hän ei kuitenkaan ollut käytettävissä, ja niin suostuin toimimaan loppukauden, reilut puoli vuotta, tässä tehtävässä. Parhaani yritin, muiden tehtävä on arvioida, oliko minusta mihinkään. Mielenkiintoinen kokemus tämä aika joka tapauksessa oli.

Uudeksi kirkkovaltuuston puheenjohtajaksi ryhmien välisen sopimuksen mukaisesti tuli nyt Kokoomuksen ryhmän edustaja, joksi ryhmä valitsi hall. kand. Terttu Luoma-ahon. Varapuheenjohtajana jatkaa Laajapohjaisen ryhmän edustaja, ylilääkäri Heikki Salo.

Omatkaan tehtäväni eivät kuitenkaan päättyneet, sillä tulin nyt valituksi kirkkoneuvoston varapuheenjohtajaksi. Kirkkoneuvosto on kunnanhallitusta vastaava toimielin, joka valmistelee päätökset kirkkovaltuustolle ja panee ne täytäntöön sekä käyttää päätösvaltaa erinäisissä kysymyksissä. Kirkkoneuvoston puheenjohtajana toimii aina viran puolesta kirkkoherra. Varajäsenekseni kirkkoneuvostoon valittiin kuvataiteilija Enni Remes, jonka kanssa olen aikaisemmin tehnyt yhteistyötä mm. useiden kirjahankkeitteni parissa.

Kirkkoneuvostoon valittiin jäseniksi (ja varajäseniksi) seuraavat henkilöt:

Keskustasta työnohjaaja Pertti Ahokas (vara: eläkeläinen Simo Rahtu) sekä yrittäjä Mirja Mäntymäki (vara: Tulkaa kaikki listalta isonen Joni Tähtisaari); Kokoomuksesta herastuomari Raili Kerola (vara: palvelusihteeri Hannele Simonen) sekä rehtori Asko Peuraniemi (vara: ekonomi Arto Harju-Autti); Laajapohjaisesta ryhmästä toimitusjohtaja Ville-Pekka Jokela (vara: insinööri Raimo Miettunen) sekä metsätalousinsinööri Leena Pernu (vara: kuntohoitaja Maisa Sarajärvi-Nuorti); Vanhoillislestadiolaisten ryhmästä hammaslääkäri Aino Paananen (vara: asumisohjaaja Laura Ylinampa) sekä ekonomi Jukka Vaara (vara: työnjohtaja Veli-Matti Latvakoski) ja Demareilta sairaanhoitaja Kimmo Niukkanen (vara: erikoislääkäri Antti Liikkanen).

* * *

On ollut hyvin mielenkiintoista aikaa toimia luottamushenkilönä uudessa seurakunnassa, vaikka toki Rovaniemi on minulle tuttua seutua jo lapsuudestani alkaen. Toimikausi kestää vuoden 2018 loppuun. Jos Luoja suo, niin hoidan tehtävän loppuun.

Jotkut ovat kuulemma levittäneet juorua, että olisin tulossa takaisin Kemijärvelle ja osallistumassa siellä kunnallisvaaleihin. En missään tapauksessa ole tällaista edes harkinnut. Olen erittäin tyytyväinen nykyiseen elämääni ja tehtäviini täällä. En ole myöskään lähdössä Rovaniemelle kunnallisvaaleihin. Tuen hyviä ehdokkaita ja teen heille vaalityötä.