Tiistai-iltapäivänä saimme tiedon ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrysen sairastumisesta. Paavo Väyrynen, teräsmies ja Lapin luja puolustaja, oli saanut sydänkohtauksen. Mitään pelkäämätön, monet vastukset kohdannut tohtori ja kansanmies Väyrynen sairaana, vieläpä vakavasti! Moni isänmaan nykytilasta huolestunut ei varmasti ajatellut yksin henkilö Paavo Väyrysen kohtaloa, vaan pohti, miten käy, jos Suomi menettää huomattavimman valtiomiehensä ja maan hallitus terävimmän ministerinsä. Me lappilaiset olemme vihdoin saaneet ministeriksi miehen, jolla on pokkaa ajaa synnyinmaakuntansa etua paikassa kuin paikassa. Näinkö pian kaikki loppuu? Onneksi sain jo illalla tietää, että Paavo on hyvällä mielellä ja huumori tallella. Silti mietitytti kovasti, miten tässä käy.

Tänään näimme sairaalasta päässeen, pallolaajennetun Väyrysen. Entistä muikeampana, omaan leppoisaan tyyliinsä sairastumisestaan kertoen. Ja Paavo oli entisensä. Mielipide Afganistanin operaatiosta tuli selvästi esille. Viime päivinä on puhuttu siitä, miten paljon ministereiden tulisi kommentoida keskeneräisiä asiota. Paavo muistutti, että jo keskeneräisistä asioista keskusteleminen on olennainen osa demokratiaa; siinäpä olisi oppia myös Kemijärven päättäjille!

Seiska-lehti on julkaissut silloin tällöin runonpätkiä poliitikoista ja muista julkisuuden henkilöistä, kieltämättä osin ivallisia, mutta varsin hauskoja. Paavosta laadittu riimittely sopii tähänkin päivään oikein hyvin:

Paavon vaikka kilon paloihin panna voi
kohta pontevana taas hän jo kommentoi

Eivät Paavon vastustajatkaan voi väittää, että kyseessä olisi ihan mitätön mies. Viime päivät hän on ollut jälleen ykkösuutinen niin useamman tv-kanavan uutisissa kuin valtakunnan merkittävimmissä lehdissä. Toivottavasti hän malttaa levätä toipilasaikanaan. Suomen itsenäisyyden ja hyvien perusarvojen puolustajia tarvitaan nyt entistä enemmän.

p.s. Kemijärvellä näkyy kouluriidat jatkuvan. Ei tarvitse olla toiminnassa oleva koulu, lakkautetuistakin saadaan soppa syntymään. Kaupunki aikoo myydä neljä entistä kyläkoulua eräälle yrittäjälle. Lapin radiossa käytiin asiasta mielenkiintoista keskustelua. Ottamatta ainakaan vielä itse asiaan kantaa, niin täytyy taas ihmetellä tapaa, jolla asiassa on edetty, kyläläisiä kuulematta. Viime yönä näin unen, jossa olin sotimassa Napoleonin kanssa, liekö se ennusti, että koulutappelut saadaan vielä Kemijärvellä käyntiin. Saint Helenan saarelle lähtevään laivaan siinä unessa kyllä lopulta jouduttiin...