Tänään uutisoitiin sekä Iltalehdessä että Ilta-Sanomissa Keskustan puoluekokouksen valtakirjoihin liittyvistä mahdollisista epäselvyyksistä. On hyvä, että asiat tutkitaan. Samalla olisi syytä ottaa entistä perusteellisempaan pohdintaan se, onko nykyinen edustusoikeuden määräytymistapa enää tätä päivää. Joka tapauksessa niin kauan kuin nykyiset säännöt ovat voimassa, niin niitä on kunnioitettava.

(Ongelma on se, että suurin osa paikallisosastoista ei toimi ja ne pitävät ainoastaan pakolliset kokoukset saadakseen edustusoikeuden kunnallisjärjestön, piirin ja puolueen kokouksiin. Olisiko aika pohtia vakavasti sitä, että jokaisella puolueen jäsenelle, esim. vuosi aikaisemmin liittyneillä ja maksunsa maksaneilla, olisi suoraan äänioikeus puolueen kokouksissa? Sekään vaihtoehto ei ole ongelmaton, mutta vakavasti pohdintaan! Vältyttäisiin paljolta paperisodalta.)

Iltalehdessä viitattiin myös Keskustan Lapin piiritoimistolla pidettyihin kokouksiin jutussa, jonka otsikossa puhuttiin junttakokouksista ja annettiin ymmärtää, että nuorilla olisivat lakipykälät unohtuneet. Lisäksi saamieni tietojen mukaan Keskustan varapuheenjohtaja ja nyt puheenjohtajaksi pyrkivä Timo Kaunisto on syyttänyt Lapin Keskustanuoria valtakirjojen tehtailusta ja epämääräisten kokousten pitämisestä 1.6. Turussa pidetyssä puheenjohtajaehdokkaiden paneelissa. Minuun ja tietääkseni muihinkaan Lapin Keskustanuoriin Kaunisto ei ole ollut yhteydessä ennen väitteidensä levittämistä.

Näiden väitteiden vuoksi on paikallaan, että julkaisen piirin toiminnanjohtajan ja minun laatiman kuvauksen siitä, miten asiat ovat piirimme osalta menneet.

Lapissa pidetyissä kokouksissa, sikäli kun minä tiedän, on noudatettu laillisuutta. Sellaisista osastoista, joiden kokouksiin ei ole osallistunut osastojen jäseniä, ei ole lähetetty kokousedustajia. Moni lappilainen keskustanuori on jäänyt tämän vuoksi valtakirjaa vaille, kun tarpeeksi moni osasto ei käytännössä toimi. Mutta nykyisiä sääntöjä on haluttu kunnioittaa. Toivottavasti pääsemme pian uuden, demokraattisesti ja kenttää kuunnellen valmisteltavan sääntöuudistuksen kimppuun. (Nykyisen puoluejohdon ajama sääntöuudistus, jonka puoluevaltuustossa onnistuimme pistämään pöydälle, oli kaikkea muuta kuin tuolla tavoin valmisteltu.)

--- 

Puoluekokousedustajien valinta Keskustan Lapin piiritoimistolla 3.6.2012 pidettyjen kokousten osalta

Keskustan ja etenkin Keskustanuorten puoluekokousedustajien valinta on herättänyt julkista keskustelua. Mm. molemmat iltapäivälehdet ovat uutisoineet tänään 5.6.2012 asiasta. Iltalehden uutisessa viitattiin myös siihen, että Keskustan Lapin piirin toimistolla on pidetty kokouksia. Koska tässä samassa uutisessa puhuttiin "laittomista junttakokouksista" ja "lakipykälien unohtumisesta", niin haluamme tuoda ilmi tapahtumat Lapin osalta. Siihen, miten muualla on toimittu, emme osaa ottaa kantaa.

Keskustan Lapin piirin toimistolle kutsuttiin koolle 3.6.2012 neljän keskustanuorten osaston yleiset kokoukset. Kahteen näistä kokouksista osallistui osastojen jäseniä ja kokoukset pidettiin asianmukaisesti.

Sen sijaan kahden muun osaston osalta kävi niin, että kokouspaikalle ei saapunut yhtään osaston jäsentä. Paikalla olleet keskustanuoret saattoivat ainoastaan todeta, että yhtään jäsentä ei tullut paikalle eikä näitä kokouksia tietenkään voitu pitää. Tällaisista osastoista ei valittu näin ollen myöskään edustajia puoluekokoukseen.

On selvää, että puoluekokoukseen ei voida valita edustajia sellaisista osastoista, joissa ei ole jäseniä tai joiden yleiseen kokoukseen ei ole osallistunut yhtään osaston jäsentä.

Iltalehden viittaamat Keskustanuorten Lapin piirin toimistolla pidetyt kokoukset sujuivat siis asiallisesti. Muita Keskustanuorten osastojen kokouksia kuin edellä viitatut ei ole tietojemme mukaan kuluneen kevään aikana piiritoimistolla pidetty.

Rovaniemellä, 5.6.2012


Jirka Hakala
Lapin Keskustanuorten toiminnanjohtaja

Janne Kaisanlahti
Lapin Keskustanuorten puheenjohtaja, oikeustieteen maisteri