Lyyli-juhla.jpg
Kuvissa: Rauni Pulska esiintyy näytelmässä Lyyli Perunkana ja Irja Uusisalmi hänen ystävänään. Pasi Laitila soittaa haitarilla Kemijärvi-valssia. Kirjakauppa käy, kuvassa Eila-tätini ostamassa kirjaa. Kansanedustaja Katri Kulmuni muotinäytöksessä Lyylin aito 50-vuotisjuhlapuku yllään. Oik. ylh. mustavalkokuvassa Lyyli itse.

Kemijärvellä pidettiin 7.7. Lyyli-juhla, joka on saanut paikallislehti Koti-Lapissa ja myös maakuntalehti Lapin Kansassa suurta huomiota osakseen. Museoemäntä Helena Poikolainen kommentoikin, että Kemijärvellä eletään nyt Lyyli-huumaa.

Lyyli-juhla oli hieno tapahtuma Kemijärven VPK:n talolla. Sen tarkoituksena oli kunnioittaa muotikauppias Lyyli Onnia Perungan (1895-1969) elämäntyötä. Samassa juhlassa julkistettiin myös kirjoittamani kirja "MINÄ LOIN KAUNEUTTA" Lyylin elämästä. Helena Poikolainen auttoi minua muistojen keräämisessä.

Ensin juhlassa esitettiin kirjoittamani näytelmä, jossa Rauni Pulska esitti Lyyliä ja Irja Uusisalmi hänen keskikouluaikaista ystäväänsä. Näyttelijät saivat kovasti kehuja suorituksestaan. Osana näytelmää esitettiin myös vanhojen vaatteiden muotinäytös. Sitten pidin puheen, jossa kerroin lyhyesti Lyyli Perungasta ja kirjahankkeen vaiheista.

Kaupungin tervehdyksen juhlaan toi kunnallisneuvos Juha Pikkarainen, joka piti tärkeänä sitä, ettei kirjoja kirjoiteta vain valtiomiehistä ja kuuluisuuksista, vaan ns. tavallisista ihmisistä ja heidän elämästään. Pikkarainen lausui kauniita sanoja kirjastani ja tekemästäni työstä. Tämä liikutti mieltäni erityisesti siksi, kun aikanaan kunnallispolitiikassa olimme yleensä "napit vastakkain". Lopuksi puhui Kemijärven kotiseutuyhdistys Kotikiekerön puheenjohtaja Pekka Narkilahti, joka totesi, että Lyyli on nostettu nyt Kemijärven historiassa hänelle kuuluvalle paikalle.

Näytelmässä Lyylin roolihahmo huusi - "Minä elän semmosen elämän, että vielä tuhannen vuoden kuluttuakin Kemijärvellä muistetaan, että kuka oli Perungan Lyyli!" - Tämä voi hyvinkin toteutua. Lyylin värikäs elämä, hänen halunsa luoda kauneutta ja valaa ihmisiin itsetuntoa, koskettaa myös aikamme ja tulevienkin aikojen ihmisiä.

Lyyli Perungan kirjaa saa ostaa Kemijärvellä museolta, Palvelupiste Sortteerista ja kaupunginkirjastosta. Lisäksi kirjaa voi tilata museoemäntä Helena Poikolaiselta, puh. 045 842 4370, tai helena.poikolainen@windowslive.com. Kirjan tuotto menee Kemijärven Kotikiekerön sekä Koillismaakunnan Historiallisen Kirjallisuuden Tukisäätiön tekemään kotiseututyöhön. Minä en siis kirjasta rikastu, saan korvaukset vain tekemistäni matkoista ym. minulle kirjan aineiston hankkimisen johdosta syntyneistä kuluista. Lahjoitamme lisäksi 10 % kirjan tuotosta Lyyli Onnia Perungan säätiölle, jonka Lyyli perusti testamentissaan ja joka jakaa edelleen apurahoja vähävaraisille opiskelijoille.