Tämän päivän uutisista muutamia poimintoja. Paavi pahoitteli islaminuskoisia suututtanutta siteeraustaan. Rauha ja vuoropuhelu uskontojen välillä varmasti onkin paikallaan. Uskon, että nykyinen paavi haluaa sitä edistää samalla tavoin kun hänen suuri edeltäjänsä. Mutta jotenkin näin länsimaisen ihmisen silmin tuntuu aika merkilliseltä, että ääri-islamilaiset pistävät kirkkoja palamaan osoittaakseen, että he eivät ole riidanlietsojia. Ja kuinka paljon meitä kristittyjä onkaan pilkattu ja haukuttu!

Toinen mielenkiintoinen uutinen oli Sauli Niinistön arvostelu nykyistä hallitusta kohtaan. Koska herra Niinistö on ilmoittaunut, ettei ole palaamassa kotimaan politiikkaan eikä asettumassa eduskuntavaaleihin, niin kyseessä täytyy olla vaalikampanjan avaamisen sijasta aito huoli isänmaan kohtalosta. Niinhän?

Ruotsissa äänestyspaikat sulkeutuvat reilun tunnin kuluttua. Ruotsin Keskustapuolueen vaalimainoksessa on käytetty mm. slogania: "Göran, glöm inte att lämna tillbaka nyckeln till Harpsund!" Olisi jo aika tehdä Göran Perssonista leppoisa eläkeläinen, tilanomistajalla tuskin aika käy pitkäksi. Sosialidemokraattien yksinvalta näyttää päättyvän, varmaa se ei silti ole. Vanha valtionhoitajapuolue voi tuntua sittenkin tutulta ja turvalliselta.

Oma käsitykseni on, että Ruotsissa olisi aika kokeilla uusia konsteja. Neljä puoluetta on muodostanut tuoreen ja vihdoin myös realistisen vaihtoehdon työväenpuolueelle. Kokoomus, Kansanpuolue, Kristillisdemokraatit ja Keskusta ovat lyöttäytyneet yhteen ja lupaavat muodostaa seuraavan hallituksen. En ole aina kannattanut ns. porvariyhteistyötä ja varmasti Ruotsissa Keskusta on joutunut luopumaan joistakin tavoitteistaan päästäkseen Allianssiin, mutta sittenkin tuo koalitio näyttäisi olevan parempi ratkaisu.

Esimerkki koulumaailmasta puhukoon puolestaan. Ruotsin Vasemmistopuolue esittä läksyjen poistamista kokonaan peruskouluista. On kuulemma epätasa-arvoistavaa, kun joillakin on paremmat mahdollisuudet tehdä läksyjä kotona kuin toisilla. Jotta yksilöllisyys varmasti tulisi tuhottua, arvosanojen antaminen on alimmilla luokilla kokonaan lopetettu. Tätä porvarillinen Allianssi vaatii takaisin. Samoin kovempia rangaistuksia törkeistä väkivaltarikoksista. Jo näistä syistä minun ääneni saisi Allianssi, mikäli olisin ruotsalainen.

Todettakoon, että Suomessahan ei yksikään puolue tunnu aidosti haluavan uudistaa esim. rikoslainsäädäntöä kohti kovempia rangaistuksia ja pois hyysäyslinjalta. Ei puhettakaan, että sellainen olisi vaaliteemana!