"He siirsivät puoli Suomea uudelle aikavyöhykkeelle", julistaa VR:n mainos. Sitä viitsitään näyttää televisiossa ihan täällä Lapissakin. En usko monenkaan Itä-Lapissa asuvan riemuitsevan tuosta mainoksesta, pikemminkin pitää sitä törkeyden huippuna. Meitä ollaan järjestelmällisesti siirtämässä kivikaudelle - vapauttavana vaihtoehtona vain muutto ruuhka-Suomeen betonilähiöiden kennostoihin. 

"Uusi juna-aika" ei ole toistaiseksi tuonut meille parannusta matkustusmukavuuteen, kuten VR mainostaa, vaan uhan junaradan katkeamisesta. On selvää, että jos todellista tahtoa pitää koko maa asuttuna ja elävänä löytyisi, kuten presidentti Urho Kekkosen hallitessa maata vielä löytyi, ei tätä junakeskustelua olisi edes käyty. Olemme odottaneet pääministeri Vanhasen viheltävän pelin poikki ja lupaavan, että junarata säilyy ja sähköistetäänkin aikanaan. Vielä ei ole kuulunut varmaa vastausta.

Eero Heinäluomalta sen sijaan löytyy myötätunnon lisäksi myös rahaa muuttoavustuksiin. Mitähän tässä voisi tehdä? Ei kai vain muuta kuin odottaa tämän viikon päätöksiä. Tuntuisi kyllä uskomattomalta, että hallitus antaisi täällä Lapissa niin suuren vaaliaseen opposition käsiin, että antaisi junayhteyden päättyä.

En usko kovinkaan paljon protestien voimaan, mutta omantuntoni kanssa olen paremmin sopusoinnussa, kun lopetan junalla matkustamisen Suomessa, mikäli Kemijärven yöjuna lakkaa kulkemasta.