pariisissa.jpg

Tässä kuvassa olen Pariisissa vuonna 2007. Olen käynyt siellä myöhemminkin joitakin kertoja. Kaunis kaupunki ja monin tavoin eurooppalaisen vapauden ja ihmisoikeuksiemme symboli. Tänään ajatuksemme ovat Pariisissa. Siellä tapahtuneet iskut kohdistuivat koko läntistä maailmaa ja perusarvojamme vastaan.

Tiedän, että jokainen järkevä ihminen, olipa maahanmuuttopolitiikasta yms. asioista mitä mieltä tahansa, on järkyttynyt näistä tapahtumista. Mutta ehkäpä nyt moni ymmärtää, ettemme me, jotka olemme varoittaneet uhkakuvista, ole tehneet sitä ilkeyttämme. Että huoli ääriliikkeiden noususta ei ole rasismia. Että vaatimukset tiukemmista rajatarkastuksista, poliisin lisävaltuuksista, radikaalien muslimisaarnaajien sekä Eurooppaan palaavien ISIS:in taistelijoiden karkottamisesta eivät ole muukalaisvihaa, vaan tervettä järkeä.

Minuakin on syytetty pelon lietsomisesta, kun olen puhunut islamistiterrorismin nousun vaaroista. Mutta kylmä totuus on että se, mikä tapahtui Pariisissa 14.11.2015 vastaisena yönä, voi tapahtua koska vain myös Suomessa. Radikaali islam on uhka kaikkialla maailmassa.

En sano sitä lietsoakseni pelkoa, sillä juuri pelolle emme saa antautua. Mutta eurooppalaisten päättäjien on nyt entistä lujemmin tiedostettava, että radikaali islam on suurin uhka arvoillemme ja maailmanrauhalla. Jos tavalliset ihmiset Euroopassa kokevat, ettei omia kansalaisia puolusteta tarpeeksi, vaan että valtiollisilla johtajilla on sinisilmäisen luottavainen asenne kaikkeen siihen islamilaisista maista tulevaan ihmisvirtaan, mitä nyt olemme kokeneet, niin se johtaa siihen, että kantaväestön parista aletaan marssia kaduille ja ihmiset radikalisoituvat myös toiselta puolelta. Sitä ei kai kukaan toivo.

Suurin osa muslimeista on varmasti yhtä järkyttyneitä kuin me muutkin tänään. Mutta siitä riippumatta on todettava, että mitä enemmän radikaalin islamin annettaan vallata alaa niin Lähi-Idässä kuin Euroopassa, niin sitä pahempaa jälkeä tullaan näkemään. Tämä on sotaa ja kaikkien sivistyskansojen on taisteltava islamistiterrorismia vastaan. Ja tässä taistelussa tarvitaan muitakin aseita kuin kotouttamissuunnitelmat.

Taannoin pidettiin mielenosoituksia, joiden teemana oli "Minulla on unelma". Minullakin on unelma. Unelma Euroopasta, jossa viattomia, sivullisia ihmisiä ei tapeta Allahin nimessä.

Kansainvälisyys on ollut meille suomalaisille eduksi ja se on voimavara monin tavoin. Minunkin esivanhemmista koko joukko on tullut tänne aikanaan maahanmuuttajina. Sukulaisiani on lähtenyt Suomesta asumaan toisiin maihin. Kyse ei ole siitä, että rajat pitiäisi sulkea. Kyse on siitä, että harhoissa eläminen on lopetettava. Kaiken pahan syynä ei ole kantaväestön rasismi. Kaikkeen siirtolaisuuden mukanaan tuomiin ongelmiin ratkaisuna ei ole yhteiskunnan varoilla tuotetut ja sosiaalityöntekijöitä työllistävät kotouttamissuunnitelmat.

Totta kai, kuten Benazir Bhutto (terroristien murhaama naispoliitikko, muslimi) sanoi aikanaan, tärkeimmät aseet taistelussa terrorismia vastaan ovat köyhyyden poistaminen, koulutuksen lisääminen sekä naisten aseman edistäminen. Mutta kun ollaan siinä missä ollaan, niin nyt on ISIS ja muut terrorijärjestöt lyötävä. He aloittivat tämän sodan, mutta lännen on se lopetettava. Etenkin maailman suurvaltojen on tehtävä kaikkensa taistelussa islamistiterrorismia vastaan. Viimeisten vuosien aikana ei ole tehty tarpeeksi. Etenkään Yhdysvallat, joiden jäljiltä Irak jäi siihen kuntoon kun se jäi, ei ole tehnyt tarpeeksi.

* * *

Pahan valta nostaa jälleen päätään Euroopassa. On rukoiltava uhrien ja heidän omaistensa puolesta. Ja on myös vaadittava, että kaikkiin niihin toimiin, joihin voi ryhtyä turvallisuutemme puolustamiseksi, on ryhdyttävä. Vaatipa se lisää valtuuksia poliiseille tai rajatarkastusten lisäämistä, mutta terrorismi on kitkettävä Euroopasta juurineen ja sen rantautuminen on estettävä. Se on ensimmäinen tehtävä, muu tulee sen jälkeen.

Bonhoefferin virren sanat tulevat jälleen mieleen: "Kun pahan valta kasvaa ympärillä, vahvista ääni toisen maailman, niin että uuden virren sävelillä kuulemme kansasi jo laulavan."