Uutisissa kerrottiin, että kaikki eduskuntapuolueet haluavat nostaa viinaveroa. Kolme vuotta sitten vastustajia löytyi vain Kristillisistä, Perussuomalaisista ja Vihreistä. Hallitus, jossa on raittiusväkeä enemmän kuin varmaan vuosikymmeniin, päätti tehdä alkoholin saannista entistä helpompaa. Myös Kokoomus tuki tätä oppositiosta. Syynä oli tuolloin Viron uhka - uhka, jota suuresti liioiteltiin.

Sen jälkeen kun raittius poistettiin ihanteiden luettelosta tässä maassa ja tilalle otettiin "kohtuullinen käyttö", päädyttiin tilanteeseen, joka vastaa kaikkea muuta kuin kohtuullista käyttöä. Nyt asenteet tuntuvat edes hiukan tiukentuneen ja hallituskin myöntänee, että virhe tuli tehtyä. Hyvä niin. Oppositio toivoo viinaveron korotusta jo tämän vuoden puolella. Hallituksen kannattaisi ainakin tässä asiassa kuunnella oppositiossa.

Paljon hyvää on tämän hallituksen aikana saatu aikaan. Mutta tuon viinaveron lisäksi toinen aika merkittävä huonosti valmisteltu päätös oli hallituksen esitys hedelmöityshoidosta. Se, että olisi lainsäädännöllä luotu jo lähtökohtaisesti isää vailla oleva lapsi, olisi ollut kestämätön ratkaisu. Kaksi naista ei voi luonnollisesti sitäpaitsi edes tulla raskaaksi, joten lakiesitys oli mielestäni luonnonvastainen. Nyt se näyttääkin kaatuvan.

Tänään lakivaliokunta päätti puoltaa äänin 9-8 hedelmöityshoitojen sallimista vain heteropareille. Perinteisiä perhearvoja ja luonnonmukaisuutta puolustaneet ansaitsevat kiitoksen.

Alkoholin vastustajat ja perinteisen perhekäsityksen kannattajat on helppo leimata suvaitsemattomiksi ja ahdasmielisiksi. Mutta ehkä nämä asiat sittenkin perustuvat johonkin hyvään ja terveelliseen.