Aloitteeni tänään Lapin hyvinvointialueen aluevaltuuston kokouksessa:
VALTUUSTOALOITE ATERIAPALVELUIDEN TULORAJOISTA

Moni vanhus on saanut päivittäiset ateriansa aikaisemmin kotikuntansa ateriapalveluiden kautta, valmiiksi tehtyinä ja kotiin kuljetettuna. Palveluiden siirryttyä hyvinvointialueelle ja hyvinvointialueen aiempaan käytäntöön verrattuna erilaisten tulorajakriteerien myötä osa näistä ihmisistä on menettänyt tämän palvelun.

Pyydän selvittämään, olisiko mahdollista linjata, että sellaiset ihmiset, jotka ikänsä tai terveydentilansa vuoksi eivät kykene hoitamaan ruokaostoksiaan, voisivat saada jatkossakin ateriapalvelun tulorajoista riippumatta, eli että hyvinvointipalvelun keittiöltä voisi muiden kriteerien täyttyessä ostaa ruokaa, tarvittaessa vaikka porrastetuilla hinnoilla.

Lapin harvaanasutulla aluella ei kaikkialla ole erityisen hyviä mahdollisuuksia saada yksityiseltä puolelta vastaavia palveluita. Kotiin toimitettava ateriapalvelu osaltaan auttaa myös ihmisten mahdollisuuksia asua jatkossakin omassa kodissaan. Ja hyvinvointialueelle siirtymisenhän piti parantaa tavallisten ihmisten palveluita, ei huonontaa niitä.

Rovaniemellä, 9.10.2023

Janne Kaisanlahti
aluevaltuuston jäsen