Julkisuudessa käydään keskustelua perustuslain tulkinnasta. Vaikka olenkin jo valtiosääntöoikeuden tentin suorittanut (uusinnan kera), niin pidän itseäni yhä enemmän maallikkona kuin juristina arvioimaan kysymystä. Silti minulla on näkemys asiasta.

Olen samaa mieltä Heinäluoman ja Vanhasen kanssa siitä, että päätösvalta kriisinhallintajoukkojen lähettämiseen tulee kuulua presidentille. Perustuslakivaliokunta yritti kaventaa presidentinvaltaa entisestään, sillä kyseessä on sotilasasia, jonka olisi vaikea kuvitella kuuluvan jollekin muulle kuin puolustusvoimien ylipäällikölle.

Olipa ulkomailla kuinka edustuksellisia valtionpäämiehiä hyvänsä, niin meillä on oma systeemimme. Vahva presidentti ei kerro järjestelmän takapajuisuudesta. En ymmärrä, että miten se olisi hienoa, että valtionpäämiestä tarvittaisiin vain edustamista varten. Kalevi Sorsa -vainaja sanoi, että "Suomen kansa on aina ollut liitossa hallitsijan kanssa herroja vastaan". Niin se oli jo nuijasodassa.

Eri asia sitten on, onko näin kiireellä vaadittu perustuslainmuutos oikea ratkaisu hallitukselta. Se ei anna hyvää kuvaa asian käsittelystä. Ulkopuoliselle tulee mielikuva hätiköinnistä.