Tämän aamun Maaseudun Tulevaisuuden uutinen, että S-ryhmä on korvannut kotimaisen Atrian sianlihan tanskalaisella, on kuohuttanut monien mieliä. Muutenkin asiakkaat ovat ihmetelleet, mitä varten "Coop"-tuotemerkkiä englanninkielisine nimineen on alettu vyöryttää osuuskauppoihin - kuulemma sillä perusteella, että samaa tuotetta on helpompi myyä useammassa maassa!

Kaukana ollaan siis osuustoiminta-aatteen juurilta. Onhan sitä perusteltu nimenomaan kotimaisuudella ja sillä, ettei asiakkaiden omistamaa kauppaa voida myydä ulkomaille. Ja jos tuottajat halpuutetaan hengiltä, niin vaarannetaan myös huoltovarmuus, jonka merkitys näinä aikoina tulisi olla kaikille selvää.

Monet ovat kysyneet, eikö keskittynyttä kaupan alaa saisi monipuolistettua perustamalla tuottajien osuuskuntia, jotka keskittyisivät kotimaisen ruoan myyntiin tuottajillekin reiluin ehdoin. Tämä kaikki on tietysti paljon helpommin sanottu kuin käytännössä tehty. Paljon puhutaan reilusta kaupasta, mutta mitä on reilu kauppa suomalaisille, tuottajille ja kuluttajille. 

Valtiovallan tulisi ottaa tämä tilanne todella vakavasti. Mutta yksi keino, miten me tavalliset ihmiset voimme vaikuttaa edes pieneltä osaltamme, on jokaisen ostokäyttäytyminen. Tiedän, että monet ovat niin tiukoilla, että on pakko ostaa halvinta. Mutta monet eivät ole. Ja kotimaisen tuotannon tukeminen esim. ruokia ostoskoriin valittaessa on isänmaallinen teko, jollaisiin meidän kaikkien tulee mahdollisuuksien mukaan kannustaa.

Tänä vuonna on käyty ja käydään monien osuuskauppojen vaaleja. Vaikka edustajistoilla ei ole suoraa vaikutusvaltaa liiketoiminnan johtamiseen tai siihen, mistä kauppa lihansa ostaa, ja vaikka näitä osuuskauppojen ja osuuspankkien edustajistoja on usein arvosteltu näennäisdemokratiasta, eikä aivan suotta, niin eivät ne silti merkityksettömiä ole. Ne ovat kunkin kaupan asiakkaiden väyliä tuoda viestiä kaupan hallintoon, ja voihan edustajiston kokouksissa myös jättää aloitteita, esim. kotimaisen ruoan käytön puolesta.

Kotimaisen ruoan asia ylittää puoluepolitiikan rajat. Silti tohdin arvioida, että jos on joku puolue on kotimaisen ruoan ja maatalouden asialla historiansa aikana ollut, niin kaikesta parjauksesta huolimatta se on edustamani puolue. Toivon siis, että ne, jotka ovat aamun uutisen suututtamana ajatelleet leikata poikki S-korttinsa kävisivät äänestämässä osuuskauppavaaleissa ja jos ovat HOK-Elannon jäseniä, niin äänestäisivät Keskustan ehdokaslistaa. Kaikki eivät pidä minusta (ehdokas n:o 93), mutta onhan listalla yhteensä 59 henkeä, ehdokasnumeroilla 81-139, niin että sieltä kyllä sopiva ehdokas pitäisi löytyä. Vielä on viikko aikaa äänestää.

Äänestää saa tämän linkin kautta:
https://hok-elanto.editaprima.fi/aanestys/session/new

Ei pidä väittää, että näillä osuuskauppavaaleilla tätä hyvin suurta ongelmaa maassamme ratkaistaisiin, mutta jokaisella järkevällä tavalla, mikä käytettävissä on, tulee osaltaan painetta lisätä kotimaisen ruoan käytön lisäämiseksi - olipa kyse lihasta, kalasta, kasviksista, maitotuotteista jne.

Vanhassa maataloustuottajain marssissa laulettiin:

"Kun onnen Sampoa Suomelle
me kaivamme roudankin alta,
soi viesti näin joka puolelle
joka päivältä kiiruhtavalta.
Nyt maamiehet rintama sulkekaa,
ja yhdessä toimien kulkekaa.
Yksi mieli on voima ja valta."

Tätä rintamaa myös meidän kuluttajien on mahdollisuuksien mukaan omilla valinnoillamme tuettava.