Tulin tänään aamujunalla Kemijärvelle, se juna kun sentään vielä kulkee. Äiti olisi tänään ollut käymässä Rovaniemellä, mutta päätin ihan periaatteen vuoksi matkustaa rautatietä pitkin. Matka sujui muutoin hyvin paitsi että samassa vaunussa örähteli satunnaisesti muuan päistynyt. Että minä sitten vihaan humalaisia. Missään maassa, jossa olen käynyt, ei tarvitse julkisissa tiloissa kohdata juoppoja - täällä se on sääntö eikä poikkeus, ainakin mitä rautatie- ja linja-autoasemiin tulee.

Junalähetystö matkaa kiskoja pitkin Helsinkiin ensi viikolla. Onhan se varmaan niinkin, että yksin valtion tuet rautatielle eivät ole mikään kestävä ratkaisu. Tarvitaan enemmän matkustajia. Itä-Lapin matkailuelämän kehittäminen lienee ykköskysymys, kun alueemme tulevaisuudesta puhutaan. Kuka keksii siihen ratkaisun? Suomun lentomäki on yksi tukemisen arvoinen hanke - ikävää, miten valmiiksi happamalla ja pessimistisellä asenteella siihenkin pitää joidenkin suhtautua.

Mutta siitä minä olen enemmän kuin iloinen, että vihdoin Keskustapuolueen piirissä on alettu puhua ääneen niistä asioista, joita olen hiljaa mielessä tuskaillut jo kolmisen vuotta. Kymmenen pistettä kansanedustaja Seppo Lahtelalle! Cityvihreys ja liberaalisuus ovat saaneet jalansijaa, ja mitä se on hyödyttänyt? Kannatuksemme etelässä ei ole sillä kasvanut, mutta perinteisillä alueillamme luottamus puolueeseen on mennyt. Aluepolitiikasta ja maatalouspolitiikasta ei ole edes haluttu puhua. Palstatilaa sai kyllä tyhjänpäiväinen susikeskustelu, joka ei johtanut mihinkään, mutta söi maaseutuväestön uskoa puoluejohtoon entisestään.

Eilen tuli 50 vuotta siitä suuresta päivästä, jolloin - käytän tässä pohjoiskorealaista termiä - rakas johtaja Urho Kekkonen valittiin tasavallan presidentiksi. Tuolloin toteutettiin hyviä aluepoliittisia hankkeita. Aika ei ole ajanut sellaisten suhteen ohi edelleenkään, jos vain tahtoa löytyy. Asuttu Suomi on yhteinen etu. Ja hyvät kaupunkien ihmiset, juuri niillä maataloustuilla huolehditaan siitä, että saatte edulliseen hintaan laadukasta kotimaista ruokaa.