Keskustan gallupkannatus on vajonnut jopa alle 15 prosentin. Olemme matkalla kohti historiamme suurinta vaalitappiota, jos suunta ei käänny. Hallitus on onnistunut monissa tavoitteissaan, mutta kannatuksemme vajoaa. Miksi?
 
Meidän kannattajillemme tärkeitä arvoja ovat ennen kaikkea köyhän asia ja tasapuolinen aluekehitys. Puheet talouden ja työllisyyden kasvusta eivät juuri lämmitä alueilla, joilla väkimäärä kuitenkin jatkuvasti vähenee hallituspohjasta riippumatta. Vahtivuorollamme keskittäminen on jatkunut eikä alueellistamista tai aluepolitiikkaa mainittu hallitusohjelmassa sanallakaan.
 
Saamme syytöksiä myös liiasta oikeistolaistumisesta. Osa tästä menee tietysti normaalin oppositiopropagandan piikkiin, mutta vakava peiliin katsominenkin on paikallaan. Onko liika bisneshenkisyys saanut jalansijaa meilläkin peruspalveluiden järjestelemistä suunniteltaessa?
 
Johtaako Kokoomus Suomen ulkopolitiikkaa ja hivutetaanko Suomea kohti Natoa ja USA:n sotaharjoituksia meidän katsellessa vierestä? Entä onko EU-politiikkamme linja kansalliselta pohjalta nouseva, vai menemmekö jatkuvasti syvenevään integraatioon, Merkelin-Macronin liittovaltioon yhteisine armeijoineen? Mikä on Keskustan vastaus tähän?
 
Maalaisliitto-Keskustan aatetta, Alkion ja Kekkosen perintöä, tarvitaan Suomessa nyt enemmän kuin koskaan. Mutta Keskustassa on kyettävä kriittiseen arvioon kuluneista vuosista ja myös tehdyistä virheistä, vaikkei se mukavaa olisikaan. Olin vuoden 2011 vaalitappion aikaa puoluevaltuustossa, ja muistan sen itsepetoksen hengen. Piti kehua jätevesiasetusta ihmisille ja uskotella, että kyllä vaalit voitetaan, kun ollaan yhtä joukkuetta. Emmekö oppineet siitä ajasta mitään?
 
Kirjoitin viime keväänä näistä ajatuksistani kirjan ”Taisteluun desentralismin puolesta!” – Luulen, että tämä kirja on nyt entistä ajankohtaisempi. Tämä kansanliike kasvaa vain juuriltaan. Suomi tarvitsee vahvaa Keskustaa jatkossakin.
 
Janne Kaisanlahti
OTM, EU-vaaliehdokas