Paikallismediassa on käyty laajahkoa julkista keskustelua koskien kaupunginhallituksen valintaan liittyviä kiemuroita. Useita kertoja on kysytty, että ettekö osaa muuta kuin riidellä ja kuntalaisille on luotu mielikuvaa siitä, että koko hallinto on täysin kaaoksessa. Näinhän asia ei ole.

Henkilövaaleissa on kyse luottamuksesta. Kenen kykyyn toimia kaupunkilaisten parhaaksi ja kenen ideologiseen linjaan luotamme eniten? Seurattuani kahdeksan vuotta sitä, mihin suuntaan vallankäyttö Kemijärven kehittyi, pidin henkilövaihdoksia välttämättöminä. Ei tässä sen suurempaa dramatiikkaa ole. Minä toimin omantuntoni mukaan, ja he, jotka näkevät asian toisin, toimivat eri tavalla.

On levitetty väitettä, että kaupunginhallituksen puheenjohtajan vaaliin päädyttiin Kaarina Soppelan vallanhimosta, kykenemättömyydestä luovuttaa tehtäviä nuoremmille jne. – Tällaiset puheet ovat mieltä vailla. Eihän hän olisi mihinkään omalla äänellään päässyt, mutta valtuuston enemmistö piti häntä uskottavampana vaihtoehtona.

Useita muitakin henkilöitä käytiin läpi mahdollisina vaihtoehtoina uudeksi puheenjohtajaksi. Tällä kertaa kävi niin, että rautaisen kokemuksen kunnalliselämästä omaavalla Kaarina Soppelalla olivat parhaat edellytykset tulla valituksi.

Kaupunginjohtajan viranhoitoon liittyvät kysymykset myös ihmetyttävät monia. Itse kannatin kaupunginjohtajaksi Kemijärven omaa poikaa Janne-Veikko Perälää. Heikki Nivala puolestaan teki kaikkensa, ettei häntä valittaisi. Olimme siis tässäkin asiassa eri linjoilla.

Mutta kun kaupunginjohtaja on laillisesti valittu, on valintaa kunnioitettava. Kaupunginjohtajalla on oikeus asialliseen kohteluun työnantajansa puolesta, ja olen surullinen, että tässä on työnantajan puolelta epäonnistuttu. Kaupunginjohtajan esimies on kaupunginhallitus eikä ole oikein, että kaksi hallituksen jäsentä yhdeksästä lähtee pitämään "toverituomioistuinta" ja antamaan muka virallisia muistutuksia. Menettely vaarantaa kaupungin ylimmän johdon edellytykset toimia puolueettomasti.

Yritys irtisanoa kaupunginjohtaja suurella kiireellä on osoittautunut perusteettomaksi. Asiat on ensin aina oikeasti selvitettävä. Ainakaan minun oikeustajuuni ei mahdu, että sama henkilö voi toimia samassa jutussa syyttäjänä, todistajana ja tuomarina.

Tarkastuslautakunta on nyt todennut, että kaupunginjohtaja ei ole käyttänyt luottokorttia siten, että hän olisi saanut henkilökohtaista hyötyä. Ohjeistus kortin suhteen on syytä toki laatia selvästi. Ymmärtääkseni mitään tahallista vilpillisyyttä ei ole esiintynyt. Luottokortilla tehdyt yksityiskäytöt on tietojeni mukaan maksettu aina laskun mukaan, jo ennen tämän kohun syntymistä.

Puheet siitä, että kaupunginjohtaja olisi kavaltanut kaupungin rahoja ovat siis osoittautuneet valheellisiksi ja tuntekoon piston sydämessään he, jotka niitä levittivät. Totisesti tekohurskaus on kukkinut Kemijärvellä kuluneina kuukausina.

Minulle on syntynyt sellainen tunne, että viime kuukausina haluttiin pistää päälle sellainen myllytys, että kaupunginjohtaja antaisi periksi ja kaameaan työilmapiiriin kyllästyneenä irtisanoutuisi. Internetin ala-arvoiset kirjoittelut nekin omalta osalta puhuvat sen puolesta, että vihaa on todella onnistuttu lietsomaan.

Olen pohtinut, että jos ns. Keskustan opposition puolelta olisi lähdetty tällaiseen prosessiin, niin turuilla ja toreilla huudettaisiin naama punaisena, kuinka "kanakopla" on menettänyt järkensä ja lähtenyt hiillostamaan ihmistä ulos työstään.

Mitä johtavien viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden alkoholinkäyttöön tulee, niin itse olen raittiusmies, mutta jos kunnalliselämässä ei saisi toimia sen takia, että on Venäjällä käyttänyt alkoholia, niin jäisiköhän meillä valtuustosaliinkaan juuri muita kuin minä?

Olemmeko käyttäneet vuoden riitelemiseen? Minustakin kuuluu todetun, että eihän se osaa mitään muuta kuin riidellä. Meidän kaikkien onkin hyvä katsoa peiliin aika ajoin ja oppia virheistään. Mutta on hyväksyttävä sekin, että eri mieltä oleminen ja laillisuuden noudattamisen vaatiminen ovat luonnollisia asioita poliittisessa toiminnassa.

"Kepun riitelyä" käytetään varmasti vaaliaseena ensi syksynä muiden poliittisten ryhmien toimesta. Mutta kaikesta huolimatta suurin osa asioista on päätetty yksimielisesti. Maanantain budjettikokouksessakin Keskustan ryhmä äänesti yhtenäisesti. Tällaisista asioista ei tietenkään saa suuria otsikoita.

Kaupunginhallituksen valintaan liittyvän prosessin takia yksikään asia ei ole tietääkseni jäänyt käsittelemättä. Kun nyt kaupunginjohtajallekin vihdoin annetaan työrauha, niin eiköhän tämä ala tästä ihan hyvin mennä taas eteenpäin.