Kemijärven kaupunginjohtajan tehtävistä Lapin läänin viimeiseksi maaherraksi siirtynyt Timo E. Korva ei nähtävästi palaa enää kaupunginjohtajan tehtäviin. Hän on varmasti mies paikallaan uusiin aluehallinnon tehtäviin. Kaupunginjohtajana en ollut useinkaan Korvan kanssa samaa mieltä. Hänet oli yksinkertaisesti tehty suurempia tehtäviä varten. Oli suuri vahinko koko Itä-Lapille, että Korva putosi eduskunnasta jo 1995. Hän oli hyvä kansanedustaja eikä hänen jälkeensä käydyissä eduskuntavaaleissa Itä-Lapista ole asetettu sellaista keskustalaista ehdokasta, joka täyttäisi samat mitat.

Kemijärvellä on jo kiertänyt huhumylly, kenestä tulee seuraava kaupunginjohtaja. Monenlaisia vaihtoehtoja on ilmassa.

Vuosi sitten kaupunginjohtajan viransijaista valittaessa oli käsillä monenlaista kuviota. Omista osastonjohtajista kaupunginjohtajaksi haki sosiaali- ja terveysjohtaja Timo Alaräisänen. Valtuutetuista mm. Mauno Kerkelä liputti hyvin avoimesti hänen puolestaan. Todellisuudessa osastonjohtajista kaupunginjohtajaksi ajettiin teknistä johtajaa Pekka Koskenrantaa, joka on aikanaan toiminut mm. Kemijärven SKDL:n vaalipäällikkönä.

Suunnitelmat sotki Elinkeinoelämän keskusliiton entinen johtaja Arto Ojala, joka lähetti hakupaperit Kemijärvelle. Tällaista kyvykästä ja vankan kokemuksen elinkeinomaailmasta omaavaa miestä ei sentään voitu ohittaa. Lopulta ainoastaan sosialidemokraatit kannattivat Koskenrannan valintaa.

Sen verran "pelin pelaajat" saivat aikaan, että varahenkilöä ei äänestyksen jälkeen valittu Ojalalle. Näin Ojalan mahdollisen peruutuksen tapahtuessa kaupunginjohtajan varamiehenä toiminut tekninen johtaja Pekka Koskenranta. Kun valinta ei mennyt etukäteen tehtyjen nuotitusten mukaan, kuuli sattumalta paikalla ollut henkilö Vasemmistoliiton ja Keskustan ryhmään kuuluvan kahden valtuutetun keskustelun kokouksen jälkeen. "Ei saatu vielä vallankumousta", miehet olivat todenneet.

Mielestäni Arto Ojala on toiminut kaupunginjohtajana erittäin hyvin. Yksi mies ei voi tietenkään maailmaa muuttaa, mutta omalta osaltaan hän on tehnyt paljon kaupungimme hyväksi. Suuren maailman kokemus näihin meidän pieniin ja ajoittain hyvinkin ahtaisiin kuvioihin on todellakin tarpeellista. Myös hänen suhtautumisensa valtuutettuihin on asiallista, enää ei kuulu haukkumista ja valtuutettujen nälvimistä pöydän toiselta puolelta.

Lapin radion haastattelussa valtuustoryhmien puheenjohtajat kertoivat näkemyksensä kaupunginjohtajan valinnasta. Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi on todennut, että selkeintä ja johdonmukaisinta olisi Ojalan jatkaminen suoraan kaupunginjohtajana. Olen samaa mieltä! Mustajärvi, vaikka vasemmistolainen onkin, kykenee laaja-alaiseen ajatteluun ja katsoo tässäkin kaupungin etua. Myös sosialidemokraattien Markku Harju kiittelee Ojalan toimintaa - mutta väläyttää vaihtoehtona, että Koskenranta voisi nyt alkaa hoitaa sijaisuutta. Ei hyvä!

Kokoomuksen, Kristillisten ja Sitoutumattomien valtuustoryhmien puheenjohtajat tukevat myös Ojalan jatkoa. Erittäin hyvä asia. Oman ryhmäni, Keskustan, puheenjohtaja Heikki Nivala puolestaan ei ota Lapin radion haastattelussa selvää kantaa asiaan. Olipa hänen kantansa mikä hyvänsä, olen kuitenkin vakuuttunut, että suuri osa Keskustan valtuutetuista kannattaa Ojalan jatkokautta.

Olisiko Kemijärvellä varaa jättää tällainen tilaisuus käyttämättä? Olemme saaneet kaupunginjohtajaksi teknokratian ja virkavaltaisuuden tilalle kuntalaisia kuulevan nykyajan miehen. Suppeiden ryhmäetujen sijaan on nyt ajateltava aidosti Kemijärven parasta. Ja jos niin tehdään, jää asian ratkaisemiseksi näissä olosuhteissa vain yksi vaihtoehto.