Lapin Kansa käsitteli 3.4.2011 Lapin keskustaväen tuntoja Mari Kiviniemen ilmoitettua vetäytyvänsä puheenjohtajakisasta. Asiasta on käyty nyt muutenkin voimakasta julkista keskustelua.

Tuntuu hieman ihmeelliseltä, että Kiviniemen lähdöstä on tehty valtavan suuri numero ja lähestulkoon syyllistetään niitä ihmisiä, jotka kannattivat muita henkilöitä puheenjohtajaksi. Kansanvaltaiseen puolueeseenhan kuuluu, että luottamuspaikkojen tullessa täytettäväksi kahden vuoden välein voidaan asettaa useita ehdokkaita ja arvioida heidän edellytyksiään pärjätä tehtävissä. Varsinkin, kun takana on historiallinen vaalitappio.
 
On jopa esitetty sellaisia mielikuvituksellisia väitteitä, joiden mukaan ansioituneet konkarit Mauri Pekkarinen ja Paavo Väyrynen olisivat hiillostaneet Kiviniemen ulos puheenjohtajan tehtävistä. Todellisuudessahan asia on ollut niin, että Pekkarinen ja Väyrynen ovat olleet niitä, joita työnnetty syrjemmälle. Pekkarista ei päästetty Keskustan eduskuntaryhmän johtoon ja Väyrysen valintaa presidenttiehdokkaaksi koetettiin estää viimeiseen saakka.
 
Moni tuntuu luulevan, että Väyrynen olisi pistänyt vaalitappion kokonaan Kiviniemen syyksi. Näinhän Väyrynen ei kuitenkaan lauantaiaamun tv-ohjelmassa edes tehnyt. Vaalitappioon oli useita syitä, mutta toki puoluejohdollakin oma vastuunsa on.
 
Jotkut keskustalaiset nuoret puhuvat nyt innolla "sukupolvenvaihdoksesta" ja "tulevaisuuteen katsomisesta" ja tällä on annettu ymmärtää, että ainakaan Paavo Väyrynen ei kelpaisi puheenjohtajaksi. Henki on sama kuin presidentinvaaleja ennen. Ehdokasta haettiin periaatteella "kuka vain paitsi Väyrynen" - ja kuinkas sitten kävikään?
 
Nuoruus ei ole itseisarvo. Lahdessa puoluejohtoa nuorennettiin eikä se kannatusta nostanut. Puoluejohtoon on toki hyvä valita eri-ikäisiä ihmisiä. Mutta tällaisena vaikeana aikana kokemukselle on annettava erityistä arvoa. Olemme nuoria ihmisiä ja mielestämme Paavo Väyrynen on puolueen tulevaisuuden kannalta paras vaihtoehto.
 
Henkilökysymyksiä tärkeämpiä ovat linjakysymykset. Se linja, jota Paavo Väyrynen edustaa, viitoittaa Keskustan takaisin vaalivoittojen ja vastuunkannon tielle. Käydyt presidentinvaalit jo tämän osoittivat.
 
Janne Kaisanlahti, Kemijärvi
kaupunginvaltuutettu, puoluevaltuuston jäsen
 
Susanna Viitala, Rovaniemi
kaupunginvaltuutettu, kaupunginhallituksen jäsen

Kuvassa keskustanuori Susanna Viitala sekä Keskustan tulevaksi puheenjohtajaksi kannattamamme valtiotieteen tohtori, yrittäjä, dosentti Paavo Väyrynen.