kansi.jpg
 
Kuluneen syksyn aikana olen koonnut kirjaa Kemijärven ja monen iltalappilaisen suvun kantaisästä, legendaarisesta uudisraivaajasta ja rappasodan aikaisesta sotapäälliköstä Paavali Halosesta (n. 1565-1642). Kirja on ensimmäinen yksinomaan Paavali Haloselle omistettu teos. Sain kirjan nyt valmiiksi ja odottelen siitä pientä erää lähiviikkoina painosta. Etenkin jokaisen Paavali Halosen jälkeläisen olisi hyvä hankkia kirja, hyvä lahjaidea myös Itä-Lapista maailmalle lähteneille. Otan vastaan ennakkotilauksia, 25 e/kpl. - Ota yhteyttä: janne@jannekaisanlahti.net - Tämä kirjani on omakustanne. Kirjan tekemiseen ei ole pyydetty eikä saatu minkään julkisen tahon avustusta, vaan olen koonnut sen omalla ajalla ja omilla varoilla.
 
* * *
Kirjan takakansiteksti:

Kemijärven talonpoikaisen asutuksen perustajana pidetty Paavali eli Paavo Halonen (n. 1565–1642) on vuosisatojen ajan muistoissa elänyt legendaarinen monen Itä-Lapin suvun kantaisä. Tarinoiden mukaan hän oli myös rappasodan aikainen sotapäällikkö, joka Venäjältä palattuaan löysi ihmeellisen kauniin järvimaiseman ja päätti jäädä sinne asumaan.

Luonteeltaan Halonen oli tarinoiden mukaan sitkeä, itsepäinen, olemukseltaan varautunut, joidenkin mielestä tympeä ja äkäinenkin, mutta rohkea, yritteliäs ja kova tekemään työtä. Sellaisiksi on kemijärveläisiä myöhemminkin kuvailtu.

Tässä kirjassa on kerrottu ja pyritty selvittämään, mitkä tarinat voivat olla totta ja mihin on päätynyt "Lapin lisää" joukkoon. Tarinaan on koottu runsaasti 1800-luvun lopulla ja 1900-luvun alussa talletettua perimätietoa Paavali Halosen elämänvaiheista.

Kirjan kirjoittaja Janne Kaisanlahti (s. 1984 Kemijärvi) on tuhansien muiden itälappilaisten tavoin Paavali Halosen jälkeläinen. Hän on koulutukseltaan lakimies ja kirjoittanut useita kirjoja mm. Lapin historiasta.

Kirjan valokuvat ovat Kalervo Kaisanlahden ottamia. Kansikuvan on maalannut Salla Airaksinen.

* * *
 
Kirjoja on myytävänä myös Rovaniemellä ainakin Ilopysäkki-kirjakaupassa Rovakadulla.