Euroopan parlamentin jäsen Anneli Jäätteenmäki on ilmoittanut tänään, ettei hän asetu ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin. Olen monien keskustalaisten tavoin pettynyt päätökseen, mutta ymmärrän sen täysin. Kun huomioi sen kohtelun, minkä hän sai osakseen, vaati todellista sitkeyttä jatkaa ihmisten asioiden hoitajana. Mutta kansa äänesti häntä valtavalla äänivyöryllä Euroopan parlamenttiin.

Totuushan on toki, että hän olisi ollut varmasti yksi ääniharavia koko maassa tulevissa vaaleissa. Anneli Jäätteenmäen poikkeuksellisen voimakas karisma ja näytöt puoluejohtajana toivat Keskustalle vaalivoiton. Ilman Anneli Jäätteenmäkeä nämä nyt ministereinä istuvat Keskustan miehet ja naiset eivät hallituksessa istuisi. Sinipuna- tai pikemminkin punamustahallitus olisi jatkanut ja Paavo Lipponen jyrähtelisi yhä pääministerinä.

Millaiseksi hallituskausi olisi muodostunut, jos Anneli Jäätteenmäki olisi saanut jatkaa pääministerinä? Olisiko Keskusta yhtä paljon antanut tavoitteistaan periksi? Sitä voimme vain arvailla. Toivon sydämeni pohjasta, että vielä kerran tulee aika, jolloin hän palaa kotimaan politiikkaan. Anneli oli hyvä puolueen puheenjohtaja ja hallituksen paras ministeri. Onneksi toinen suuri poliitikko, Paavo Väyrynen, on ilmoittanut aikeistaan palata Brysselistä luoksemme.

Muistan, kun Anneli Jäätteenmäki puhui - eronsa jälkeen - puoluekokouksessa suurelle Keskustan kentälle. Hän sanoi rakastavansa meitä ja tietävänsä, että mekin rakastamme häntä. Siihen vastattiin voimallisin aplodein. Se oli uskomattoman hieno hetki.

Näin tunnepitoista tällä kertaa.

p.s. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen esittää Lapin ja Oulun vaalipiirien yhdistämistä, kun ei ole tasaveroisia demokraattisia oikeuksia äänestäjillä nyt esim. uusmaalaisten kanssa. Koskahan niitä on lappilaisilla ollut! Terveisiä Kataiselle ja kaikille muillekin etelään (olletikin oman puolueen johdolle), että koittakaa kääntää sitä muuttoliikettä takaisin ja antaa elämisen mahdollisuuksia näillekin selkosille muuttoavustusten sijata, niin ei tarvitse vaalipiirejä suurennella!