Eilen Moskovasta kantautui uutinen Neuvostoliiton johtajan, suuren valtiomiehen Mihail Gorbatshovin poismenosta pitkän ja vaikean sairauden jälkeen. Hänet haudataan Novodevitshin luostarin hautausmaalle vaimonsa Raisan viereen. Moni muistaa heidän onnellisen avioliittonsa ja uutiskuvat surun murtamasta Gorbatshovista vaimonsa hautajaisissa. Gorbatshov oli harvinainen neuvostojohtaja siinä(kin) mielessä, että hän otti vaimonsa näkyvästi rinnalleen julkisuuteen.

"Hän antoi meille vapauden, mutta emme tiedä, mitä olisimme tehneet sillä", kerrotaan erään venäläisen ekonomin luonnehtineen nyt poismenneen valtiomiehen elämäntyötä.

Hänen poliittinen perintönsä on ristiriitainen, mutta ehkä voidaan sanoa, että hän sentään yritti tehdä maailmasta paremman paikan. Vielä viime talvena hän sairaudestaan huolimatta koetti vedota rauhan puolesta, sodan syttymistä vastaan. 

Gorbatshov on kuollut, mutta hänen elämäntyönsä välittömät tulokset ehtivät kuolla jo aikaisemmin. Historiaan hän jää joka tapauksessa miehenä, joka koetti modernisoida maataan ja rakentaa rauhaa. Tänään häntä on muisteltu ympäri maailmaa suurena, kansainvälisenä valtiomiehenä. Ja ehkäpä vielä kerran sanat glasnost ja perestroika nousevat arvoonsa, myös hänen omassa maassaan.