Kunnallisvaalit on jälleen käyty. Tulin valituksi jatkokaudelle 113 äänellä kotikaupunkini Kemijärven kaupunginvaltuustoon. Kiitän lämpimästi kaikkia minua äänestäneitä.

Vaalituloksen olen ottanut vastaan ristiriitaisin tuntein. Valtakunnallisesti on nähtävissä, että Perussuomalaisten "jytky" on alkanut sulaa. Perussuomalaisten nousu edellisiin kuntavaaleihin nähden on toki merkittävä, mutta esim. viime eduskuntavaaleista puolue jäi selvästi. Keskustalle tulos oli aikaisempiin galluppeihin ja eduskuntavaalien murskatappioon nähden myönteinen. Tosiasia on toki silti se, että nämä olivat jälleen yhden miinusmerkkiset vaalit meille, siis verrattuna vuoden 2008 vaalitulokseen. Aallonpohja on kuitenkin jo ohitettu.

Keskustan ennakoitua paremmasta tuloksesta suurin kiitos kuuluu mahtavalle järjestöväellemme. He jaksoivat, he uurastivat - koota ehdokaslistat ja tehdä vaalityötä. Kansanedustajamme ja muut puolueen "silmäätekevät" ovat myös kiertäneet kenttää aktiivisesti ja innostaneet väkeämme. Kun rakennamme luottamusta toisiimme nähden ja äänestäjiin nähden, niin aatteen perustalta nousemme. Suomi tarvitsee vahvaa Keskustaa.

Kemijärvellä Keskusta menetti kaksi paikkaa. Henkilökohtaisesti on todettava, että olen melko pettynyt tulokseen Kemijärven osalta. Moni todella mittavan ja ansiokkaan työn kotiseutumme hyväksi tehnyt kelpo valtuutettu jäi valitsematta. Todella syvästi petyin tulokseen siltä osin, että 28-vuotisen uran kaupunginvaltuutettuna tehneet hyvät ja luotetut yhteistyötoverit Kaarina Soppela ja Ahti Majava eivät tulleet enää valituksi. Historian lahjomaton vaaka tulee asettamaan heidän elämäntyönsä Kemijärvellä vielä suureen arvoon.

Kaarina Soppelan putoamiseen vaikutti epäilemättä se järjestelmällinen mustamaalaus, jota hänen poliittista työtään kohtaan on harjoitettu. Kun Kaarina Soppela on vaatinut, että kaupunginjohtajan irtisanomiseen tähdänneessä prosessissa täytyy olla lailliset perusteet ja pitävä todisteet huhujen ja juorujen sijaan, niin monille ihmisille syntyi mielikuva, että kaupunginjohtaja suojelee "rötösherraa". Vaikka tilintarkastaja kävi kaupungin tilit läpi ja tarkastuslautakuntakin totesi, että kaupunginjohtaja ei ole saanut henkilökohtaista hyötyä kaupungin luottokortin käytöstä.

Lisäksi Kemijärvelle muuttanut "julkkis", ohjaaja-näyttelijä Kari Väänänen, on jatkuvasti lehtikirjoituksissaan hyökännyt Kaarina Soppelaa kohtaan, liittyen Kallaan koulun lopettamiseen. On ollut ihmeellistä seurata, miten Väänänen syyttää jatkuvasti Soppelaa, vaikka valtuuston enemmistö, minä mukaan luettuna, äänesti koulun lakkauttamisen puolesta. Viimeisimmässä kirjoituksessaan Väänänen mainitsi tosin myös Teija Tohmolan nimen vihjaten, että Teija olisi ollut jäävi käsittelemään Kallaan koulun lakkauttamista. Sitä hän ei kyllä ole ollut. Mutta näkyypä olevan tällaisten paikallisten suuruuksien auktoriteetti painavan.

Ja sitten tämä toistelu, "siellä ne vain riitelevät". - Niin moni kuntalainen ei edes osannut vastata, kun kysyin, että mistä siellä riidellään - mutta sitä osattiin hokea, että "riitelijät pois". - Kunpa ihmiset näkisivät suljettujen ovien taakse ja tietäisivät, mitä siellä todella tapahtuu! Jos se on riitelyä, että ei hyväksy laittomia päätöksiä ja oikoo julkisuuteen kerrottuja epätotuuksia, niin sitten olen riitelijän maineessa Kemijärvellä erittäin mielelläni.

Vanha viisaus kuuluu, että kun vale kerrotaan tarpeeksi monta kertaa, se muuttuu ihmisten mielissä todeksi. Ei voi muuta kuin onnitella niitä tahoja, jotka onnistuivat tavoitteessaan pudottaa Kaarina Soppela valtuustosta.

Levärantalaisten edustus jäi siis nyt täysin minun varaani, kun Timo Kyyhkynenkin putosi valtuustosta. Pienestä kylästämme on ollut historiamme aikana monia vastuunkantajia kaupungin keskeisissä tehtävissä. Kaupungintalomme seiniltä löytyvätkin mm. O. Paul Kyyhkysen ja K. E. Kaisamatin muotokuvat. Molemmat oman aikansa kunnallismiehiä.

Oman osani näistä puheista olen saanut minäkin. Eräskin valtuutettu on hokenut, että "kun se Janne puhuisi edes totta, mutta kun se vielä viitsii valehdella [kirjoituksissaan]". Olen parhaani mukaan koettanu tuoda tietoa ihmisille päätöksenteon taustoista. Esittämiäni faktoja ei ole osoitettu virheellisiksi, johtopäätökset asioista tietysti jokainen sitten tekee oman arvopohjansa nojalla. Suorastaan pohjanoteeraus oli Keskustan Kemijärven kunnallisjärjestön vaalilehdessä julkaistu Heikki Nivalan ja Jukka Ojalan lehtikirjoitus. Siinä puhuttiin, kuinka paatosta ei tarvita politiikkaan ja "kun tähän sekoitetaan vielä uskonto, niin peli on lopullisesti menetetty." Useat eri henkilöt ovat ymmärtäneet, että kirjoituksella tarkoitettiin arvostella minua.

Jukka Ojala on keskustellut kanssani asiasta ja vakuuttanut, ettei hänen tarkoituksenaan ole ollut arvostella minua tai uskonnollista vakaumustani kirjoituksessa. Minulla ei ole mitään syytä epäillä hänen vilpittömyyttään. Jäinkin siihen käsitykseen, että käytännössä kirjoituksen on laatinut Heikki Nivala. Olen täysin vakuuttunut, että hänen tarkoituksensa oli luoda kirjoituksella äänestäjille mielikuva siitä, että paatoksellisen melskaamisen lisäksi sotken vielä uskonasiatkin politiikkaan. Yhtään konkreettista esimerkkiä ei tietenkään tuotu esiin. Kuluneella kaudella kun uskonnolliset kysymykset eivät ole olleet esillä kunnalliselämässä eivätkä ne sinne lähtökohtaisesti kuulukaan. Erimielisyyksiä on ollut paljonkin, mutta ei ainakaan minun tietooni ole tuotu, että niissä olisi ollut kyse uskonasioista. Minua on kyllä silloin tällöin piikitelty siitä, että olen seurakunnan ja kirkon luottamushenkilö, mutta politiikassa mukana olevan on piikkejä kestettävä.

Kaikesta huolimatta on omaan tulokseen oltava kai sitten tyytyväinen. Muuttotappion ja äänestysprosentin pienentymisen myötä monen ehdokkaan menettivät kannatustaan. Itse sain viimeksi 68 ääntä ja nyt siis 113 ääntä. Kävin kohtuullisen aktiivisen kampanjan, kuten äitinikin, mutta kun on pieni paikkakunta ja paljon samoja ihmisiä kummankin lähipiireissä, niin on kampanjoitava, että tulee valituksi. Äänet kuitenkin jonkun verran hajoavat, kun on saman perheen jäseniä ehdokkaana. Äitini tuli nyt valituksi siis neljännelle kaudelleen 59 äänellä. Ensimmäisen kerran hänet valittiin vuonna 2000.

Kemijärven ääniharavaksi tuli, kansanedustaja Markus Mustajärven muutettua Savukoskelle, Kokoomuksen Arto Ojala. Hän toimi aikaisemmin Kemijärvellä vs. kaupunginjohtajana. Hän tuo varmasti uusia näköaloja kaupunkimme kehittämiseen. Perussuomalaiset saivat Kemijärvellä viisi paikkaa, kun aikaisemmin heillä ei ollut yhtään. Jytky alkoi jo sulaa muualla Suomessa, mutta Kemijärvelle se vielä ylsi. Toivottavasti Perussuomalaisten uudet valtuutetut onnistuvat täyttämään ihmisten heihin epäilemättä kohdistamat suuret odotukset.

Keskustan ehdokaslistan ääniharavaksi tuli edelleen Heikki Nivala. Kannatus oli kuitenkin sulanut lähes puoleen, vaikka takana ovat eduskuntavaalitkin, joissa hän keräsi melko hyvän kannatuksen Kemijärveltä. Nivala sai viime vaaleissa 373 ääntä ja nyt 193 ääntä. Muita suuria henkilökohtaisten äänten putoamisia kokivat mm. KD:n Pirkka Aalto, jonka kannatus tippui 143 äänestä 73 ääneen. Kristillisdemokraatit menettivätkin toisen paikkansa valtuustosta. Kokoomuksessa puolestaan äänet keskittyivät selkeästi Arto Ojalalle, niin sielläkin jatkokaudelle pyrkineet ehdokkaat menettivät ääniä, esim. Lasse Ketonen 102 äänestä 34 ääneen ja Pertti Poropufas 151 äänestä 66 ääneen.

Tietääkseni koskaan Kemijärven historiassa ei ole ollut tilannetta, että valtuuston jäsenistä reilusti yli puolet on uusia. Toivon, että uudet valtuutetut tekevät ratkaisunsa itsenäisesti, kunnan etua ajatellen ja pyrkivät ottamaan selvää käsiteltävistä asioista.

---

Jonkun verran kampanjoin myös Rovaniemellä ystävieni hyväksi. Rovaniemen osalta voin olla melko tyytyväinen. Keskusta pysyi selvästi ykkösenä. Suuren rahan turvin kampanjoinut Kokoomus jäi toiselle sijalle, vaikka tavoite oli kärkisija. Lasse Kontiola jäi valitettavasti seitsemän äänen päähän valinnasta. Sen sijaan hyvä ystäväni Sanna Karhu tuli valituksi 193 äänellä. Lupasin, tosin hieman leikillisesti, Sannan miehelle heidän häissään aikanaan, että "teen kaikkeni, että sinusta tulee kaupunginvaltuutetun aviomies". Olen nyt lupaukseni täyttänyt.

Nuori valtuutettu Susanna Viitala uusi paikkansa 269 äänellä. Susanna oli 2008 vaaleissa ehdokkaana ja sai tuolloinkin suunnilleen yhtä hyvin ääniä. Silloin hyvässä muistissa olivat vielä eduskuntavaalit ja niiden tuoma näkyvyys. Mutta nyt nuo äänet oli ansaittava toiminnalla luottamushenkilönä.

Rovaniemellä Keskustan kolmen kärki koostui viime eduskuntavaalien nimistä. Tämä ilmiö oli muuallakin nähtävissä. Eduskuntavaaleissa ehdokkaana olleet henkilöt keräsivät todella hyvin ääniä kunnallisvaaleissa. Nimi kun on tullut tutuksi ja moni eduskuntavaalien kannattaja haluaa ottaa "revanssia", eli kun ehdokas ei päässyt kansanedustajaksi, niin sittenpä ainakin valtuustoon.

Minulta on kysytty, lähdenkö itse pyrkimään ehdokkaaksi eduskuntavaaleihin. Vastattakoon tässäkin: en ainakaan vuonna 2015. Jos oman alueemme kansanedustaja Eeva-Maria Maijala on käytettävissä tulevissa vaaleissa, kuten toivon ja uskon, niin pidän tärkeänä voimien keskittämistä hänen uudelleen valitsemisekseen. Lisäksi olen todennut aivan avoimesti, että jos kemiläissyntyinen ja nyt tosiaan Rovaniemellä valtuutetuksi uudelleen valittu Susanna Viitala on käytettävissä, tulen tekemään erittäin mielelläni työtä hänen valintansa hyväksi. Niin ja tietysti "koko kansan Paavo", joka tuli Keminmaalla kunnallisvaalien ääniharavaksi, ja jonka poliittisen uran monet vaiheet ovat uskoakseni vielä kaukana edessäpäin!