Joissakin keskusteluissa minunkin nimeni on noussut esiin Suomen Keskustan puoluesihteerin vaalista puhuttaessa. Olen tietysti kiitollinen ja ilahtunut, jos joku ajattelee, että minulla voisi olla annettavaa näin vaativaan tehtävään. En kuitenkaan ole mukana näissä vaaleissa.

Ensinnäkään minulla ei olisi mitään mahdollisuutta tulla valituksi. Viimeistään viime kevään puoluevaltuuston kokous osoitti minulle, että puolueemme ydintoimijoiden joukolla on keskimäärin hyvin erilainen käsitys kuin minulla puolueen tilasta, vaalitappioon johtaneista syistä ja siitä, miten tästä mennään eteenpäin.

Joskus toki voi olla hyvä olla ehdokkaana vaaleissa, vaikkei valittaisikaan. Voi antaa kasvot erilaisille linjauksille, tuoda näkemyksiä keskusteluun se voi osaltaan kumminkin edistää haluamiaan tavoitteita. Muttei elämä voi olla jatkuvia vaaleja. Olen ollut keräämässä hyvin vaikeassa poliittisessa tilanteessa Keskustalle ääniä EU-vaaleissa 2019 ja eduskuntavaaleissa 2023 – tietoisena, että valituksi tuleminen on epätodennäköistä, mutta minunkin vähät ääneni ovat kuitenkin olleet puolueen yhteistä äänipottia kasvattamassa. Luulen kuitenkin, että niissä oli nyt isompia vaaleja minulle ainakin vähäksi aikaa.

Missään tapauksessa en ole käytettävissä myöskään minään yllätysnimenä kokouspaikalla, edes protestin tai huvin vuoksi. – Rehdissä puoluekokouskilvassa ehdokasnimet ovat esillä jo etukäteen, jotta kenttäväki voi heitä tentata ja arvioida. Näin se ainakin kuuluisi mennä elävässä, kansanvaltaisessa kansanliikkeessä. En anna arvoa sellaiselle menettelylle, että kampanjaa puoluekokouksen henkilövalintoja varten käytäisiin salaseuroissa kuiskuttaen samalla, kun toiset kulkevat ympäri maata kampanjoimassa, vaivojaan säästämättä kenttäväkeä tavaten ja omista arvoistaan ja tavoitteistaan kertoen.

Tietysti jatkan edelleen Keskustan jäsenenä ja niissä luottamustoimissa, mitä minulla on. Lapin hyvinvointialue on aloittanut toimintansa, osin hyvin ja osin vähemmän hyvin, kuten kansalaispalaute kertoo. Vaikken suoraan voikaan aluevaltuuston rivijäsenenä vaikuttaa kaikkiin niihin asioihin, joista ihmiset mieltään purkavat, voin kuitenkin viedä viestiä eteenpäin. En lähtenyt ehdolle kerätäkseni vain yhden pallon lisää ansioluetteloon. Tässäkin hommassa on työtä ja perehtymistä kyllin, jos tosissaan ottaa. Helpoa aikaa en ennusta Lapille, etenkään nykyisen hallitusohjelman valossa.

Presidentinvaalien jälkeen käydään EU-vaalit. Pohjoisestakin tarvitaan edustaja. Rohkenen epäillä näillä kannatusluvuilla, että Katri Kulmuni on ainoa pohjoisen keskustalainen, jolla olisi oikeasti hyvä mahdollisuus tulla valituksi Keskustan listalta ja kerätä ääniä ympäri maata, ja myös niiden parista, jotka ovat Keskustan eduskuntavaaleissa jättäneet. Kielitaitoisena ja laajasti kansainvälisenä hänellä olisi edellytykset hoitaa tehtävää menestyksellisesti. Mutta en tiedä, olisiko hän käytettävissä ehdokkaaksi. Hänellähän on jo nyt hyvin tärkeä kansanedustajan pesti ja useita muita tehtäviä hoidettavana.

Kirkollisella puolella toimin Kemijärvellä kirkkovaltuuston puheenjohtajana ja olen kolmatta kautta Suomen ev. lut. kirkon kirkolliskokouksen maallikkoedustajana ja kirkon lakivaliokunnan jäsen. Parhaani olen yrittänyt. Kirkolliskokouksen vaalit käydään jälleen ensi talvena. Jos joku minut listalle huolii, niin voin olla vielä ehdokkaana. Hiippakuntavaltuuston vaaleihin, jotka käydään samalla kertaa, en lähde. Valtaa on hyvä hajauttaa kirkossakin.

Omassa elämässäni on takana monia eri syistä raskaita vuosia. En yritä haalia lisää luottamustoimia, vaan koetan hoitaa hyvin niitä, jotka minulle nyt on uskottu. Koetan löytää aikaa myös uusille asioille. Väitöskirja ja eräät muut kirjahankkeet mukaan lukien.