Otsikon kaltaisia ohjeita olen saanut useilta kemijärveläisiltä, niin katukeskusteluissa kuin markkinoilla Keskustan teltalla. Uskon, moni kantaa huolta tästä ihan vilpittömästi. Kemijärveläiset ovat olleet ihmeissään lukiessaan erilaisia otsikoita kunnalliselämämme myrskytuulista kuluneiden vuosien aikana.

Olisi kuitenkin hyvä, että mahdollisimman moni jaksaisi perehtyä, mitä todella on tapahtunut. Mistä on ”riidelty” ja mikä on ollut päätöksenteon perusta?

Poliittisessa elämässä arvostelua pitää sietää. Kun sain kuulla ystävälleni julistetun, että ”eihän se Janne osaa muuta kuin riidellä”, niin en menettänyt yöuniani. Sananvapaus sallittakoon kaikille. Mutta selvät asiavirheet haluttaisi kyllä päästä oikomaan. Milloin on väitetty, että olen saanut potkut töistäni, milloin taas, että minut on poistettu puoluekokouksesta puhujalavalta. Kaikki täysin perätöntä puhetta.

On kysytty, miksi Keskusta savustaa kaupunginjohtajaa ulos? Keskusta ei savusta kaupunginjohtajaa. Mielipiteet ja toimintatavat jakautuivat useassa valtuustoryhmässä. Keskustassa kuusi kannatti ”potkuvaliokuntaa”, 10 vastusti ja yksi tyhjä. Itse vaadin laillisia perusteita esitettäväksi, jos aiotaan irtisanoa. Sain vastaukseksi vain huhuja ja erinäisiä väitteitä, joista osa on jo osoittautunut epätosiksi. Laiton irtisanominen olisi voinut tulla kalliiksi. Nyt toivon kaupunginjohtajalle työrauhaa ja voimia työhönsä.

Prosessiin liittyvä asia on nyt poliisitutkinnassa. Minä en ole poliisitutkinnan kohteena.

On myös väitetty, että minä riitelisin Kaarina Soppelan kanssa. Väite on mieletön. Useimmissa asioissa olemme olleet samaa mieltä, ei toki kaikissa. Jos kaksi ihmistä on kaikesta aina samaa mieltä, se merkitsee sitä, että toinen ei käytä omia aivojaan. Esitin viime syksynä Kaarina Soppelaa kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Mielestäni valinta oli kaikki olosuhteet huomioiden paras ratkaisu siinä tilanteessa.

On muistettava suhteellisuuskin. Esim. kuluneen vuoden aikana kaupunginvaltuusto on käsitellyt 45 asiakysymystä. Niistä 40 kohtaa on ratkaistu yksimielisellä päätöksellä ja vain viidessä on äänestetty.

Enkä jaksa ymmärtää sellaista ajattelua, että ei saisi sanoa mielipidettään ja puolustautua itseään kohdistuvia syytöksiä vastaan. Olletikin jos vahvasti kokee, että päätöksenteko ei perustu lakiin eikä tosiasioihin. Jos kokee yhteisiä voimavaroja haaskattavan, kun niitä tulisi käyttää uuden työllisyyden luomiseen, kaupunkimme markkinoimiseen ja matkailun edistämiseen.

Asioista voi perustellusti olla monta mieltä. Vaaleissa kannattaa kuitenkin perehtyä suurten lupausten sijaan siihen, millaisia linjoja itse kukin on julkisessa toiminnassaan edustanut. Kenties olemme sen velkaa heille, jotka ovat rakentaneet demokratian tähän maahan. Että annamme harkitun äänen, kenelle se sitten meneekin.

Janne Kaisanlahti
oikeustieteen maisteri, kaupunginvaltuutettu (kesk.)

PS. Koska kaupungin kotisivuilla julkaistaan kokousten päätökset vain edeltävän vuoden ajalta, niin pyrin julkaisemaan kotisivuillani (www.jannekaisanlahti.com) äänestyslistat koko valtuustokaudelta, jotta ihmiset näkevät, miten kukakin on äänestänyt.

Kirjoitus julkaistu paikallislehdessä