Eilen 28.1. pidettiin ensimmäinen kaupunginvaltuuston kokous Kemijärvellä.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajistosta käytiin suhteellinen vaali. Olin suhteellisen vaalin kannalla muutoshalukkuuden vuoksi. Kuntalaiset osoittivat vaaleissa selkeän muutostahdon, yli puolet valtuutetuista tuli uusia. Olin sitä mieltä, että kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen puheenjohtajiksi tulisi saada henkilöt viime kauden ykköstehtävien ulkopuolelta. Kuitenkin Heikki Nivala valittiin selkein numeroin valtuuston puheenjohtajaksi ja Juha Pikkarainen I varapuheenjohtajaksi.

Sain matkan varrella valtavasti yhteydenottoja, että kunnallishallinnon ykköspaikoille on löydettävä uudetkasvot. Vielä viime päiviin saakka tällä kannalle olikin tulossa enemmistö. Kuitenkin kun eräät tahot olivat saaneet omat paikkansa varmistettua, menettivät he mielenkiintonsa uudistaa hallintoa kokonaisvaltaisesti. Oli opettavaista nähdä, keneen voi luottaa ja keneen ei.

Valtuuston selkeä enemmistö on puhunut, niin että arvostelun on nyt loputtava. Valtuuston enemmistö on antanut vahvan luottamuksen Heikki Nivalan ja Juha Pikkaraisen edustamalle linjalle ja toimintatavoille. Toivon heille voimia ja menestystä vastuulliseen työhön.

Valtuuston kokouksen ilmapiiristä kertoo jotain mm. erään valtuutetun karjuminen lehteriyleisön kuulleen - "vituiksi meni" - ja erään toisen valtuutetun minulle useiden henkilöiden kuullen esittämä arvio: "Eroan sinun takiasi kirkosta ja kirjoitan lehteen, minkälainen perkele sinä olet." Vastuullisille paikoille valittiin useita pitkään valtuutettuina toimineita henkilöitä, joilla eilisessä kokouksessa eivät edes kokoustekniikan alkeet olleet hallinnassa.

Mutta jospa se tästä. Niinhän se aina ennenkin.