Arvoisa piirikokousväki!
 
Tuon teille Lapin Keskustanuorten tervehdyksen!
 
Se, miksi minä olen tässä puhumassa teille piirin puheenjohtajana, on se, että johtokunta vaihtui viime kesänä. Piirin edellinen puheenjohtaja Katri Kulmuni luopui piirin puheenjohtajuudesta ja minä tulin tähän tehtävään. Voi sanoa, etten tullut pyytämättä, mutta tulin kyllä vähän yllätyksenä – yllätyksenä niin itselleni kuin ehkä monille muillekin. Kun lupauduin tehtävään, niin kuvittelin, että kauteni alkaa 1.1., mutta se alkoikin jo 1.9. ja aikatauluja on pitänyt vähän sovitella, että pääsee tehtävään kunnolla kiinni.
 
Katri Kulmuni luopui piirin puheenjohtajuudesta siksi, kun hän on nyt tuolla itärajan takana. Hän ei ole siellä kylläkään siksi, että olisi loikannut sinne jäätyään valitsematta eduskuntavaaleissa. Hänhän teki loistavan kampanjan ja jäi alle 300 äänen päähän valinnasta. Hän nimittäin opiskelee kansainvälisiä suhteita – meille lappilaisille niin tärkeitä hyviä idänsuhteita! – Pietarin yliopistossa. Ja Katri on jatkossakin tiiviisti mukana niin Keskustapuolueen kuin Keskustanuorten toiminnassa. Taisin tuolla viime kevätkokouksessa sanoa, että pidän täysin mahdollisena sitä, että Katri on joskus ulkoministerinä presidentti Paavo Väyrysen nimittämässä hallituksessa. Tuolloin keväällä sitä joku ehkä epäili, että pääseekö se Paavo edes presidenttiehdokkaaksi. No, pääsihän se ja keväällä tehdään hänestä presidentti ja kun muutamat eduskuntavaalit käydään, niin eiköhän se näkyni tule toteutumaan kokonaisuudessaan.
 
Lapin Keskustanuorten toiminta oli tuossa vaalien jälkeen vähän nuupahtanutta, mutta yritämme nyt sitä elvyttää. Hyvänä merkkinä on se, että uusia aktiiveja on tullut mukaan toimintaan ja pyrimme järjestämään tapahtumia eri puolilla maakuntaa. Tämä asia ei toki ihan täysin Keskustanuorten tontille kuulu, vaan pikemminkin Keskustaopiskelijoiden, mutta otan kuitenkin vähän kunniaa siitä meillekin, että Lapin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistovaaleissa Keskustan ehdokaslista nosti kannatustaan ja paikkamääräänsä.
 
Piirinä pyrimme tietysti antamaan oman panoksemme Paavo Väyrysen presidentinvaalikampanjaan. Tulemme järjestämään Paavon kampanjaa tukevaa omaa kampanjointia ainakin oman lehti-ilmoittelun ja omien tukitilaisuuksien muodossa. Teemme parhaamme, että Paavon kampanja olisi vetovoimainen myös nuorten näkökulmasta. Sanoin nyt, huomatkaa, että Paavon kampanja olisi vetovoimainen. Ehdokas itse on kyllä vetovoimainen ja nuorten ajatusmaailmaan sopiva. Olen huomannut, että monet nuoret, vasemmistolaisista tai oikeistolaisista kodeista suorastaan järkyttyvät, kun he tutustuvat Paavoon ja hänen ajatuksiinsa. He ovat kauhuissaan, että tuollaista miestäkö isä ja äiti ovat vihanneet ja itse ovat inhonneet. Kun Väyrysen radikaalit ajatukset ihmiskuntapolitiikasta ja tulevaisuudesta juuri nuoreen polveen vetoavat.
 
Media luo mielikuvaa siitä, että Niinistö on vaalien selvä voittaja. Mutta nythän meidän on nostettava Paavo toiselle kierrokselle. Vaikka se tapahtuisi pienehkölläkin tuloksella, niin hänet on nostettava vaalien kakkossijalle ja siitä toiselle kierrokselle. Sen jälkeen voi tapahtua mitä tahansa, jos kansa herää näkemään tämän pintajulkisuuden läpi. Toisella kierroksella voi tapahtua mitä vain. Paavossa on jokaiselle jotakin.
 
Lähtevätkö vasemmistolaiset toisella kierroksella tukemaan Tarja Halosen vakaalla ulkopoliittisella linjalla jatkavaa ja hyviä idänsuhteita vaalivaa Paavoa vai kovan linjan oikeistolaista Sauli Niinistöä? Lähtevätkö Perussuomalaiset tukemaan Suomen itsenäisyyttä puolustavaa maamme tunnetuinta EU-kriitikkoa Paavo Väyrystä vai Suomen euroalueeseen vastoin perustuslakia ja ilman kansanäänestystä jyrännyttä Sauli Niinistöä? Lähtevätkö Kristillisdemokraatit tukemaan kristillisiin perusarvoihin arvomaailmansa pohjaavaa Paavoa vai arvoliberaalia Sauli Niinistöä?
 
Paavolla on siis hyvät mahdollisuudet tulla valituksi, kun nyt jokainen meistä lähtee töihin. Kertomaan ystävä- ja tuttavapiirilleen ensin, millaisesta ehdokkaasta on kyse.
 
Luin jostakin gallupista, jonka mukaan yli puolet keskustalaisistakin olisi aikeissa äänestää Niinistöä. Hävetköön, jos joku sellainen tästä salista löytyy! Varsinkin täällä Lapissa vaalityön pitäisi upota otolliseen maaperään, sillä me tiedämme, mikä on Kokoomuksen suhtautuminen maakuntiin ja hajautettuun yhteiskuntaan. Nykyinen Kataisen sosialistihallituskin on sen osoittanut. Se on se mistä jo Karl Marx puhui – kasautuminen ja kurjistuminen!
 
Tehdään kaikki siis parhaamme, että lappilainen kansa lähtee liikkeelle oman ehdokkaansa taakse. Me näytimme kesällä niille, jotka eivät halunneet Väyrystä presidenttiehdokkaaksi. Siinä me onnistuimme. Näytetään nyt koko maalle, että teemme Väyrysestä seuraavan presidentin!

Presidenttiehdokas, Koko kansan Paavo, valtiotieteen tohtori Paavo Väyrynen ja kansanedustaja Eeva Maria Maijala.

Nuorta väkeä Koko kansan Paavon seurassa. - Radikaali ihmiskuntapolitiikka ja kyky hahmottaa tulevaisuutta ovat kenties tärkeimpiä syitä siihen, miksi Väyrynen on niin voimakkaasti erityisesti nuoren polven tukema poliitikko.