Nyt alkaa vähitellen huomata itse kukin meistä, että eduskuntavaalit todella ovat käsillä. Rahaa palaa ja paljon, mutta olen huomauttanut, että meneehän se raha sentään kiertoon - kirjapainoihin, sanomalehtiin ym, jotka sitten vuorostaan työllistävät ihmisiä ja kansantalous pelaa.

Ehdokkaat on lähestulkoon asetettu. Keskustapuolue on, uskallan sanoa, miltei yhtenä miehenä ja naisena pyytämässä Anneli Jäätteenmäkeä kansanedustajaehdokkaaksi. Puoluesihteerimme Jarmo Korhosen mukaan "naisten asema, tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja köyhän asia tarvitsevat vahvan puolestapuhujan". On ihan totta, että Anneli Jäätteenmäen työ jäi valitettavalla tavalla kesken silloin aikanaan. Hänellä on laaja kansan tuki, mistä osoituksena ääniharavaksi tuleminen Euroopan parlamentin vaaleissa kesällä 2004.

Anneli Jäätteenmäki on käyttänyt hyviä puheenvuoroja nyt niin ajankohtaisten biopolttoaineiden suhteen. Hän on todennut mm: "Maaseutu on myös avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kaikille pelloille löytyy pian käyttöä, kun energiantuotannossa on siirryttävä vähemmän hiilidioksidia tuottaviin vaihtoehtoihin, joita biopolttoaineet tarjoavat. --- Keskustalaiseen ajatusmaailmaan nämä ilmastonmuutoksen torjunnassa tarvittavat keinot soveltuvat hyvin. Keskustalainen ratkaisu, jossa kasvatetaan energia- ja ruokaomavaraisuutta sekä hajautetaan tuotantoa mahdollisimman lähelle kuluttajia, on maailmanlaajuisesti hyödynnettävissä oleva keino ilmastonmuutoksen hillintään."

Täällä Lapin vaalipiirissä suurten puolueiden ehdokasasettelu lienee selvä, pienemmät vielä pyytelevät, josko joku suostuisi ehdokkaaksi; joskus tuntuu että vaikka kuka tahansa kelpaa. Vaalit näkyvät pian katukuvassa ja mediassa. Kampanjat käynnistyvät, kotisivuja avataan, mainoksia painetaan, kortteja jaetaan. Hyvä niin, mutta sittenkin saisi muistua mieleen, mikä on tämän mediasirkuksen perimmäinen tarkoitus. Valta kuuluu Suomessa Suomen kansan valitsemalle eduskunnalle, ja EU:sta huolimatta sitä lienee edes aavistus jäljellä. Ei pidä sokaistua vaalilupauksista ja kalliilla rahalla tehdyistä mainoskampanjoista. Tärkeintä on selvittää, minkälainen ihminen ehdokas on ja millainen on hänen linjansa.

Olen sanonut tämän niin monta kertaa. Vaaleissa voi kuka vain luvata mitä vain ja sanoa olevansa hyvä ja taitava ja kaikin puolin mainio ihminen. Mutta katsokaa, rakkaat ystävät, aina tarkasti. Millainen on ollut ehdokkaan poliittinen historia, millaista tietä hän on kulkenut. Se viitoittaa myös tulevaisuutta. En ota tässä kantaa nyt muihin ehdokkaisiin, totean vain yhden: kaikesta vainosta ja parjauksesta huolimatta Paavo Väyrysen tie on ollut itsenäisen Suomen tie!