Lahtela.jpg
 
Tänään tuli tasan 60 vuotta siitä, kun Kemijärven historian suuri merkkimies, kunnallisneuvos, kansanedustaja ja monen hankkeen (emäntäkoulu, seminaari, Lex Lahtela ym.) puuhamies Matti Oskari Lahtela (29.6.1881 - 24.3.1961) menehtyi Helsingissä jäätyään kuorma-auton alle.
 
Matti Oskari oli vanhan, sitkeän ajan kasvatti. Hän oli ammatiltaan oikeastaan sisävesilaivojen kapteeni ja hoiti höyrylaivaliikennettä ennen maantieyhteyksien tuloa 1900-luvun alussa Kemijärvellä. Hänen vaimonsa hoiti maataloutta ja piti kahvilaa Kemijärven kirkonkylässä. Matti Oskari tuli jo nuorena mukaan yhteiskunnalliseen toimintaan ja toimi mitä moninaisimmissa hankkeissa, hommaten pitäjään autoja, sähköä, teitä ja rautatietä. Vuonna 1930 hänet valittiin - seitsemännellä yrittämällä! - eduskuntaan. Siellä hän oli vanhan hyvän ajan perinteinen siltarumpupoliitikko, joka puolusti häikäilemättömyyden rajoille saakka, ja usein niiden ylikin, oman vaalipiirinsä etua.
 
Vanha kuva on Kemijärven kylänraitilta, missä M. O. Lahtela oli aikanaan tuttu hahmo salkkuineen. (Kuva on M. O. Lahtelasta kertovasta kirjastani "Lapin keisari") - Muutama vuosi sitten saimme pitkällisen prosessin seurauksena Matti Oskarin muistoksi tuon muistokiven kaupungintalon taakse. Sitä kannattaa esitellä myös täällä käyville vieraille!
 
* * *
 
Tässä yhdessä historiasta puhuttaessa haluan samalla oikaista kylillä leviävän huhun. On väitetty, että minut on palkattu kirjoittamaan Kemijärven historia -teoksen kolmas osa, ja tästä ovat jotkut olleet kovin pahastuneita, että minä poliittisena ihmisenä pilaan tämänkin hyvän hankkeen. Huoli pois, rakkaat kemijärveläiset! Minua ei ole palkattu mihinkään, ei ole edes pyydetty, enkä olisi käytettävissäkään, ei ole aikaakaan eikä muutenkaan pitäjän tavat tuntien :) Kun kirjoitan omalla ajalla ja omalla kustannuksella, niin saan kirjoittaa mitä haluan, eikä tarvitse kuunnella kenenkään vinkumista, että poliitikko kirjoittaa veronmaksajien rahoilla. Kuten tuohon Lahtelan patsaaseenkaan ei käytetty kaupungin varoja, se oli periaatteemme patsashankkeessa! Toivon kyllä kaupungin historiikin uuden osan kirjoittamiselle, kuten kaikille Kemijärven historiaan liittyville kirjahankkeille menestystä!