KYSYMYKSIÄ EU-VAALIEHDOKKAALLE!

mainoskuva.jpg

Mitä Euroopan unioni merkitsee sinulle?

Lapsuusperheessäni vastustettiin EU-jäsenyyttä v. 1994 äänestyksessä, ja peruskriittinen asenteeni on jo sieltä lähtöisin. Kuitenkin kun EU:ssa olemme, niin meidän on valvottava tinkimättä etujamme. EU:sta on koitunut meille hyvää ja huonoa. Eurooppalaista yhteistyötä tarvitaan maanosan rauhan, vakauden, turvallisuuden ja vaurauden edistämiseksi. Liittovaltiokehitystä on vastustettava. EU-eliitin on otettava vakavasti Euroopan kansojen esittämät huolet ja epäluottamus.

Miksi pyrit EU-parlamenttiin?

Sain ympäri maata paljon pyyntöjä lähteä ehdokkaaksi. Kannattajani uskovat, että edustamani perinteiset Keskusta-arvot ja lakimiehen koulutus ovat hyviä avuja Suomen euroedustajalle. EU:ta on kehitettävä itsenäisten kansallisvaltioiden liittona ja meppiemme on puolustettava kansallista etua. Pohjoinen ulottuvuus ja Itämeri ovat meille tärkeitä EU-yhteistyössä. Myös EU tarvitsee alkiolais-kekkoslaista politiikkaa!

Miten suhtaudut Euroopan unioniin?

Vuoden 1994 kansanäänestyksessä olisin äänestänyt EU-jäsenyyttä vastaan. Kannatan Euroopan maiden yhteistyötä, mutta siihen olisi ollut kehitettävissä vähemmän byrokraattisia muotoja. Vielä suurempi virhe oli mennä euroalueeseen ainoana pohjoismaana. Kun kuitenkin olemme mukana, niin meidän on toimittava siellä aktiivisesti ja valvottava etuamme. EU:sta on koitunut hyviä ja huonoja asioita. Euroopan unioni ei ole sama asia kuin Eurooppa tai eurooppalaisuus.

Verkkosivuillasi kerrot, että mielestäsi kaikessa EU-yhteistyössä on huomioitava kansallinen etumme. Voiko EU:ssa poimia vain rusinat pullasta?

Ei voi, mutta jos emme puhalla puurolusikkaamme itse, niin ei sitä kukaan muukaan tee. Tämä on Urho Kekkosen opetus meille kansainväliseen yhteistyöhön.

Mikä EU:ssa ärsyttää sinua eniten?

Suomen mahdollisuudet harjoittaa itsenäistä ulkopolitiikkaa ovat kaventuneet. EU:ssa on tehty vakavia virheitä myös taannoisen ns. turvapaikanhakijakriisin hoitamisessa.

Miten EU voi parantaa jäsenmaidensa oloja?

Parhaimmillaan EU voi edistää Euroopan vakautta. Kaksi maailmansotaa on alkanut Euroopan maiden välisistä jännitteistä. EU:n on vaalittavaa Euroopan rauhaa ja maiden välisiä hyviä suhteita sekä kaupankäyntiä.

Haluaisitko Suomen eroavan EU:sta?

EU:sta eroaminen ei ole nyt realismia. Ei se kovin hyvin Britanniallakaan tunnu onnistuvan. EU:ta on kehitettävä parempaan suuntaan, itsenäisten valtioiden yhteistoimintana, joka keskittyy perustehtäviinsä.

Miten Brexit vaikuttaa Euroopan unioniin?

Suomen kannalta olisi ollut parempi, että Britannia olisi pysynyt mukana. EU-eliitillä on vakava peiliin katsomisen paikka. Olisi suuri virhe lähteä nyt syventämään integraatiota. EU-kehityksen kuluneita vuosia täytyy tarkastella vakavan kriittisesti.

Miten EU voisi ansaita EU-kriittisten ihmisten luottamuksen?

Keskittymällä ydintehtäviinsä ja palauttamalla päätösvaltaa takaisin kansallisvaltioille ja paikallistasolle. Eurooppalaisten turvallisuus on myös otettava vakavasti. EU:n päätöksillä on toki helpotettukin ihmisten elämää monilla sektoreilla eikä tätä tietenkään saa unohtaa.

Kannattaako muiden kuin keskustalaisten äänestää sinua, kun olet itse kova keskustalainen?

Tukiryhmässäni on mukana eri puolueiden toimijoita ja myös paljon poliittisesti sitoutumattomia. EU-vaalit ovat kuitenkin pitkälti henkilövaalit. Suomesta valitaan niin vähän meppejä, että äänet on keskitettävä niille, joita pitää parhaina edustamaan Suomea siellä. Voin sanoa ei-keskustalaisille, jotka pohtivat äänestämistäni, että Euroopan parlamentissa istutaan eurooppalaisissa puolueryhmissä eikä kansallisissa puolueissa. Ei siellä ole Suomen Keskustaa, Kokoomusta, SDP:tä jne., vaan isot eurooppalaiset ryhmät.

Onko Alde keskustalle oikea europuolue?

Ei ole, mutta hankalia olisivat toisetkin puolueet. Hyvä, että Keskusta on pystynyt ainakin maatalouskysymyksissä muuttamaan Alden linjaa. Paras olisi desentralististen puolueiden ryhmä, mutta sellaista ei näytä syntyvän.

Mikä on itsellesi tärkein EU-vaaliteema?

Suomen itsenäisyyden puolustaminen. EU koostuu itsenäisistä kansallisvaltioista ja kansojen on luotettava, että EU puolustaa jäsenmaiden turvallisuutta ja hyvinvointia. Ääriliikkeet nousevat, jos Euroopan kansat kokevat, etteivät päättäjät ole heidän puolellaan. Maatalous- ja aluetukia ei saa leikata, koska se edelleen syventäisi maatalouden ahdinkoa, kaataisi yhä useampia maatiloja ja tyhjentäisi maaseutua.

EU-parlamentti kokoontuu Strasbourgissa ja Brysselissä. Pitääkö kahden istuntopaikan käytäntöä jatkaa?

Ei tietenkään, mutta käytännössä asia ei muutu, ellei Ranskalle anneta jotain hyvitystä Strasbourgin istuntopaikan luopumisesta.

Kuka on poliittinen esikuvasi? 

Niin Suomessa kuin maailmassa olisi lukuisia henkilöitä, joiden yhteiskunnallisesta toiminnasta voi ottaa oppia. Kun mainitsee jonkun yksittäisen henkilön poliittiseksi esikuvakseen, on vaara, että aletaan väittää näiden henkilöiden kaikkien tekojen kannattajaksi. Jokainen poliittisen uran tehnyt kun on tehnyt myös virheitä, onneksi niistäkin voi oppia. Kunnioitan tietysti suuresti esim. Mannerheimin, Paasikiven ja Kekkosen elämäntöitä isänmaan hyväksi.

Jos kuitenkin on joku yksittäinen henkilö sanottava poliittiseksi esikuvaksi, niin olen yleensä maininnut siinä yhteydessä Maalaisliiton entisen kansanedustajan, opetusneuvos Kerttu Saalastin nimen. Hän oli upea, vahvasti aatteellinen nainen, jonka työn tuloksia on mm. Oulun yliopiston perustaminen.

Miksi et lähtenyt eduskuntavaaleihin? Eikö sille olisi helpompi päästä kuin Euroopan parlamenttiin?

Kyllä, eduskuntaan olisi helpompi päästä. Jos olisin tullut politiikkaan ensisijaisesti rakentamaan omaa uraa, niin minun olisi varmaan kannattanut pyrkiä eduskuntaan vuonna 2011, jolloin Lapissa oli kysyntää uusille ehdokkaille. Halusin kuitenkin vaikuttaa taustalta. Nyt kun Anneli Jäätteenmäki ja Hannu Takkula jäivät pois vaaleita ja Paavo Väyrynenkin lähti omalle listalleen, niin kaltaiselleni, perinteisiä arvoja edustavalle alkiolais-kekkoslaiselle ehdokkaalle tuli tilausta.

Mistä olet kotoisin ja missä asut? 

Kotikaupunkini on Kemijärvi, Itä-Lapissa, Kemijoen varrella. Opiskelemaan lähdin Rovaniemelle, mutta Kemijärvellä hoidin kuitenkin edelleen luottamustehtäviä. Vuonna 2014 muutin virallisesti Rovaniemelle. Työni takia olen viettänyt pitkiä aikoja myös pääkaupunkiseudulla. Kemijärven asuntoni lisäksi minulla on pienet asunnot Rovaniemellä ja Helsingissä.

Minkälainen perhe ja suku sinulla on? 

Polveudun pääasiassa lappilaisista talonpoikais- ja uudisraivaajasuvuista, joissa on eletty maa-, metsä- ja porotaloudella. Esivanhempiani on asunut ympäri Lappia, jonkun verran myös Pudasjärvellä sekä Itä-Suomessa Pielisen ympäristössä.

Minulla ei ole omaa perhettä. Yhteydet lapsuusperheeseeni ovat kuitenkin tiiviit, esim. kaikki isovanhempani elävät ja asuvat edelleen Kemijärvellä, ja tapaan heitä säännöllisesti. Molemmat veljeni asuvat Rovaniemellä perheineen. Sukulaisia minulla on eri puolilla Suomea ja myös ulkomailla. Muutama vuosi sitten edesmennyt Amerikan-setäni oli minulle myös läheinen.

Toki olin nuorempana ajatellut, että tässä iässä minulla olisi jo vaimo ja perillisiä, mutta elämähän ei mene aina niin kuin itse suunnittelee. Toisaalta nyt minulla on mahdollisuus uhrata kaikki aikani ja voimani työhön Suomen hyväksi parlamentaarikkona, jos te äänestäjät niin haluatte. Jussi Halla-Ahokin sanoi eräässä haastattelussa, että perhe-elämän ja Brysselin-työn yhdistäminen on niin haastavaa, että parhaiten mepin hommat sopisivat poikamiehelle!

Oletko käynyt armeijan?

Kyllä, Sodankylässä Jääkäriprikaatissa 2003-04. Upseerin poikana minulle siviilipalvelus ei olisi ollut mikään vaihtoehto. Asepalveluksen suorittaminen on mielestäni kunnia-asia. Minusta ei toki tullut upseeria enkä siihen halunnutkaan, tarvitaanhan miehistöäkin. Sain yhden natsan kuitenkin, eli sotilasarvona res. korpraali. Kadettikoulun käynyt veljeni jatkaa isän sotilasuraa.

Pidät esillä kristittyjä arvoja? Kuulutko johonkin uskonnolliseen yhteisöön?

Olen luterilaisen kirkon jäsen kasteesta lähtien. En kuulu jäsenenä herätysliikkeisiin tms., mutta arvostan suuresti niiden tekemää työtä, kuten kaikkia Raamatun pohjalta toimivia kristillisiä kirkkokuntia ja yhteisöjä. Arvostan paljon myös Lapin herättäjän, Lars Levi Laestadiuksen elämäntyötä. Mummi opetti minulle iltarukouksen lapsena ja kävin seurakunnan kerhoa. Lukioikäisenä sain tehdä henkilökohtaisen uskonratkaisun ja tunnustaa Jeesuksen henkilökohtaiseksi Vapahtajakseni ja syntien sovittajaksi, Golgatan sovitustyön kautta. Se on elämäni perusta.

Minkälainen on terveydentilasi ja millaiset elämäntavat sinulla on?

Terveyteni on ollut – Taivaan Isälle kiitos! – ainakin toistaiseksi oikein hyvä. Pyrin syömään terveellisesti ja liikkumaan, vaikka myönnän, että joskus kiireissä ei lenkkeilylle jää tarpeeksi aikaa. Minulla ei ole mitään vakavia sairauksia. Ajoittain kärsin kyllä migreenistä, mutta siihen on olemassa hyvät lääkkeet. Olen täysin raitis, en ole koskaan käyttänyt alkoholia enkä tupakoinut, en juo myöskään kahvia.

Mitä kieliä puhut?

Suomi on äidinkieleni ja voin käyttää myös englantia työkielenä. Ruotsista kirjoitin aikanaan laudaturin, mutta kun kieltä ei ole käyttänyt säännöllisesti, niin sitä on täytynyt hieman prepata. Pyrin lukemaan ruotsinkielistä kirjallisuutta ylläpitääkseni kielitaitoa. Osaan hieman myös saksaa ja venäjää, mutta lähinnä turistin tarpeisiin. Olen matkustanut yli 40 maassa ja pidän eri kulttuureihin tutustumisesta.

Kannattaako sinua äänestää etelässä, kun olet lappilainen?

EU-vaaleissa koko Suomi on samaa vaalipiiriä. Meppejä valitaan niin vähän, että on katsottava kokonaisuutta. Luulen, että lappilaisuudestani olisi hyötyä kaikille valitsijoilleni. Olen arktisten olojen karaisema, saanut taistella jatkuvasti keskittämispolitiikkaa vastaan ja pitää syrjäseutujen puolta. Ja Brysselistä katsottuna koko Suomi on periferiaa, syrjäseutua, aina Helsinkiä myöten! Olen todella iloinen, että minulla on laajasti tukijoita eri puolilta maata, myös pääkaupunkiseudulta!