Tulin valituksi Kemijärven kirkkovaltuuston puheenjohtajaksi. Hoidin tehtävää aikaisemmin vuosina 2011–14. Kiitän luottamuksesta ja pyydän esirukouksia tehtävän hoitamiseen. Yritän parhaani tässä tehtävässä seurakuntamme toiminnan hyväksi. Näinä aikoina muuttumattomat ja ikuiset arvot ovat entistä kirkkaammin tarpeellisia. Kotiseutuni väestölle, sen elämälle ja kulttuurille kirkko on merkinnyt paljon pian 400 vuoden ajan.

Kirkkovaltuuston varapuheenjohtajaksi valittiin Anita Ruokamo. Kirkkoneuvoston puheenjohtajana toimii virkansa puolesta kirkkoherra Pentti Tepsa, varapuheenjohtajaksi valittiin Anu Kiviniemi ja jäseniksi Timo Alaräisänen, Arto Junttila, Suvi Nampajärvi, Liisa Pauna, Arto Pekkala ja Tarja Perälä.

Diakoniatyön puheenjohtajaksi valittiin Sinikka Maijala, jäseniksi Teemu Kostamovaara, Arvo Laine, Eino Majava, Sanna Malmivaara ja Tellervo Välikangas. Julistustoimikunnan puheenjohtajaksi valittiin Ritva Uusitalo, jäseniksi Tarja Kaisanlahti, Eino Majava, Antti Sirviö, Aila Soppela ja Pentti Virtala. Kasvatustoimikunnan puheenjohtajaksi valittiin Kristiina Lautamo, jäseniksi Aarno Alaluusua, Pentti Koskenranta, Päivi Perälä, Pentti Savolainen ja Irja Uusisalmi.

Kaikki valinnat olivat yksimielisiä ilman äänestyksiä.

Joku voi kysyä, tultuani valituksi kirkkovaltuuston puheenjohtajaksi, että pystynkö hoitamaan kaikkia tehtäviäni. Onhan minulla myös työni yksityisyrittäjänä (jota on pakko tehdä, koska juuri muita tulonlähteitä ei ole), ja pitäisi kevään vaalikampanjakin käydä. Tätä olen itsekin pohtinut, kaikkiin tarjottuihin tehtäviin ei kannata lähteä aina mukaan. Tämä on yksi syy, miksi en esim. lähtenyt viime kuntavaaleihin, enkä ole missään kunnallisissa luottamustehtävissä. Uudessa aluevaltuustossa olen rivijäsen sekä pelastus- ja valmiuslautakunnan vpj., missä tehtävissä yritän parhaani.

Puheeni tultuani valtuuston puheenjohtajaksi seuraa alla.

* * *

Hyvä kokousväki! Kiitän teitä luottamuksesta!

Kun vuonna 2011 aloitin edellisen kauteni kirkkovaltuuston puheenjohtajana, siteerasin paavi Benedictusta, joka tultuaan valituksi tehtäväänsä kertoi aloittavansa työnsä puutteensa tiedostaen, mutta luottaen, että Herra voi ja osaa käyttää vajavaisia työkaluja valtakuntansa työssä.

En tietenkään tahdo verrata ketään meistä paaviin, mutta nämä – nyt puolitoista viikkoa sitten poismenneen paavin – sanat sopivat mielestäni meille kaikille ohjenuoraksi yli ekumeenisten rajojen. Me olemme vajavaisia ihmisiä, mutta myös meidän työmme, kun se Herralle tehdään, voi koitua kotiseurakuntamme ja kotiseutumme hyväksi.

Niin maallisilta kuin monet hallinnolliset ja taloudelliset päätökset voivatkin näyttää, on kaiken päätöksentekomme perusta hyvä pitää mielissä. Seurakunnan työmuodot tähtäävät kaikki samaan asiaan – evankeliumin sanoman levittämiseen, syntien anteeksisaamiseen Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä.

Uusi valtuustokausi on alkamassa. Toivon, että luottamushenkilöt nähdään muiden maallikoiden tavoin voimavarana seurakunnassa, työntekijöittemme kanssakulkijoina ja vastuun kantajina.

Toivon kirkkovaltuuston ja muiden luottamuselinten toiminnasta avointa ja keskustelevaa. Keskustelu voi joskus olla peruskemijärviläiseen tapaan aika voimakastakin ja eri mieltäkin saa olla. Olivathan apostolitkin joskus keskenään erimielisiä. Kuitenkin toivon, että kuinka vaikeita tilanteita eteen tuleekin, niin emme kokisi enää toimintakulttuuria, jossa toisten luottamushenkilöiden motiivit kyseenalaistetaan, tai jaetaan luottamushenkilöitä paremmuusjärjestyksiin heidän oletetun sieluntilansa tai kirkossa käyntien määrän perusteella. Viimeisenä päivänä meistä jokainen kyllä saa tuomion, joka on oikea ja vanhurskas. Haluan uskoa, että täällä ajassa, seurakunnan hallinnossa jokainen luottamushenkilö pyrkii toimimaan seurakunnan hyväksi, vaikka näkemyksemme siitä, miten se yksittäisissä kysymyksissä tapahtuu, voivatkin erota toisistaan.

Tietenkin on hyvä, että me luottamushenkilöt osallistumme seurakunnan toimintaan, paitsi näyttääksemme esimerkkiä, niin oman hengellisen elämämme rakentumisen kannalta. Tässäkään asiassa en väitä itse olevani kaksinen esimerkki. Kuitenkin haluan korostaa, että jokainen meistä on valittu tänne seurakuntalaisten antamilla äänillä. Jokainen on yhtä oikeutettu toimimaan päättäjänä seurakunnan asioissa. Ja tänne kirkkovaltuustoon meidät on valittu hoitamaan lähinnä seurakunnan hallinnollisia ja taloudellisia asioita, parhaan ymmärryksemme mukaan, Jumala siinä meitä auttakoon.

Haluan vielä valtuustokauden aluksi ottaa esille yhden teeman. Ihmisten tavoittamisen uusien viestimien keinoin ja tiedottamisen merkitys.

Kun nykyinen kirkkoherramme tuli tänne Kemijärvelle, hän puhui ”virtuaalikirkosta”. Tämä puhe ei saanut ehkä silloin ansaitsemaansa vastaanottoa, mutta nyt tämä ”profetia” on totta. Viimeistään korona-aika pakotti meidät digiloikkaan. Messuja esitetään nyt säännöllisesti Internetin kautta. Kiitän papistoamme siitä, että he ovat tarttuneet tähän haasteeseen.

Toivon, että uusien striimauslaitteiden myötä voimme tarjota entistä parempaa ja monipuolisempaa tarjontaa netin välityksellä. Tämä ei tietenkään korvaa henkilökohtaista kohtaamista tai vaikka ehtoollisella käyntiä, mutta on kuitenkin tärkeä lisä seurakunnan palveluntarjontaan.

Myös hallinnon toiminnasta tiedottaminen on tärkeää. Edellytän, että jatkossa kirkkovaltuuston ja kirkkoneuvoston pöytäkirjat löytyvät seurakunnan kotisivuilta, tämän kokouksen pöytäkirjasta alkaen.

Hyvät valtuustokollegat!

Toivon meille onnistunutta nelivuotiskautta. Rukoilkaamme, että Jumala suuressa armossaan voisi meidän puutteellisten ihmisten työn siunata Hänen valtakuntansa menestykseksi. Aamen.