Katselin uutisia ja kerrottiin Uudellamaalla tehty eduskuntavaaligallup. Sen tärkein anti tuntui olevan, että Sauli Niinistö saa suuren äänivyöryn. Olisin osannut sanoa saman ilman ainuttakaan puhelinsoittoa. Yllätyin enemmänkin siitä, että Niinistö vetäisi perässään vain yhden lisäpaikan. Kalliille parfyymille tuoksuvien hienostorouvien päiväunet siitä, että Niinistön presidentinvaalikannatus siirtyisi eduskuntavaaleihin ja Kokoomuksen ääniksi, eivät toteudu. Uskallan silti toki veikata, että Niinistö on koko maan ääniharava - eri asia sitten, kuinka paljon sillä on merkitystä.

Gallup lupasi muutoinkin suuria prosenttiosuuksia puolueensa äänistä Niinistön lisäksi Vanhaselle ja Claes Anderssonille. Hyviä ehdokkaitahan he, mutta hyviä ehdokkaita on muitakin ja heillä kaikilla on oma vaalityönsä ja tukiverkostonsa. Nimi, jonka puhelinhaastattelijalle sanoo, ei välttämättä ole sama ehdokas, jonka numeron piirtää äänestyslappuun.

Isomummini eli "Meiän Ämmi" täytti toissapäivänä 92 vuotta. Hän on elänyt koko itsenäisyytemme ajan ja osallistunut kaikkiin valtiollisiin ja kunnallisiin vaaleihin 1930-luvulta lähtien. Korkeassa iässäkin hän edelleen seuraa aikaansa lehtiä lukemalla ja uutislähetyksiä katsomalla. Kolme vuotta sitten hän joutui lonkkamurtuman johdosta jättämään kotinsa ja pitkän sairaalajakson jälkeen siirtymään palveluasumiseen. Olen hyvin kiitollinen, että hän on sopeutunut erinomaisesti uuteen asuinpaikkaan. Viime keväästä lähtien hän on saanut asua omassa huoneessa.

Edellisessä kirjoituksessa haukuin yhden Idols-kilpailijan, kun tämä oli jäänyt rattijuopumuksesta kiinni. Ei kaduta yhtään. Mutta ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin. Äidin Anna-lehdessä laulajatar Anne Mattila kertoi olleensa kerran elämässään humalassa ja siitä toinnuttuaan päättänyt, ettei ikinä koe sitä uudestaan ja saman hän kertoi pätevän myös tupakointiin. Minulle tuli mieleen, että ehkä toivoa ei ole sittenkään menetetty. Laulutaidon kanssa tällaisilla asioilla ei toki ole juuri merkitystä, mutta yhteiskunta tarvitsee terveitä esikuvia julkisuuteen. Mutta vaikka ei edes huomioisi elämäntapoja, niin sittenkin on kyllä lähes häväistys puhua Anne Mattilasta ja Idolsin finalisteista edes samassa kappaleessa, saati vertailla heitä keskenään. Se on sama kuin vertailisi Alvar Aallon kamalaa Enso-Gutzeitin taloa Helsingin Kauppatorin laidalla sen takana häämöttävään upeaan Uspenskin katedraaliin.