Kuulu Nätti-Jussi sanoi kerran, että tärkein numero hänen kohdallaan on korttilehden nurkasta näkyvä “lumero”. Jos sopiva “lumero” sattuu kohdalle, niin “lauta nousee” ja Jussi rikastuu. Mutta jos osuukin vallan sopimaton luku korttiin, niin Jussi pullahtaa koko pelistä pois.

Meillä on myös edessä tärkeän numeron valinta. Mutta meidän ei tarvitse jättää sattuman varaan, mikä numero tulee korttipakasta kohdallemme, vaan saamme valita sen itse. Meidän ei ole pakko välittää vaalipropagandasta, ei kuunnella kaverien ja kylänväen mielipiteitä eikä äänestää sillä perusteella, että “sitä minä ennenkin olen äänestänyt”.

Itse olen näissä vaaleissa “kahden naisen koukussa”. Kuukauden päivät ovat kuluneet Eeva-Marian ja Katrin vaalityössä niin tiiviisti, etten ole ansiotöihin juuri ehtinyt. Enkä ole pyytänyt enkä liioin saanut euroakaan palkkaa. Sitähän jo viime vaalien alla eräs kehnosti keksityn nimimerkin taakse piiloutunut vihjaili, että tuen Väyrystä palkkion toivossa. Ei ole palkkiota kuulunut enkä ole pyydellyt muuta kuin että tekee hyvää työtä lappilaisten parhaaksi.

Joku voi kysyä, että mitä hullua minä torniolaisten ehdokasta tuen. Tornio onkin minulle vieras paikka, olen siellä viitisen vuotta sitten kerran pysähtynyt nakkikioskille syömään, siinä ovat vierailuni Torniossa. Mutta Katri Kulmuni kun ei ole vain torniolaisten ehdokas, minkä hän sille voi, että on siellä syntynyt. Toki hän on saamassa kotikaupungistaan hyvän äänipotin Hannes Manniselta jääneistä äänistä, mutta Väyrysen avustajalle “väyrysläisten” ääniä tulee varmasti ympäri maakuntaa. Katri, joka on opiskellut kansainvälisiä suhteita Suomessa ja Venäjällä ja joka hallitsee täysin venäjän kielen, kerännee Itä-Lapissa kannatusta myös Venäjä-osaamisellaan, sillä juuri meidän alueemme voi suunnattomasti hyötyä lähialueyhteistyön kehittämisestä.

Paavo Väyrystä vastustaneetkin myöntävät, että Paavo tekee suuren palveluksen isänmaalle, kun hän nostaa esiin nuorempaa poliitikkosukupolvea. Eikä Paavo nosta esiin tahdottomia marionetteja, vaan aatteellisia ja lujatahtoisia nuoria. Olemme nähneet tämän Riikka Mannerin kohdalla. Tahtoa ja lujuutta on myös Katri Kulmunissa. Olen muuten joskus verrannut häntä erääseen rautaiseen keskustalaisrouvaan, jota Kemijärvellä kutsutaan “Thatcheriksi”.

Toinen ehdokas, jolle teen kovasti työtä, on Itä-Lapin oma ehdokas, agrologi ja varatuomari Eeva-Maria Maijala, jonka kampanja on edennyt nousujohteisesti. Ei vielä muutama kuukausi sitten mediassa spekuloitu Eeva-Maria Maijalan nimellä potentiaalisena läpimenijänä, toiset nimet olivat esillä. Nyt yhä useampi myöntää, että Eeva-Marian läpimeno alkaa näyttää todennäköiseltä. Meidän itälappilaisten lisäksi myös Sodankylä on ottanut hänet omaksi ehdokkaakseen. Kannatusta tuntuu olevan rutkasti myös Posiolla ja Rovaniemeltäkin varsinkin maaseutuväen parista on ääniä kertymässä.

Poromiehet ympäri maakuntaa asettuvat epäilemättä nyt vahvasti rintamaan Maijalan Aimon tyttären taakse. Muistetaanpa, että suuri kansanedustajamme Matti Oskari Lahtela tunsi Eeva-Marian tavoin hyvin porotalouden ja mitä kaikkea hän saikaan aikaan poroelinkeinon hyväksi!

Eeva-Maria Maijalassa yhdistyy korkea koulutus vankkaan kokemukseen maakunnan oloista. Hän olisi myös ensimmäinen naispuolinen kansanedustaja Itä-Lapista. Ja tiedän, että monet itälappilaiset miehet ovat nyt mielellään tekemässä historiaa. Henkilökohtaiseesti pidän suuressa arvossa sitä, että Eeva-Marian maailmankatsomus rakentuu kolmen kalliin peruskiven - kodin, uskonnon ja isänmaan - varaan. Joka rakentaa sille perustalle, ei rakenna hiekalle.

Kun kristillisiä arvoja on maassamme nyt monin tavoin pilkattu, voi moni kirkkokansaamme kuuluva tuntea vetoa äänestää Kristillisdemokraatteja. Täytyy kuitenkin muistaa, että Päivi Räsästä ei voi äänestää Lapissa. Täällä KD ei onnistunut keräämään edes täyttä ehdokaslistaa ja käytännössä on mahdotonta, että se saisi yhtään edustajaansa Lapista läpi. Kun KD:n äänestäjistä valtaosa käsittääkseni äänestäisi muutoin toisia porvarillisia puolueita, merkitsee ääni KD:lle täällä sitä, että se ääni on pois porvarillisilta puolueilta, ja kun KD ei kumminkaan saa kansanedustajaa, hyödyttää KD:n äänestäminen tosiasiallisesti eniten Lapin vasemmistopuolueita.

Perussuomalaisten nousu on kova, mutta kuinka monella sen ehdokkaalla on todelliset edellytykset ja kokemus asioittemme ajamiseen? Soini lupaa hyvää kaikille, mutta hallitusneuvotteluissa tavoitteista on pakko tinkiä. Aluepolitiikka tuskin on “Persujen” tavoitelistan kärkipäässä. Kauhukuva Lapillemme on, että se muodostaisi hallituksen suurkaupunkilaispuolueiden Kokoomuksen ja SDP:n kanssa. Totta on, että Keskustassakin on koettu liikaa “metropolivirtauksia”, siksi onkin äänestettävä vahvat keskustalaiset pitämään ääntä Lapin puolesta. Vasemmistoliitolla puolestaan on meiltä hyviä ehdokkaita, mutta SKP:n perillisenä puolueen kannatus näyttää vain jatkuvasti pienenevän eikä sillä ole todellisia vaikutusmahdollisuuksia asioihimme.

Siksipä äänestän niin kuin äänestän.