Ylihuomenna se sitten nähdään, miten tässä käy. Olen ottanut osaa vaalikamppailuun kahdella pienellä lehtikirjoituksella paikallislehteen ja Suomenmaahan, yhdellä itse maksetulla lehti-ilmoituksella sekä levittämällä joitakin kortteja ja esitteitä lähinnä ystäväpiirissäni. Kuusi vuotta sitten tihrustin itkua Halosen tullessa valituksi ja varmasti puoli Suomea vaipui synkkyyteen. Mutta olen nyt niellyt ylpeyteni ja tukenut sitä ehdokasta, jonka uskon parhaiten toteuttavan hyvää ulkopolitiikkaa.

Paikallislehdet ovat täynnä kaikenkarvaisia kirjoituksia. Mielipiteitä tuntuu riittävän ja mielikuvilla pelataan. Suoranaista väärää tietoa on liikkeellä paljon. Halosta väitetään ateistiksi ja sukupuolisesti poikkeavaksi. Em. huhua levitetään myös kotiseudullani. Säälittävää, jos aseet ovat noin vähissä. Enkä minä ole Niinistönkään huomannut kristillisiä arvoja pahemmin esillä pitävän.

Median vaikutus näihinkin vaaleihin on ollut surullisen huomattava. Olen aina ollut taipuvainen uskomaan, että tiedotusvälineet ovat "demarimafian" hallussa, mutta alkaa näyttää siltä, että valtamedia onkin taipuvainen tukemaan oikeiston ehdokasta. Rahalla saa ja hevosella pääsee. Gallupuutisoinnin merkitys on suuri, se on nähty edellisissäkin presidentinvaaleissa. Siksi mielipidetiedustelujen julkaiseminen ennen vaaleja olisi viisasta kieltää.

Monet ihmiset tekevät ratkaisupäätöksensä vasta äänestyspaikalla tai vähän sitä ennen. No demokratiassahan ei sinällään voi äänestää väärin (vai voiko, valitsihan kansa Hitlerinkin vapaissa vaaleissa?), mutta oudoksun ajattelutapaa, että ehdokas valitaan vaaliväittelyiden perusteella. Vaaleissa tunnutaan aina lupaavan kaikkea hyvää kaikille, ja väittelyissä pärjää se, joka sattuu olemaan nokkelin puhumaan. Näillä seikoilla ei ole juurikaan tekemistä sen kanssa, millaista politiikkaa ehdokas valituksi tultuaan tulisi harjoittamaan. Mutta mielikuvillahan politiikassa pelataan enemmän kuin tosiasioilla, ainakin joskus tuntuu siltä.

Tarja Halonen muistutti kansalaisia eilisen vaaliväittelyn päätteksi huomaamaan valintaa tehdessä ne kuusi vuotta, jotka hän on virkaa hoitanut. Sauli Niinistö pisti siihen väliin, että katsokaa mieluummin tulevaa kuutta vuotta kuin kuutta edellistä. No olipas nokkelaa! Halpahintaista sanoilla kikkailua, joka toivottavasti ei pure kansaan. Tietysti Tarja Halonen tarkoitti sitä, että ihmisten kannattaa katsoa, millaista työtä ehdokas on tehnyt ennen vaaleja, millainen on ollut hänen linjansa. Uskooko kukaan todella Niinistön olevan "työväen presidentti".