Katrin EU-vaalikampanja on käynnistynyt hyvin ja menee eteenpäin kovaa vauhtia. Vanha ystäväni Tuija Palosaari toimii jälleen Katrin kampanjapäällikkönä, kuten on tehnyt vuoden 2011 vaaleista lähtien. Eihän "hyvää hevosta" kannata vaihtaa kesken juoksun. Tukijoita on tullut ympäri maata, tukilistalta löytyy mm. entisten ministereiden Sirkka-Liisa Anttilan ja Tytti Isohookana-Asunmaan nimet ja runsaasti muitakin tuttuja nimiä, politiikan konkareita, jotka tietävät, mitä yhteisten asioiden hoitaminen vaatii ja minkälaista henkilöä Euroopan parlamenttiin kannattaa äänestää.
Tukilistalle saa ilmoittautua kuka tahansa äänestäjä, joten jos haluat vauhdittaa Katria Brysseliin, niin käy ilmoittamassa nimesi: https://katrikulmuni.fi/tukijoita/
Mediassa on ollut kovasti kirjoittelua, että "entinen viisikko karkaa nyt Suomesta" tms., mutta muistetaan, ettei Katri ollut siinä "viisikossa" kuin vuoden. Jos hän olisi saanut jatkaa ministerinä ja puolueen puheenjohtajana, niin tuskinpa hän nyt eurovaaleissa olisi. Moni muukin asia voisi olla toisin, mene ja tiedä. Nyt on kuitenkin katsottava eteenpäin ja millä paikalla itse kukakin voi olevissa oloissa isänmaata parhaiten palvella.
Kansanedustajan tehtävä on itsessään tietysti jo hyvin arvokas, suurimpia ja vastuullisimpia tehtäviä, mitä ihminen voi demokratiassa saada. Jotkut lappilaiset ovat jopa sanoneet kieltäytyvänsä tukemasta nyt Katria, koska eivät halua menettää omaa kansanedustajaa. Tämän asenteen ymmärrän, mutta toivon, että nämäkin henkilöt kypsyvät vielä ajatukseen Katrin EU-vaaliehdokkuudesta.
EU-pöydissä päätetään monista suomalaisten arkeen vaikuttavista asioista, ei vähiten alkutuotantomme ja kotimaisen vientimme osalta. Lapin kansanedustajana hän on tottunut puolustamaan syrjäseutuja, ja koko Suomi on syrjäseutua Brysselistä käsin. Katri tuntee arktisen ulottuvuuden merkityksen ja on valmis pitämään sitä esillä. Aiempi laaja kansainvälinen kokemus ja monipuolinen kielitaito sekä pohjoisen mullasta nouseva maalaisjärki ei sekään haitaksi ole. Toisin kuin eduskuntavaaleissa, nyt Katria saa äänestää koko maassa!
En ole ollut joka asiasta Katrin kanssa samaa mieltä, mutta niissä keskeisimmissä kysymyksissä, joita EU-parlamentissa käsitellään, meillä on samanlainen peruslinja. Voin siis hyvällä omallatunnolla suositella hänen äänestämistään ja nimen antamista tukilistaan ja tietysti muutakin kampanjointia. Ja voin yli 15 v. yhteistyön pohjalta myös vakuuttaa, ettei Katri ole menossa Brysseliin "jäähdyttelemään" tai simpukkapatojen ääreen, vaan tekemään tosissaan töitä.