Kemijärvi pääsi jälleen muutamaksi päiväksi valtakunnallisen julkisuuden valokeilaan sellutehtaan valtauksen johdosta. Vaikka tuo tapahtuma sinällään tuskin toi mitään uutta tehtaan kohtaloon, herätti se kuitenkin julkisuutta asialle ja oli sen vuoksi tarpeellinen. Jos tässä katastrofitilassa, mihin Kemijärvi on ajautunut, on nähtävillä jotain hyvää, niin se on se, että paikkakuntalaisten yksimielisyyttä ja taisteluhenkeä se on lisännyt. Esi-isiltä perittyä sitkeyttä löytyy nykyisiltäkin Itä-Lapin asuttajilta.

Olin mukana mainitussa mielenilmauksessa ja täytyy sanoa, että yhteishenki oli korkealla ja mielipide vahva: periksi ei anneta! Tilaisuudessa puhunut "kapinakapteeni", itsekin sellun työntekijä Juha Pikkarainen kiitteli vuolaasti kemijärviläisiä, joita oli kertynyt muutaman tunnin varoitusajalla useita satoja paikalle. Tuki sellutehtaalle on vahva.

Stora Enso on jättänyt tutkintapyynnön luvattomasta tunkeutumisesta tehtaan alueelle. Olisikin hyvä, jos Stora Enso vaatisi rangaistusta mielenilmauksen johdosta. Näin asia saisi taas lisää julkisuutta. Olen varma, että kansan syvien rivien myötätunto on kemijärviläisten puolella. Kauanko poliitikot voivat olla siitä piittaamatta? Tulevat viikot ja kuukaudet osoittavat sen.

Erityisesti syytökset kohdistuvat Keskustaan ja pääministeri Vanhaseen. Se on täysin ymmärrettävää, sillä Keskustan johdolla on nyt vastuu. Tiedän, että lukuisat puolueen kansanedustajat ovat aidosti puolellamme, mutta mitä tekee puolueen johto? Kovaan markkinatalouteen uskovan Kokoomuksen ministerin toiminta ei ihmetytä, yritysmaailma on pyhä eikä sitä sovi ohjata, mutta Keskustan, Urho Kekkosen puolueen, veri punnitaan tässä taistelussa.

Kemijärven Keskustanuoret ovat todenneet kannanotossaan mm. näin:

Tuntuu todella pahalta, että tällaisen kasvottoman markkinatalouden edessä on nostettu kädet pystyyn. Eikö valtiolla ole enää mitään roolia? Onko nykyisen politiikan tavoitteena keskittää viisi miljoonaa asukasta Helsingin metropoliin ja tehdä muusta Suomesta luonnonpuistoille ja matkailukeskuksille varattu tila? On mahdotonta uskoa, että 35 % ääniosuudella ei voi vaikuttaa yhtiön ratkaisuihin.
 
Keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen onkin ottanut kantaa sellutehtaan lakkauttamista vastaan ja tyrmännyt näkemyksen, jonka mukaan asiassa ei olisi mitään tehtävissä. Suomen Keskusta on joskus käyttänyt vaalilausetta: "Oikeudenmukaisuus on tahdon asia." Hallituksen on nyt näytettävä se todeksi. Keskusta on johtava hallituspuolue eikä ministeri Häkämiehen selän taakse voi piiloutua. Itä-Lappi on hyvä paikka asua ja elää. Elämisen mahdollisuudet on turvattava eikä ratkaisu saa olla joku korotettu muuttoavustus taka-ajatuksella "tulkaa nyt loputkin pois sieltä!"

Ymmärrän hyvin, että paikallistasollakin kuulee näinä päivinä vahvoja äänenpainoja ja uhkauksia, että ikinä enää ei äänestetä, ei ainakaan Keskustaa, jos sellu menee. Minä kuitenkin olen ollut ja olen jatkossakin keskustalainen ja tohdin sanoa sen lujasti ääneen. Jos puolueen nykyinen johto antaa periksi kylmälle kapitalismille, en sille voi mitään, mutta en sen takia luovu omasta arvomaailmastani, Alkion ja Kekkosen ainutlaatuisesta perinnöstä. Ja puoluekokoushan tekee aina henkilövalinnat.

Saamieni tietojen mukaan myös lähestyvät kunnallisvaalit vaikuttavat tiettyjen näkemysten taustalla. Kemijärven vasemmistopuolueille on tärkeätä saada kanavoitua sellutehtaan tilanteen synnyttämä viha nimenomaan Keskustapuoluetta vastaan, ikään kuin Keskustan kemijärveläiset valtuutetut, jotka taistelevat lujasti sellutehtaan puolesta, olisivat tapahtumaan syyllisiä. Muistuttamalla kunnallisvaalimainoksissa porvarihallituksen saamattomuudesta pyritään saamaan unohduksiin se tosiasia, että kemijärven porvarilliset valtuutetut ovat yhtä lujasti tehtaan puolella kuin vasemmistovaltuutetut. Näin kuitenkin pyritään saamaan vaalivoitto Kemijärven Vasemmistoliitolle, jotta jatkossakin virkamiesjohdon esitykset saavat tarpeeksi jaa-ääniä.

Ja oppositiostahan on helppo räkyttää, mutta muistettakoonpa vaikka taannoinen junakapina. SDP:n asenne syrjäseutuja kohtaan nähtiin mm. demariministeri Huovisen ylimielisessä suhtautumisessa Kemijärven yöjunayhteyden säilyttämiseen.

Mutta kunnallisvaalikeskustelujen aika ei ole vielä. On asioita, joista ollaan eri mieltä ja pitääkin olla. Sen sijaan kamppailu Kemijärven sellutehtaan säilyttämiseksi on sellainen, että pikkupolitikoinnilla ei saa siinä olla sijaa. Kemijärven kunnanisät ja -äidit Markus Mustajärvestä Irma Kortelaiseen seisovat samassa rintamassa. Sille jokainen järkevä ihminen antaa täyden tukensa.