Ylen taannoinen gallup osoitti Keskustalle 22,6 %:n kannatusta. Vaikka olemme olleet jo pitkään nousukiidossa, niin edellisestä gallupista Keskusta oli pudonnut 1,2 %-yksikköä. Myös Perussuomalaisten kannatus oli pudonnut puoli prosenttiyksikköä. Suurimpien puolueiden kannatusjärjestys oli pysynyt ennallaan: Keskusta suurin, SDP pienin.

Vaikka muutokset edelliseen galluppiin nähden mahtuvat virhemarginaaliin, niin lukuja on tarkasteltava vakavasti. Keskustan tuleva vaalivoitto, jota monet kenties ovat jo mielessään juhlineet, ei ole todellakaan itsestäänselvyys.

Takanamme viime eduskuntavaaleissa on koko Maalaisliitto-Keskustan historian suurin vaalitappio. Niitä syitä, jotka johtivat ihmisten luottamuksen menetykseen, ei saa unohtaa. Viisaus lähtee tosiasioiden tunnustamisesta. Virheistä on opittava eikä kipeitäkään asioita saa haudata.

Keskustan kannatuksen nousuun, verrattuna eduskuntavaalien tulokseen, on monta tekijää. Presidentinvaaleissa kannatuskäyrät käännettiin ylöspäin. Paavo Väyrysen esillä pitämät painotukset nostivat puolueen masennuksen yöstä. Uuden puheenjohtaja Juha Sipilän johdolla puolue on eheytynyt sisäisesti. Myös me Väyrystä puheenjohtajaksi kannattaneet olemme nyt samanarvoisia puolueen jäseniä. Ilmapiiri puolueen sisällä on toinen kuin Lahden puoluekokouksen jälkeen.

Erilaiset mielipiteet ja avoin keskustelu on sallittava, mutta tavoitteiden tulee olla yhteiset. Tämän toimintamallin toteuttaminen vaatii todellista taitoa.

Vähäinen ei ole myöskään nykyisen hallituksen toimien vaikutus opposition kannatukseen. Kataisen suurkuntahallitus kasaa ja keskittää. Suomalaiset ovat nyt nähneet, millainen on Suomi ilman Keskustan kädenjälkeä. Ihmiset eivät kuitenkaan äänestä meitä vain siksi, että he ovat pettyneet nykymenoon. He voivat silloin jättää äänestämättä kokonaan, ja sellaisia ihmisiä on paljon.

Kun rakennamme uskottavan vaihtoehdon ja tuomme viestimme selkeästi ja yksinkertaisesti esille, niin meillä on täysin realistiset mahdollisuudet saavuttaa koko puolueemme historian suurin vaalivoitto. Ilman työtä se ei tietenkään tule. Puoluejohdon on tehtävä työtä, eduskuntaryhmän on tehtävä työtä ja ennen kaikkea mahtavan järjestöväkemme on tehtävä työtä.

Kentän ääntä on vahvistettava. Ainutlaatuisen järjestökoneistomme arvo täytyy muistaa kaikissa puolueen sääntöuudistuksissa. Valmistelu on toteutettava avoimesti ja vuorovaikutuksessa kentän kanssa.

Missään päin kentällä ei saa esiintyä sellaista ajattelua, että voimme jättää jonkun toritapahtuman tai keskustelutilaisuuden järjestämättä, koska gallupluvut näyttävät hyviltä. Päinvastoin, järjestöväkemme on toimittava nyt entistä voimakkaammin. Me voimme muuttaa Suomen suunnan, mutta siihen tarvitaan meitä kaikkia.