Euroopan parlamentin vaalien ennakkoäänestys alkaa. Kemijärvellä äänestetään ennakkoon kaupungintalolla ja äänestysautossa. Varsinainen vaalipäivä on 7.6.2009.

Esitän vaatimattoman pyynnön nettipäiväkirjani lukijoille: käyttäkää äänioikeuttanne. Käykää äänestyspaikalla ja piirtäkää hyvän ehdokkaan numero lappuun.

Olen itse EU-kriittinen, mielestäni EU:ta on kehitetty liikaa liittovaltion suuntaan, suuria virheitä on tehty. En usko, että EU:ta ja sen monia älyttömyyksiä voi vastustaa jättämällä äänestämättä. Nyt siellä unionissa ollaan, en usko sen ikuisesti kestävän, mutta toistaiseksi on pelattava näillä korteilla - huonoillakin - niin hyvin kuin mahdollista.

Järjestelmämme perustuu demokratiaan. Kansalta kysytään valitettavan harvoin mitään. Suorat vaalit ovat niitä harvoja tilaisuuksia, jolloin kansa pystyy vaikuttamaan ohi puolue-eliittien, eri etujärjestöjen ja suurpääomien. Korkea äänestysaktiivisuus kertoo valveutuneesta, kohtalostaan välittävästä kansasta - matala äänestysaktiivisuus on kansakunnan häpeä.

Maailmassa on yhä sotilasjunttien alistamia maita ja pahoja kommunistisia diktatuureja. Niiden maiden asukkaat vaikka konttaisivat matkan kotoa äänestyspaikalle, jos saisivat vapaissa vaaleissa pudottaa lippunsa uurnaan ja tietäisivät vaalien olevan rehelliset.

Ketä sitten kannattaisi äänestää?

Olen kritisoinut oman puolueeni EU-politiikkaa, aion tehdä niin jatkossakin. En näe kuitenkaan toista, uskottavampaa vaihtoehtoa tasapuolisen, koko maata puolustavan linjan edustajana kuin Suomen Keskustan.

Ehdokaslistamme kärki on varatuomari Anneli Jäätteenmäki. Hän oli viime vaalien ääniharava ja nytkin voi olla varma, ettei hänelle annettu ääni mene hukkaan. Hän menetti pääministeriytensä kerrottuaan totuuden Paavo Lipposen toimista Irakin sotaan liittyen. Totuudenpuhujalla on harvoin sijaa, mutta Anneli sai sijansa kansan sydämestä. Hän tuntee ihmisen arjen, hän puhuu kansan syvien rivien äänellä, vähäväkisen kansanosan, unohdettujen ihmisten äänellä.

On sanottu, että Annelia ei kannattaisi äänestää, koska hän menee Brysselissä "hukkaan", kun häntä tarvittaisiin kotimaassa. Kuitenkin jokainen Annelille annettu ääni lisää hänen painoarvoaan myös kotimaan politiikassa. Tulevat presidentinvaalit ovat Nato-vaalit. Kuka voisi olla parempi vastaehdokas Suomea Natoon ajavalle, suurpääomapiirien ehdokas Sauli Niinistölle kuin Anneli Jäätteenmäki. Tämäkin kannattaa äänestäessä muistaa.

Lapista Keskustanuoret ovat asettaneet ehdokkaakseen hall. yo. Timo Tapanisen. Hän on Lapin Keskustanuorten puheenjohtajana. Tunnen hänet toimeliaana ja idearikkaanan nuorisopoliitikkona jo monien vuosien ajalta. Hänellä on vahva aluepoliittinen linja ja tahto rakentaa synnyinmaakuntaansa. Keskustan kenttä äänesti hänet viime eduskuntavaalien esivaaliksi ehdokkaaksi, mutta piirikokous epäviisaasti siirsi hänen nimensä syrjään. Onko hän ensi kerralla ehdokkaana eduskuntaan, aika näyttää. Toinen vahva mahdollisuus seuraavaksi nuoreksi kansanedustajaksi Lapista on Rovaniemellä komealla äänimäärällä valtuustoon valittu Susanna Viitala, joka on nyt Tapanisen kampanjapäällikkönä.

Kannattaako sitten Keskustaa äänestää? Pitäisikö protestoida, jotta saadaan vaihdettua puoluejohto?

Kannatan henkilövaihdoksia Keskustan puoluejohtoon. Äänestän silti tietysti Keskustaa. Puoluejohdon valitsee puoluekokous, olen aika varma, että muutoksia tulee vaalituloksesta riippumatta. Mutta Keskustan "rankaiseminen" jättämällä äänestämättä vahvistaa etelän median ja suurpääomapiirien suurta unelmaa: sinipunahallitusta.

Kokoomus on ollut nousukiidossa, järjestelmällinen mainonta ja vaalityö on purrut. Onko sama äänestääkö Keskustaa vai Kokoomusta?

Tänään uutisoitiin, että ministerit Jyrki Katainen ja Jan Vapaavuori ovat syyttäneet Matti Vanhasta liian innokkaasta alueellistamisesta. Siis tämänkään vertaa ei saisi alueiden asiaa ajaa. Ja miten tiivistäisin Nato-Kokoomuksen ulkopolitiikan? Se on tupakointia ruutitynnyrin vieressä.

Totean vielä lempiaiheestani, korkeakoulujen sijoittamisesta tasaisesti. Jos Kokoomus ja demarit olisivat olleet vallassa silloin, kun yliopistouudistusta tehtiin, en minä eikä tuhannet muutkaan tavallisten lappilaisten perheiden lapset, olisi päässeet opiskelemaan yliopistoihin. Mikä merkitys Lapin ja Oulun yliopistoilla onkaan ollut kummallekin läänille! Johannes Virolaisen aikana yliopistoverkkoa hajautettiin tunnetuin, onnistunein seurauksin.

Olisiko SDP sitten parempi vaihtoehto?

Me lappilaiset olemme nähneet vuosikymmenien ajan, miten kaupunkikeskeistä politiikkaa SDP on ajanut. Itäsuomalaiset ovat saaneet kokea kuluneen vuoden aikana, että SDP:n maakunta-ideologia ei ole muuttunut. Minun silmissä Kuopio on metropoli. Silti lääkelaitosta ei olisi saanut siirtää sinne, vaan sekin pitäisi pitää Helsingissä. Pääkaupunkiseudulle kasautuu maakuntien viimeinenkin väestö, onko se pääkaupunginkaan etu? Mutta maakuntavastainen ideologia ei salli peruutusvaihteen käyttöä. Kaikki kehitys kuitenkaan ei ole hyvää kehitystä.

Näillä ajatuksilla menen huomenna Levärannan koululle, jonka pihalle tulee äänestysauto ja siellä ääneni jätän. Äänestän puoluetta, jota samassa kylässä jo isoukkini, isomummini ja heidän vanhempansa olivat rakentamassa. Se on tehnyt virheitä, sen sisällä on monenlaisten uudistusten aika. Kuitenkaan parempaa, uskottavaa vaihtoehtoa ei ole niille ihmisille, jotka haluavat pitää koko maan asuttuna ja elävänä ja jotka uskovat, että kommunismi on kuollut ja kylmä markkinatalous ei köyhää lämmitä.

28.5.2009

Äänestysaktiivisuus on ollut vilkkaampaa, mitä gallupit julistetat. Näytetäänpä medialle, että kyllä kansa tietää! Äänestetään suomalaiset ahkerasti ja äänestetään vieläpä heitä, jotka kannattavat koko maan tasapuolista kehitystä, ei median eikä suurpääoman suosikkeja!

Vihreätkin näkyvät vaalien alla profiloituvan alueellistamisen vastustajana. Heidän kannaltaan on toki parempi tehdä maakunnista luonnonpuistoja ja ahtaa ihmiset suurkaupunkien lähiöihin. Ekologista se ei missään nimessä ole, mutta lisää Vihreiden kannatuspotentiaalia. Ei maakunnissa asfalttivihreitä äänestetä, suurkaupungeissa kylläkin, tosin lieköhän kauaa sielläkään.

PS. Antti Rantakangas osui muuten oikeaan huomauttaessaan Vihreän ministeri Braxin liberaalista kriminaalipolitiikasta ja vankiloiden vähittäiseen lopettamiseen pyrkivästä linjasta. Vihreitä äänestämällä rikollisten rangaistukset eivät varmasti kovene. On kysytty monta kertaa tässä maassa, jo 1800-luvun lopulla, miksi niin moni on enemmän huolissaan rikollisen kuin rikoksen uhrin asemasta.

29.5.2009

Äänestys on jatkunut tänään vilkkaampana kuin viime vaaleissa. Gallupit näyttivät Keskustalle nousua ja demareille laskua. Tästä on hyvä edetä. Kemijärvellä jo 10,3 % on käynyt äänestämässä, hienoa! Mutta vielä ei ole aihetta riemuita. Kauniaisissa peräti 19,1 % on jo pudottanut lappunsa uurnaan. Montakohan ääntä sieltä Keskusta tai ylipäätään maakuntien asioista huolehtivat ehdokkaat saavat? Ja Helsingissä äänestysinto on ollut suurempaa kuin Lapissa.

Eli koetetaanpa potkiskella ystävät ja tuttavat liikkeelle kohti vaalipaikkaa. Valveutunut kansalainen äänestää. Olen melkoisen vakuuttunut, että kerran EU-utopia murtuu, mutta niin kauan kuin se kestää, sinne on valittava mahdollisimman osaavat edustajat, tyhjänhuutamisella maailmaa ei kuitenkaan parane.

Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtajana toimivan äitini kannanotto EU-vaaleihin julkaistiin mm. Suomenmaassa tänään ja sen voi lukea tästä linkistä.