Akseli-set%C3%A4.jpg

 

Setäni Akseli Kaisanlahti nukkui pois tänä aamuna Kemijärvellä pitkän ja vaikean sairauden jälkeen. Kuluneet pari viikkoa omaiset vuorottelivat aamusta iltaan sedän sairasvuoteen äärellä. Menetys on tietysti suuri, mutta on lohdullista, että sairaudet ja tuskat ovat nyt takanapäin.

 

Akseli syntyi 12.12.1929 Kemijärven Alakylässä, Rovalan porotilalle 14-lapsiseen perheeseen. Akseli teki elämäntyönsä poromiehenä, maanviljelijänä ja liikemiehenä. Hän osti 1950-luvun alussa kotipaikkansa Sammaleen setänsä kuolinpesältä, läheltä omaa lapsuuskotiaan. Elämäntoverinsa ja tulevan vaimonsa Ailan hän tapasi jo kansakoulussa. Yhteistä matkaa kuljettiin yli 80 vuotta! Heille syntyi kolme lasta. Vanhin tytär Raili kuoli vuonna 2011 suureksi suruksi vanhemmilleen ja meille kaikille sukulaisille.

 

Muistan Akseli-sedän ystävällisenä, kannustavana, hienokäytöksisenä, mutta myös suorapuheisena Lapin miehenä. Kova työnteko oli hänen elämänsä pääsisältö, myös suuri voiman ja ilon lähde.

 

Olen kiitollinen, että näinä viimeisinä raskaina viikkoina sain olla mukana saattelemassa häntä rajalle. Viimeisinä päivinä myös iäisyysasiat tulivat kirkkaaksi, ja lauantaina sain vakuuttaa hänelle, että Jeesuksen nimessä ja sovintoveressä on pelastusvarmuus. Akseli-setä odotti jo kovasti taivasmatkaa ja omaistensa tapaamista. Eräänä viimeisistä sanoistaan hän katsoi huoneensa ovelle ja huusi neljästi: ”Äiti!” – Nyt äiti on saanut poikansa kotiin.