Ulkopolitiikkamme tärkein kysymys on ollut ja tulee aina olemaan suhteemme Venäjään. Rauhan rajoillamme edistää yhtäältä taitavasti harjoitettu rauhaan ja sovintoon pyrkivä ulkopolitiikka sekä toisaalta vahva maanpuolustus. Valitettavasti viime vuosina molempia turvallisuutemme peruskiviä on pyritty huonolla politiikalla heikentämään.

Tänään Helsingissä pidettyyn ETYJ-kokoukseen ei ole päästetty Venäjän edustajia, koska he ovat EU:n pakotteisiin liittyvällä maantulokieltolistalla. 

Suomen ulkopoliittiselta johdolta päätös on ollut valitettava. Emmekö ole itsenäinen maa? Miksi meidän on tällaisessa selkeästi kahden- ja monenvälisen, itsenäisten valtioiden harjoittaman ulkopolitiikan perustalle rakentuvassa kokouksessa olla sidottuja EU:n boikottipäätökseen? On suorastaan irvikuva 40 vuoden takaisesta, kunnioitetun presidentti Urho Kekkosen isännöimästä ETYK-huippukokouksesta, että nykyisen ETYJ-yhteistyöjärjestön parlamentaariseen yleiskokoukseen ei päästetty suuren itäisen naapurimme edustajia.

Suomen osa maailmalla on lääkärin eikä tuomarin rooli. Puoluettomuuspolitiikkamme ei ollut "harmaata vyöhykettä", kuten Kokoomuksen puheenjohtaja Stubb on väittänyt. Se oli Suomen kansalle menestyksellistä politiikkaa. Venäjä on edelleen naapurimme ja tärkeä kauppakumppanimme. Avoimilla keskusteluilla voimme edistää Suomen ja Venäjän välistä ystävyyttä, ulkomaankauppaa ja viime kädessä myös oman kansamme turvallisuutta.