K%C3%B6yh%C3%A4.jpg

Kuvassa olen vanhan kaverini Hannu "Köyhä" Ovaskaisen ja Rovaniemellä kirkkoherranvaalissa ehdokkaana olevan Ilari Kinnusen seurassa. Alun perin ajattelin olla matalalla profiililla Rovaniemen kirkkoherranvaalin suhteen. Entisenä kirkkovaltuuston puheenjohtajana kuitenkin ihmettelen julkisen keskustelun sävyä.

Keskiöön on haluttu tuoda Ilari Kinnusen herätysliiketausta, ja väitetty, että koska hän kuuluu vanhoillislestadiolaisuuden piiriin, niin hän olisi sopimaton kirkkoherraksi. Ilari on haluttu jopa pistää vastuuseen lestadiolaisen liikkeen hajaannuksen tapahtumista, jotka elettiin ennen hänen syntymäänsä – sen sijaan, että keskusteltaisiin, millainen työyhteisön esimies kukakin ehdokas olisi tai miten Rovaniemen seurakuntaa ja sen työaloja halutaan kehittää.

Minä en ole vanhoillislestadiolainen enkä kannata kaikkia tämän liikkeen opillisia näkemyksiä. Mutta käsitän luterilaisen kirkon kansankirkoksi, jossa toimii monia herätysliikkeitä ja hengellisiä yhteisöjä. Minkään kirkon piiriin kuuluvan järjestön jäsenyys ei voi olla este kirkkoherran virkaan. Silloin kyse olisi syrjinnästä. Moni pappi kuuluu johonkin herätysliikkeeseen. Tietääkseni kukaan ei ole voinut osoittaa, että Ilari olisi kohdellut työtovereitaan tai seurakuntalaisia jotenkin eriarvoisesti, vaan hänellä on pitkä ja ansiokas työura Rovaniemen seurakunnassa.

Jos ollaan huolissaan kirkon moninaisuudesta ja opillisista erimielisyyksistä, niin lehtikirjoittelijoiden kannattaisi olla enemmän huolissaan vaikkapa siitä, että kirkkomme piirissä on esim. opetusta, jossa kristinuskon perustotuudet kiistetään. Syntiinlankeemusta väitetään vain vertauskuvaksi, ei uskota neitseestäsyntymiseen eikä ylösnousemukseen jne. – Luotan, että näissä perusasioissa Ilari pysyy vankasti kristillisen opetuksen linjalla.

Soisi vaalitaistelun kiihkeydessäkin muistettavan, mitä tehtäviä hoitamaan kirkkoherraa ollaan valitsemassa. Herätysliikeasia ei ole tämän kirkkoherranvaalin pääteema, vaikka vaalitaktistista syistä siitä yritetään sellainen tehdä. Uskon, että jokaisella ehdokkaalla on omat vahvuutensa. Keskitytään mieluummin niihin kuin toisten mollaamiseen.

Janne Kaisanlahti
OTM, kirkolliskokousedustaja