Tulin eilen tänne Turkuun ja meillä olikin jo silloin lakivaliokunnan kokous sekä oman hiippakunnan eli Oulun hiippakunnan edustajien yhteinen, epävirallinen kokoontuminen piispa Samuel Salmen johdolla.

Yöllä meinasi tulla migreenikohtaus ja tulikin melko voimakkaana, mutta onneksi oli nuo lääkkeet mukana (löytyivät pienen etsimisen jälkeen). Jumalaa on syytä kiittää myös lääketieteen kehittymisestä. Kun menen pimeään huoneeseen ja nukahdan, niin kohtaus on yleensä pian ohi, niin nytkin. Hain tänä keväänä reseptilääkkeet, kun alkoi vähän liikaa haitata arkielämää.

Tänään aloitimme klo 9 läheisessä Maarian kirkossa kirkolliskokousviikon avajaismessulla, jossa saimme kuulla Jumalan sanan julistusta ja otimme vastaan ehtoollisen. Sitten oli avajaisistunto ja iltapäivällä varsinainen täysistunto. Illalla oli vielä eri valiokuntien kokouksia. Itse kuulun lakivaliokuntaan, joka nyt käsittelee kirkon vaalilainsäädännön kokonaisuudistusta ja jatkossa myös tätä suurta kirkon seurakuntarakenneuudistusta.

Mediassa näkyy olleen esillä arkkipiispa Kari Mäkisen avajaispuhe. Henkilökohtaisesti olin hieman yllättynyt, että lähes koko puhe kului homoseksuaalisuutta koskevien kysymysten pohdiskeluun. Olisin odottanut arkkipiispalta kokoavaa puhetta, jossa olisi käyty läpi tällä istuntokaudella esillä olevia haasteita, kuten esimerkiksi seurakuntarakenteisiin kohdistuvaa hyvin suurta ja perusteellista uudistushanketta.

Arkkipiispa kehotti perehtymään avioliittokäsityksen teologisiin perusteisiin. Hyvänen aika, onko tässä juuri muusta puhuttukaan viime vuosien aikana! Kuinka paljon tällä yhdellä kysymyksellä onkaan melskattu ja yllytetty median avustamana kirkostaeroamiskampanjoihin yms. - Jos meidän johonkin olisi teologisella puolella perehdyttävä, niin siihen, mikä on ydintämme - Jeesuksen ylösnousemuksen ilosanomaan ja lähetyskäskyn täyttämiseen. Suomessakaan suuri osa kansasta ei usko Jumalaan ja hylkää kristillisen perustan. Lapsia ei kasteta, kristillistä arvopohjaa ei opeteta kodeissa eikä kouluissa. Tulevaisuudennäkymä on ateistinen maa, jossa korkeintaan muslimit ottavat uskonsa todesta. Ja me pähkäämme homojen vihkimisestä! Viime kirkolliskokouskaudella tästä asiasta tehtiin päätökset, joissa kaikki näkökannat tulivat varmasti melko perusteellisesti ruodituksi. Eikö se nyt riitä ja keskityttäisiin välillä muihin asioihin. Ei meidän tarvitse mennä aina ajan tuulien mukana ja median painostuksen alla.

Valtiovallan mahdolliset avioliittolakipäätöksethän eivät meille edes suoranaisesti kuulu. Kirkolla tulee olla oikeus omaan oppiinsa.

Erään parhaimmista puheenvuoroista käytti Mikkelin hiippakunnan piispa Seppo Häkkinen, joka muuten jäi arkkipiispanvaalissa niukasti toiselta kierrokselta muutama vuosi sitten. Piispa Häkkinen muistutti meitä siitä pelottavasta tilanteesta, johon on tultu, kun käsitys kirkon lähetystyön roolista on hämärtynyt. Että kun ajatellaan, että se on vain yksi kirkon työmuoto, vaikka kyseessä on koko kirkon perusta ja tärkein tehtävä. Lähetys on kirkkomme eloonjäämiskysymys. Globaalisti kristinusko kasvaa, Afrikassa ja Aasiassa, mutta Euroopan kirkot ovat tulleet kuuroiksi Elävän Jumalan Sanalle!

Eräs toinen aika hyvä puhe, tai pikemminkin yksittäinen lause oli mielestäni kirkolliskokousedustaja Erkki Kujalan toteamus: "Mitä liberaalimpi sanoma, sitä kovempi kato!" - viitaten siihen, että perinteisen kristinuskon pohjalta lähtevät ns. kolmannen maailman kirkon nyt kasvavat, mutta maallistuneet eurooppalaiset kirkot menettävät jäsenistöään.

Käytin itsekin puheenvuoron koskien erästä edustaja-aloitetta. Linkitän sen tänne heti, kun teksti tulee kirkon sivuille. Kaikki puheenvuorothan, mitä suuressa salissa täällä puhutaan, kirjoitetaan ylös ja ne löytyvät mm. kirkon kotisivuilta.

Nyt kun täällä on jo kolmatta kertaa, niin ihmiset alkavat tulla tutuiksi. Kaikkia ei tietenkään tunne, onhan meitä yli sata, mutta monista on tullut jo aika hyviä tuttuja. Lapistahan meitä on kaikkiaan neljä maallikkoedustajaa, itseni lisäksi Raili Kerola Rovaniemeltä, Juha Kultima Sodankylästä ja Veikko Guttorm Utsjoelta.

Edessä on varmasti hyvin mielenkiintoinen ja työteliäs viikko. Kiitos kaikille minua tukeneille ihmisille. Arvostan palautettanne ja kiitän esirukouksista.