Tiistaina, 10.8., pidettiin Lapin vaalipiirin alueen molempien Keskusta-piirien piiritoimikuntien eli nykyisten piirihallitusten kokoukset Rovaniemellä. Keskustan Lapin piiri ja Keskustan Peräpohjolan piiri kokoontuivat ensin omissa kokoonpanoissaan, minkä jälkeen pidettiin yhteinen kokous. Keskustahan on Lapin vaalipiirin alueella jaettu kahteen piirijärjestöön, Lapin piiriin ja Peräpohjolan piiriin. Lapin piiristä asetetaan kahdeksan ehdokasta ja Peräpohjolasta kuusi. Yhteensä asetetaan siis täysi neljäntoista ehdokkaan lista.

Kokousten tärkein asia oli tietysti eduskuntavaalien ehdokasasettelu. Länsi-Lapin käsittävässä Peräpohjolan piirissä päätettiin järjestää jäsenvaali 17.-19.9. välisenä aikana. Peräpohjolan piirin alueella paikallisosastot tekivät esityksen yhteensä yhdeksästä ehdokkaasta. Koska Peräpohjolasta asetetaan yhteensä kuusi ehdokasta, joudutaan jäsenvaaliin. Lapin piirin alueella on usein pidetty jäsenvaalit, mutta Peräpohjolassa tähnän on päädytty harvemmin. Peräpohjolassa tilanne on muutoinkin historiallinen: tiettävästi sotien jälkeen vaaleihin ei ole menty tilanteessa, jossa kaikki istuvat kansanedustajat jäävät pois. Pitkäaikaiset kansanedustajat Paavo Väyrynen ja Hannes Manninen ovat kuitenkin nyt "pois pelistä" - Manninen kokonaan ja Väyrynen toiseen vaalipiirin lähteneenä.

Lapin piirin puolella tehtiin päätös ehdokasasettelun jatkamisesta 24.8. saakka. Tuohon asti paikallisosastot saavat siis vielä tehdä esityksiä kansanedustajaehdokkaista. Tähän mennessä yhteensä seitsemän ehdokasta on antanut suostumuksensa. Lapin piiristä asetetaan yhteensä kahdeksan ehdokasta, sillä vaaliliittoja ei päätetty solmia. Aikaisemmin olemme olleet useita kertoja vaaliliittossa Kristillisdemokraattien kanssa. Henkilökohtaisesti olisin ollut edelleen valmis tällaiseen vaaliliittoon, mutta piiri ei ole asialle lämmennyt. Luultavasti syynä tähän on Kristillisdemokraattien ehdokkaan heikko menestys viime vaaleissa.

Lapin piirissä on ollut tällä vaalikaudella yksi kansanedustaja, piirin puheenjohtaja Janne Seurujärvi. Ehkä tunnetuin nimi, josta on tehty esitys, on europarlamentaarikko Hannu Takkula. Hän jätti eduskunnan kesällä 2004 tultuaan valituksi Euroopan parlamenttiin. Odotamme mielenkiinnolla, onko Takkula aikeissa palata takaisin kotimaan politiikkaan.

Tieto henkilöistä, joista on tähän mennessä tehty esitys, on julkaistu mm. maakunnan lehdissä. Oma nimeni ei ole tässä joukossa. Lähimmilleni se ei ole varmastikaan yllätys, sillä tein jo varhaisessa vaiheessa selväksi, etten tavoittele ehdokkuutta. Olen todella kiitollinen tuesta niille ihmisille, jotka ovat pyytäneet minua ehdokkaaksi. Tiedän, että näissä oloissa edustamalleni poliittiselle linjalle ja tiettyjen perusarvojen korostamiselle olisi sinällään kysyntää. Mutta tässä tilanteessa minä en katsonut, että minulla olisi velvollisuutta pyrkiä itse ehdokkaaksi eikä oikein riittäviä edellytyksiäkään.

Vaikka nuoriakin ehdokkaita tarvitaan, niin itse koen, että jos joskus olisin ehdokkaana eduskuntaan, niin minulla pitäisi olla ensinnäkin paljon laajempi työkokemus ja yleensäkin enemmän tuntemusta maakuntamme elinoloista. Kyllä minulla on sen verran itsekritiikkiä, että en lähde ehdokkaaksi näillä eväillä. Lisäksi katson, että jos joskus olen ehdokkaana, minulla pitäisi olla oma elämä järjestyksessä, oma perhe, ammatti ja ansio. Ja mieluusti myös työkokemusta omalta alalta, jottei tuo hankittu koulutuskaan ihan hukkaan menisi.

En sano, ettenkö joskus voisi ollakin ehdokkaana eduskuntavaaleissa, vaikka ajatus tuntuukin varsin epätodennäköiseltä ainakin olevissa olosuhteissa. Läpimenoakaan en pitäisi kovin varmana. Politiikassa kyllä tulen olemaan mukana niin kauan kuin kannastusta löytyy ja voimia annetaan. Minulle esitetyt pyynnöt lähteä jo nyt ehdokkaaksi ovat kyllä kovasti rohkaisseet jatkamaan toimintaani yhteiskunnallisten asioiden parissa. Voin vain pyytää ystävieni esirukouksia, että Taivaan Isä johdattaisi minua vahvasti tahtomallaan tavalla.

Ymmärrän sen, että Itä-Lapistakin olisi vuoro saada keskustalainen kansanedustaja. Vaikka nykyään yksi kansanedustaja ei voine saada yhtä paljon hyvää aikaan kotiseudulleen kuin legendaariset M. O. Lahtela ja Olavi Lahtela, niin onhan selvää, että alueen äänitorvella on eduskunnassa merkitystä. Samalla on tietysti muistettava, että hyvä kansanedustaja kykenee ajamaan muiden alueiden kuin oman kotiseutunsa asiaa. Minua parjattiin paljon viime eduskuntavaalien alla, kun tuin Paavo Väyrystä. Mutta äänestin mielestäni parasta ehdokasta. Hänen ansioitaan sittemmin mm. Kemijärvi-Rovaniemi -rautatien sähköistämisessä ei voine kiistää.

Ehdokkaan asuinpaikka ei voi olla ainoa kriteeri. Tällä kertaa Itä-Lapista on kuitenkin mahdollista saada oma kansanedustaja. Useista eri kuntien (ainakin Sodankylä, Savukoski ja Kemijärvi) paikallisosastoista on esitetty kansanedustajaehdokkaaksi agrologi, varatuomari Eeva-Maria Maijalaa. Maaseutuhenkisillä, hyvillä perusarvoilla varustettu perheenäiti voi tehdä vielä paljon alueemme hyväksi. Lammastilallisena hän tuntee myös yrittäjän haasteet. Sekä viime päivinä kouriintuntuvasti vihreän petopolitiikan seuraukset, kun karhu oli raadellut huomattavan osan hänen ja hänen puolisonsa karjasta, mistä on uutisoitu eri tiedotusvälineissä.

Ensimmäistä kertaa yli sata vuotta kestäneen eduskuntalaitoksemme historian aikana meillä on aito mahdollisuus saada Itä-Lapista ensimmäinen naispuolinen kansanedustaja. Minä uskon, että Eeva-Maria Maijalalla on todelliset edellytykset tulla valituksi. Tilanne on haastava, sitä ei voi kieltää, ja päivänpolitiikan ulkopuolelta tuleva ehdokas joutuu tekemään paljon työtä tullakseen tunnetuksi, mutta mahdollisuudet ovat täysin realistiset.

Tietysti vaaleihin tarvitaan myös nuoria ehdokkaita. Keskustanuorten aktiivitoimijana ja nyt vielä työntekijänä olen tästä hyvin tietoinen. Onneksi riveistämme on löytynyt hyviä nuoria henkilöitä, joiden toivon pääsevän lopulliselle ehdokaslistalle. Tunnen heidät kaikki henkilökohtaisesti.

Rovaniemeltä on ehdokkaaksi esitetty Liisa Ansalaa. Hän on kasvatustieteiden kandidaatti ja toiminut opiskelijapolitiikan eri tehtävissä. Hän toimii Rovaniemellä mm. kaupunginvaltuutettuna ja hän kuuluu myös Lapin liiton hallitukseen. Osuuskauppa Arinan vaaleissa hän tuli valituksi hyvällä äänimäärällä edustajistoon. Uskon, että hän tulee käymään näyttävän ja modernin eduskuntavaalikampanjan. Liisa on myös Keskustan Lapin piirin varapuheenjohtaja.

Keminmaasta ehdokkaaksi pyrkii Lapin Keskustanuorten varapuheenjohtaja Julius Oförsagd, joka on myös kotikuntansa kunnanvaltuutettu. Teollista muotoilua Lapin yliopistossa opiskeleva Julius on innokkaana järjestömiehenä ehtinyt jo nuorella iällä mukaan moniin tehtäviin, mm. Rovaniemen Keskustaopiskelijoiden puheenjohtajaksi sekä Keskustan Opiskelijaliiton hallitukseen. Hän on aktiivinen myös partiotoiminnassa.

Lapin Keskustanuorten puheenjohtaja Katri Kulmuni Torniosta on nousemassa myös ehdokaslistalle. Katri valittiin viime syksynä Suomen Keskustanuorten liittohallitukseen ääniharavana (toimin hänen vaalipäällikkönään), ja hän toimii mm. Lapin Yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtajana. Katri on toiminut myös Paavo Väyrysen kampanjan johtoryhmässä. Olemme eri tehtävissä joutuneet yhteistyöhön ja Katri on ollut luotettava yhteistyötoveri.

Kun hyviä nuoria ehdokkaita on siis löytynyt, on siksikin poistunut yksi syy, joka olisi velvoittanut minua asettumaan ehdokkaaksi. Saman ratkaisun teki viime eduskuntavaaleissa raikkaan ja onnistuneen kampanjan tehnyt Susanna Viitala. Moni on kysynyt, että lähteehän se "pieni vaalea tyttö" vielä ehdokkaaksi. Mutta hän ei nyt lähde. Susanna Viitala perusteli kieltäytymistään varsin hyvillä perusteilla: kaksi tutkintoa yliopistossa on kesken, joskus on valmistuttava ja omaakin elämää elettävä. Tehtäviin on kasvettava, aina ei voi haalia kaikkea uutta. Epäilen, että Susanna tullaan vielä joskus näkemään ehdokkaana. Julkaisen ohessa Susannan kannanoton.

Edessä ovat mielenkiintoiset eduskuntavaalit. Olen ollut kaksi kertaa mukana ehdokkaiden tukiryhmissä. Tällä kertaa roolini on puolueen nuorisojärjestön työntekijän rooli. Odotan jännityksellä ja uteliaisuudella tulevia tapahtumia.

---

Susanna Viitalan tiedote eduskuntavaaleista

 
Rovaniemellä, 5.8.2010

Susanna Viitala eduskuntavaaleissa Katri Kulmunin tueksi

Rovaniemeläinen kaupunginvaltuutettu Susanna Viitala on ilmoittanut, ettei ole käytettävissä kansanedustajaehdokkaaksi kevään 2011 eduskuntavaaleissa. Esityksen Susanna Viitalan ehdokkuudesta Keskustan Lapin piirille olivat tehneet Keskustan Viirinkankaan paikallisosasto sekä Keskustanuorten Kemijärven ja Rovaniemen maalaiskunnan osastot.

– Olen todella kiitollinen siitä tuesta, jota minua ehdokkaaksi pyytäneet ovat osoittaneet. Siksi olen pohtinut ratkaisuani pitkään eri vaihtoehtoja punniten. Tällä kertaa en kuitenkaan pyri ehdokkaaksi. Suoritan parhaillaan kahta tutkintoa Lapin yliopistossa, mikä vie paljon aikaani. Haluan suorittaa opintoni loppuun hyvin. Näissä oloissa keskityn mieluusti luottamustehtäviin paikallisella tasolla ja puolueessa. Jos pyrin ehdokkaaksi, tahdon olla mukana tosissani, riittävin resurssein ja täydestä sydämestäni, Viitala toteaa.

Susanna Viitala kertoo haluavansa olla jatkossakin mukana hoitamassa yhteisiä asioita. – En sulje pois sitä vaihtoehtoa, että olisin myöhemmissä eduskuntavaaleissa ehdokkaana, jos kannatusta löytyy. Tulen olemaan ehdokkaana Rovaniemellä marraskuussa käytävissä seurakuntavaaleissa, joihin toivon mukaan muitakin nuoria rakentamaan kirkkoamme.

Susanna Viitala keräsi vuoden 2007 eduskuntavaaleissa 1935 ääntä. Myös kevään eduskuntavaaleissa Viitala tulee tekemään työtä. Tosin tällä kertaa ei ehdokkaan vaan tukiryhmäläisen roolissa. – Tulen äänestämään Katri Kulmunia tulevissa eduskuntavaaleissa ja osallistun hänen vaalikampanjaansa aktiivisesti. Se, että ehdokaslistalle on tulossa kanssani samanlaisen aatteellisen linjan omaava nuori nainen, helpotti omaa ratkaisuani olla osallistumatta tällä kertaa.