Tänään 13.3. oli viimeinen ennakkoäänestyspäivä. Äänestysprosentti on kasvanut reippaasti yli sen, mitä se oli viimeksi ennakkoäänestyksessä. Ennustaako se äänestysvilkkauden kasvua vaiko ainoastaan osoittaa ihmisten äänestävän yhä useammin ennakkoon varsinaisen vaalipäivän sijaan? Toivokaamme, että into osallistua tasavallan kaikkein tärkeimpiin vaaleihin kasvaa. Sunnuntaina sen näemme.

Viime metreillä nousevat hermot pintaa, olletikin jos alkaa vaikuttaa, että oma ehdokas ei ole menossa läpi. Äiti soitti eilen ja kertoi Kemijärvellä Koillis-Lappi -lehdessä julkaistun yleisönosastokirjoitus, jossa allekirjoittanutta oli koetettu loukata raskaimman mukaan, väitettypä oikein, etten ole oikea itälappilainen, kun en tue täältä asetettua ehdokasta. Kyllähän minun kanssani saa olla eri mieltä ja varmasti löytyy siihen perustelujakin, mutta kun lähdetään syytämään primitiivireaktioita alatyylillä, niin se kertoo enemmän kirjoittajasta kuin kirjoituksen kohteesta. Kirjoitus oli muka laadittu terveisiksi Perämeren rannalta, mutta epäilenpä, että sen alkujuuri löytyy paljon lähempää. Mutta saa minua haukkua, jos siitä hyvän mielen saa. Vaan koskakohan oppivat, etteivät ne graniittia pysty murtamaan...

En ymmärrä sellaista ajattelutapaa, että olisi pakko tukea jotain tiettyä ehdokasta. Ei minua paimentamalla ja junttaamalla saa mihinkään muottiin. Onneksi suurin osa nykypäivän ihmisistä jo tämän ymmärtää. Jos vaalikampanja epäonnistuu, niin siinä kannattaisi katsella vähän peiliinkin, vaikka helppohan se on aina vierittää syy toisten harteille.

Kemijärvellä Paavon kampanja on saanut innostuneen vastaanoton. Ainoa argumentti, mikä on kyetty heittämään on, että "ei länsirajalainen itälappilaisista välitä". Mitäpä muuta voisivatkaan väittää? Kun eivät pärjää Paavolle, verrataanpa sitten koulutusta, kokemusta, poliittista vaikutusvaltaa tai aatteellisuutta. Paavo Väyrystä ei tarvitse kenenkään epäillä, että onkohan se aito keskustalainen.

Yhdeksäsluokkalaisille tehty kysely paljasti, että nuorissa on tulevaisuus. Heidän keskuudessaan Keskustan kannatus on 33 %, Perussuomalaisten 16 %. Uutisen perään YLE:n sivuilla oli tietysti pistetty jonkin tutkijan kommentti "nuorten poliittinen lukutaito on hukassa". Olisiko näin, jos Kokoomus ja SDP olisivat nuorten suosikkipuolueet? Tuommoset lukemat kelpaisivat myös sunnuntaina. Keskustan ja Perussuomalaisten hallitus, siinä olisikin eliitillä ihmettelemistä!

Tänään oli vanhassa koulussani, Kemijärven lukiossa, järjestetty vaalipaneeli. Kokoomuksen ehdokas ei ollut kuulemma vaivautunut paikalle, vaikka oli luvannut. Vasemmistoliitto, SDP ja Keskusta lähettivät edustajansa. Meitä edusti Keskustanuorten Susanna Viitala, joka oli tullut lukiolla pidetyssä varjovaalissa toiseksi. Mukavaa, että meidänkin lukiolla paneeli pidettiin. Sehän on nyt evakossa Särkikankaalla monessa rakennuksessa ja kaunaiset lukionsiirtäjät tekevät varmasti kaikkensa, ettei se sieltä enää palaa. Mutta huonosti lukionkäynti on Särkikankaalla soveltunut. Kun muutamat kovin tietävinä itseään pitävät ovat hokeneet, ettei opetuksen taso ole seinistä kiinni, niin eikö olisi sama pistää puolijoukkuetelttoihin kaikki koulut Kemijärvellä? Lukion hajasijoitus toki pitkällä tähtäimellä johtaa siihen, että huomattava osa kemijärveläisistä nuorista lähtee lukioon Rovaniemelle. Se on sääli, mutta varsin todennäköinen tulevaisuudenkuva. Toivotaan silti, että näin ei käy.