susanna.jpg

Kirkon keskushallinnon vaaleissa ei toki käydä kovin suuria kampanjoita, mutta koska Oulun hiippakunta on laaja vaalipiiri eivätkä valitsijat tunne kaikkia ehdokkaita, niin pienimuotoista kampanjaa tulemme tekemään. Luotettu ystäväni, rouva Susanna Junttila lupautui kampanjapäällikökseni. Hänellä onkin näistä hommista kokemusta, sillä hän oli keväällä Paavo Väyrysen kampanjapäällikkönä eduskuntavaaleissa. Otan tuen suurella kiitoksella ja nöyrin mielin vastaan.

* * *

Susanna on kirjoittanut blogissaan: http://www.susannaviitala.fi/blogi.php

KESKIVIIKKO 18. MARRASKUUTA 2015

Viime aikojen tapahtumistaEuroopan ja myös meidät suomalaiset pysäytti viime perjantaina tapahtuneet hirveät terrori-iskut Pariisissa. Toistasataa viatonta ihmistä murhattiin useissa eri kohteissa kesken heidän illanviettonsa. Hyökkäys kohdistui koko sivistynyttä maailmaa ja ihmisoikeuksien perustaa vastaan, kuten aikaisemmatkin terroriteot. Tämä kaikki on koskettanut ja pysäyttänyt myös täällä pohjoisessa, kaukana maailman keskuksista.

ISIS ja muut ääri-islamilaiset terroristijärjestöt täytyy tuhota. Emme voi enää ummistaa silmiämme maailman pahuudelta. Kaikkien maailman valtioiden on taisteltava päättäväisesti tätä äärimmäistä pahuutta vastaan. On ollut kauheaa seurata uutisia. Erityisesti nyt on huolehdittava siitä, ettei Eurooppaan pääsisi soluttautumaan terroristeja tämän turvapaikanhakijoiden virran mukana.

Meillä suomalaisilla on hyvä arvopohja, jota on puolustettu niin sodassa kuin rauhassa. Sitä meidän kannattaa vaalia. Se on syntynyt työllä, ei itsestään. Vakaa kansa, talonpojat, torjuivat aikanaan sekä kommunismin että fasismin nousun. Nytkin on pysyttävä rauhallisina, mutta ei saa tuudittautua väärän harhakuvaan turvallisuudesta. Ajat ovat vakavat.

Näistä ja monista muista asioista keskustelin maanantaina lounaalla ystäväni Janne Kaisanlahden kanssa ennen kuin lähdin kaupunginhallituksen ja -valtuuston kokouksiin. Puhuimme myös tulevista kirkon vaaleista, joista haluan kertoa tässä lyhyesti.

Alkuviikolla on jätetty keskustataustainen ehdokaslista ”Pohjantähden alla – Keskusta ja sitoutumattomat” kirkolliskokouksen vaaliin, joka käydään 9.2.2016. Listaa ovat olleet keräämässä mm. Peräpohjolan ja Lapin piirien toiminnanjohtajat Kai Puro ja Pekka Lehto. Listan asiamies on Lapin Keskustanaisten toiminnanjohtaja Mirja Stålnacke. Samat tahot ovat keränneet ehdokalistan myös Oulun hiippakuntavaltuuston vaaliin, joka käydään samana päivänä ensi helmikuussa. Valitsijoina ovat kirkkovaltuutetut ympäri maata ja vaalipiireinä hiippakunnat.

Kun olin kirkkovaltuutettu Rovaniemellä edellisen nelivuotiskauden ja siis myös viimeksi näiden vaalien aikaan, sain itsekin osallistua vaaliin äänestäjänä. Äänestin Janne Kaisanlahtea ja hän tulikin valituksi kirkolliskokoukseen.

Vaikka vaali ei ole suora kansanvaali, niin valitsijoita on silti melko paljon. Oulun vaalipiiri on alueeltaan suuri eivätkä kaikki valitsijat eri seurakunnissa voi tuntea kovin hyvin kaikkia ehdokkaita. Siksi pienimuotoinen kampanja kirkolliskokouksen vaaleissakin on paikallaan. Janne pyysi minua kampanjapäälliköksi omaan kampanjaansa ja suostuin mielelläni. Voisipa sanoa, että kampanjapäällikön hommista alkaa vähitellen kertyä kokemusta, kun olin viime talvena ja keväänä Paavo Väyrysen vaalipäällikkönä.

Näinä aikoina moni turvaa perinteisiin ja ikuisiin arvoihin. Jannen arvomaailma edustaa perinteistä kristillisyyttä, mutta samalla hän vaatii kirkolta jatkuvasti uusia ja nykyaikaisia toimintatapoja. Myös poliittisella puolella meillä on samankaltainen ajattelutapa. Talvella siis taas kampanjoidaan!