Huomenna on talvipäivänseisaus. Innokkaimmat alkavat tuon päivämäärän jälkeen säännöllisesti hokea, että "päivä senkun pitenee", "valoon päin kuljetaan" tms. Minä en ole kuulunut kaamosmasennuksesta kärsiviin ihmisiin. Pidän siitä, kun yöt ovat pimeät. Niin Lapin ihminen kuin olenkin, niin valoisalla on ollut tavallistakin vaikeampi saada unen päästä kiinni. Tosin kohtahan se on juhannus ja sitten voi minä alkaa muistuttaa iltojen pimenemisestä.

Joululahjat olen aika lailla ostanut. Vietän aaton perinteisesti äidinvanhempien kanssa, sitten joulupäivänä Levärannalle, isän suvun tilalle, missä toinen mummi ja ukki asuvat. Lahjoihin on mennyt rahaa ehkä turhan paljon, mutta olen pitänyt huolen, että ne menevät pääasiassa kotiseudun liikkeisiin. Kirjakaupasta olen ostanut taas lukuisia lahjakirjoja. En ole mikään kotitalousihminen, kaikkea muuta, mutta nyt olin niin moderni, että ostin vanhemmalle pikkuveljistäni keittokirjan. Tosin voi olla, että kuvat kiinnostavat siinä enemmän - se kun on tämän tv-kokki Sara la Fountainin kirja.

Tänään julkaistun presidenttigallupin mukaan presidentti Tarja Halosen kannatus on n. 55 %. Edelleenkään toista kierrosta ei siis tarvittaisi. Pankinjohtaja Sauli Niinistöllä on 20 % ja pääministeri Matti Vanhasella 19 % kannatus. Vanhasen kannatuksen nousu ei ole mikään ihme - kaikki puolueethan kadehtivat Keskustan järjestökoneen voimaa.

Huomattavaa on, että peräti kaksi ehdokasta onnistui kaksinkertaistamaan kannatuksensa aiempiin mielipidemittauksiin verrattuna, nimittäin kristillisten Bjarne Kallis ja perussuomalaisten Timo Soini, jotka molemmat nostivat suosiolukunsa yhdestä prosentista kahteen. Se on 100 % kasvua aiempaan lukuun verrattuna. Ja riippumaton ehdokas, professori Arto Lahti, suorastaan ääretönkertaisti kannatuksensa, se kun nousi nollasta yhteen prosenttiin.

Irakin vaaleista on saatu alustavat tulokset. Ne osapuolet, jotka ovat saaneet vähemmän kuin odottivat, ehtivät jo vaatia uusia vaaleja. Demokratiasta lienee vielä yhtä ja toista opittavaa - olipa kyse sitten hävinneiden katkeruudesta tai aidoista ongelmista vaalitoimituksessa. Äänestyskäyttäytymisestä näkee, että kymmenistä puolueista äänet on keskitetty juuri muutamille ryhmittymille, lähinnä sen perusteella, onko shiia, sunni vai kurdi. Mutta voimmeko me länsimaalaiset sanoa, että se on väärä tapa. Heidän kulttuurinsa on kovin toisenlainen. Jos he haluavat äänestää omaan uskonnolliseen ja etniseen ryhmään kuuluvaa listaa ja vain sitä, niin se on heidän tapansa toteuttaa demokratiaa.

Maallinen Irakin kansallinen lista näyttää vaalipiirien käyttöönoton myötä saavan entistä vähemmän paikkoja. Tämä Ijad Allawin puolueliitouma ei näytä sittenkään muodostuvan sellaiseksi sateenvarjoksi, joka kokoaa irakilaiset yhteen. Olin yllättynyt, että Bagdadistakin he ovat saamassa vain n. 14 % äänistä. Alustavien tulosten perusteella laskin taskulaskimella ja ruutupaperille "roknoosin" tulevasta parlamentista.

Yhtyneen Irakin lista - - - 120 paikkaa (shiia)
Kurdistanin liitto - - - 46 paikkaa (kurdit)
Kansallisen sopusoinnun rintama - - - 36 paikkaa (sunni)
Hewar Kansallinen Irakin rintama - - - 8 paikkaa (sunni)
Irakin kansallinen lista - - - 16 paikkaa (maallinen)
muut - - - 4 paikkaa

Loput 45 paikkaa jaetaan koko maan äänikynnyksen ylittäneiden, mutta osavaltioiden paikkoja ilman jääneiden puolueiden kesken. Saapa nähdä, pitääkö laskemani ennuste yhtään paikkansa.