Olavi%20100%20vuotta.jpg

Eilen juhlimme Kemijärven kotiseutumuseolla kansanedustaja Olavi Lahtelan syntymän 100-vuotisjuhlaa. Paikalla oli runsaasti väkeä, joukossa paljon Lahtelan sukulaisia, mm. Olavi Lahtelan kaksi tytärtä, jotka kertoivat omakohtaisia muistoja isästään. Minäkin pidin pienen puheen ja koetin luoda katsauksen Lahtelan mittavaan elämäntyöhön.

Olavi Lahtela oli kemijärveläisen kansanedustaja Matti Oskari Lahtelan ja hänen vaimonsa emäntä Briita Kaisa o.s. Heikkilän kahdeksan lapsi, kaikkiaan sisaruksia oli yksitoista.

Olavi Lahtelan elämä oli täynnä taistelua isänmaan puolesta - ensin talvi- ja jatkosodissa haavoittuen kahdesti - ja sitten rauhan töissä, Maaseudun Nuorten Liiton (Keskustanuorten edeltäjä) toiminnanjohtajana, Puu-Lapin ja Kemijärvi Oy:n palveluksessa ja viimein kansanedustajana. Olavi Lahtela taisteli rohkeasti ja arvostelua pelkäämättä hajautetun yhteiskuntajärjestyksen, rauhantahtoisen ulkopolitiikan ja köyhän ihmisen asian puolesta. Hän kertoi tavoitteekseen saada Lappiin 300.000 asukasta vuoteen 2000 mennessä. Hän taisteli itseään säästämättä viimeiseen hengenvetoonsa saakka - uupuen lopulta eduskunnan puhujakorokkeelle, jättäen meille velvoittavan muiston.