Ajelin eilen iltapäivällä Rovaniemeltä Ranualle ja olin siellä sukulaisten luona yötä. Tänään oli Keskustan vaalikiertuetta Ranua-Posio-Salla. Paljon tuttuja ja paljon hyvää palautetta, etenkin Lapin elämän kivijalka, metsätalous, ja yksityismetsänomistajien oikeudet puhututtivat.

Minulla tuli mittariin nyt 357 kilometriä. Kauhistuttaa ajatellakin, että aina ajoittain Suomessa keskusteluun nostetaan kilometripohjainen autoverotus. Itse vastustan sitä viimeiseen saakka. Ensinnäkin siksi, että kilometrejä mitataan jo bensaverossa (ja eikö se juuri kannusta hankkimaan vähemmän kuluttavia ajoneuvoja) ja että jo periaatetasolla ihmisten liikkumisen kyttääminen ilman pakkoa tökkii.

Mutta vähintään yhtä suuri syy vastustaa tällaista verotusta on se, että emme me harvaan asutun alueen ihmiset ole samanveroisessa asemassa niihin ihmisiin, jotka asuvat ympärivuorokautisen joukkoliikenteen äärellä, ja joiden metrot ja tunnin rautatiet kuitenkin maksetaan meidän kaikkien yhteisistä verorahoista. Meidän on pakko käyttää autoa, ja kilometrejä tulee.

Joku voi sanoa, että alueet porrastettaisiin, ja toisilla alueilla vero olisi pienempi. No, siinä ainakin rikastuisivat ne, jotka toisivat maahan näitä kyttäyskoneita, mutta millainen poliittinen kissanhännänveto siitä syntyisi, kun vaalikausi toisensa jälkeen väännettäisiin, että mikä kunta kuuluu mihinkin verovyöhykkeeseen.

Autoilu on muutenkin tässä maassa jo riittävän kallista. Kun vähäpäästöinen teknologia kehittyy ja tulee kustannustehokkaasti kaikkien saataville, niin autoilun päästötkin vähenevät. Mutta Suomi on näissä talkoissa antanut kyllä jo reilusti oman osansa. Yksityisautoilijoita ei pidä enempää kiusata.